ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Апарат за остеопороза от ново поколение заработи в „УМБАЛ-Пловдив”

Остеоденситометърът е производство на General Electric и ще помага за поставяне на диагнози в отделението по образна диагностика на УМБАЛ-Пловдив.

изследване за остеопороза
Източник на изображението: https://www.mbal.net/

Новият апарат ще помага за проверяване на плътността на костите, което ще улесни доказването на остеопороза. Изследванията са особено поддходящи за жени след менопауза, тъй като те са изложени на най-голям риск от развиване на заболяването, казва началникът на отдела по ревматология д-р Иван Горанов.

Отделението действа по международни проекти за третиране на заболяването. Д-р Иван Горанов подчертава, че благодарение на тези проекти пациентите ще могат да се възползват безплатно от иновативна терапия през следващите 2 години. Също така няма да се заплащат и допълнителните тестове и изследвания за проследяване на болестта и влиянието на медикаментите.

Началникът на отделението по ревматология казва, че това е много изгодно за болните от остеопороза, тъй като лечението със същите медикаменти по НЗОК трябва да се доплаща на 50% от пациентите.

Апаратът е монтиран в диагностичен кабинет номер 20 на първия етаж в блок А на болницата и работи от 10 до 14 ч всеки делничен ден. Желаещите да се изследват трябва да си запишат час предварително на регистратурата в отделението по образна диагностика на номер: 032 905-473. Изследването струва 70 лв и се заплаща на касата в самото лечебно заведение.

 

Какво представлява изследването и колко време отнема?

 

На първо място трябва да се отбележи, че това изследване не е инвазивно и е напълно безполезнено. Лъчението е изключително слабо, почти равно на нула. Процедурата продължава между 8 и 10 минути, ако се прави на гръбнака и шийките на тазобедрените стави. Ако се прави на цялото тяло, то тогава времето се увеличава на 16-20 минути.

За всеки записал се пациент са предвидени най-малко 20 минути, за да може да се проведе и инструктаж. При изследването на повече зони може времето да се увеличи до 40 минути. Специалистите, извършващи изследването са много внимателни и спират апарата при най-малък дискомфорт на пациента.

Остеопорозата се характеризира с понижаване на плътността на костите, поради което стават много чупливи. При напреднала фаза на заболяването и едно падане може да причини фрактура. Болестта засяга мъже и жени, но най-вече жени след менопауза. Фрактури, свързани със заболяването, се наблюдават най-често на шийките на бедрените кости, китките или прешлените на гръбнака.

Източник: https://www.mbal.net/

Артромин
АРТРОМИН – заздравява костите и увеличава тяхната плътност

остеопороза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *