ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

40+ звезди със синдром на мързеливото око – забелязали ли сте ги?

Болестта, която повечето от нас знаят като синдром на мързеливото око научно се нарича амблиопия и не им попречи да станат известни и търсени

Вероятно сте срещали хора, чието едно око е малко по-малко от другото, а самата зеница е леко присвита. За да се обясни по-достъпно, това е състояние, при което само едното око остава водещо, а другото се отпуска малко. Или казано накратко – синдром на мързеливото око. Най-често това заболяване се среща при деца, но от него страдат и възрастни.

То често е причина за подигравки в училища възраст. След време хората, които имат такъв синдром добиват комплекси, налага им се да се справят с депресия и други неприятни психо-емоционални състояния.

Оказва се, че такова заболяване може да се появи на всяка възраст, а причините обикновено са страбизъм, неравномерен размер на очните ябълки, както и генетично предразположение.

Ако амблиопията е открита на ранен етап от специалист-офталмолог, тогава тя все още може да бъде излекувана. Най-лесният начин е да се правят специални упражнения, които поради натоварване на мързеливото око ще го накарат да работи с пълен капацитет.

Има и оперативно лечение, както и лазерна електростимулация и светлинно лечение на синдром на мързеливото око

Като цяло, ако навреме посетите очен лекар и проверявате зрението си редовно, може да предотвратите развитието на това заболяване.

Кейт Мос

Но някои звезди, политици и известни личности изобщо не се смущават от наличието на такъв проблем и дори не се опитват да променят този недостатък. И така, Парис Хилтън, Райън Гослинг, Кейт Мидълтън, Кейти Пери, Кейт Мос, Чарлз Бронсън и още поне 38 други знаменитости, които толкова много обичаме, имат синдром на мързеливото око. А с правилния грим болестта е напълно невидима. Oт синдрома са страдали и известни политици, като Джон Ф. Кенеди и Бенджамин Франклин, писателят Жан-Пол Сартър, певицата Барбара Стрейзънд и Том Йорк (Radiohead).

Ръсел Кроу

Експертно мнение: как се лекува синдром на мързеливото око

Д-р Рейд Елиас, ръководител на Офталмологичната клиника към Европейския медицински център, офталмолог, кандидат на медицинските науки обяснява какви са методите за лечение на амблиопия.

Д-р Рейд Елиас

– Рискът от слепота при пациенти с амблиопия е относително по-висок, отколкото при хора, чиито очи са здрави. Това може да се случи заради факта, че през целия си живот винаги съществува риск от загуба на зрението на здравото око, а при амблиопия това може да доведе до инвалидност.

Симптоми и общи принципи за лечение на амблиопия

1. Оптична корекция. Носенето на оптична корекция при амблиопия е оправдано от необходимостта да се осигури ясен образ върху ретината на всяко око. Използването на очила или контактни лещи има своите предимства. По този начин контактните лещи намаляват ефекта на анизейкония (разлика в образите на ретината на двете очи) при анизометропия. Те са невидими и по-удобни за използване. Освен това намаляват или напълно премахват призматичния дисбаланс, поради разликата в лещите на очилата. При тях се елиминира дискомфорта от носенето на очила, периферни изкривявания и стесняване на зрителното поле. От своя страна, носенето на очила е по-евтино в материално отношение, осигурява известна защита срещу нараняване, а лещите могат да бъдат модифицирани (бифокални, призматични), за да създадат най-добри условия за бинокулярно зрение.

Лепенката на едното око е най-популярния метод за лечение на амблиопия при деца

2. Оклузията е златен стандарт в лечението на амблиопия повече от 200 години. Понастоящем могат да се използват директна (затваряне на по-добре виждащото око), обратна (затваряне на по-лошо виждащото око) и алтернативна (променливо затваряне на очите) оклузия. В зависимост от продължителността се разграничават постоянна, частична и минимална оклузия.

3. Активна визуална терапия (ортоптично и диплопично лечение). Набор от методи за възстановяване или подобряване фиксацията и движението на очните ябълки, пространственото възприятие, акомодационната функция и бинокулярното зрение. За това могат да се използват специални устройства (синоптофор), призматични стъкла, компютърни програми и др. Тези методи позволяват да се намали общото време за лечение, спомагат за постигане на по-добри резултати (например намаляване на времето за оклузия с 50%).

Колкото по-навреме се лекува синдрома на мързеливото око, толкова по-добри са резултатите

Дензъл Уошингтън

Независимо от възрастта на човек, зрителната система – която се състои от очи, мозък и зрителни пътища – може да бъде „преквалифицирана“ поради пластичността на мозъка

По-конкретно, за амблиопията зрителното умение, което трябва да се „преквалифицира“, е бинокулярното зрение. Обикновено мозъкът получава две изображения под малко различни ъгли и ги комбинира, за да произведе 3D изображение. Това лекарите-офталмолози наричат бинокулярно зрение.

Не забравяйте, че лошото бинокулярно зрение е основната причина за синдром на мързеливото око

Селена Гомез

Безпроблемно бинокулярно зрение е, когато и двете очи виждат еднакво и мозъкът може лесно да комбинира изображенията. При лошо бинокулярно зрение двете изображения не могат да се комбинират и едното се игнорира.

Но поради пластичността на мозъка, синдромът не трябва да е постоянно състояние. И в това се крие ключът за лечението му.

Без съмнение, то е най-ефективно, когато се прилага в ранна възраст. Най-общо казано, пластичността на мозъка намалява с напредването на възрастта.

Въпреки това, все още е възможно на всяка възраст да се преквалифицира зрителната система, да се възстанови бинокулярното зрение и да се коригира амблиопията.

Преди да стигнете до лечение

Форест Уитакър

Амблиопията може да бъде трудна за откриване, тъй като не е видима още от самото начало. (При страбизъм, например, очите може да са кръстосани или да са обърнати навън или навътре.)

Освен това децата с такова заболяване често не осъзнават, че виждането ясно с едното око и лошо с другото е нещо, което не е нормално. Ето защо е възможно състоянието да се пренесе без лечение и в зряла възраст.

Въпреки че амблиопията няма физически признаци, тя има издайнически симптоми, които могат да включват:

• Трудности с възприятието за дълбочина;
• Напрежение в окото;
• Зрителна умора;
• Главоболие.

Някои от тези симптоми водят до тромавост или затруднения при дейности като хвърляне или хващане на предмет. Възрастният човек, който има синдром на мързеливото око може да се блъска в предмети или да изпита проблеми, докато шофира и преценява разстоянията.

Единственият начин наистина да се определи дали някой има амблиопия е чрез функционален преглед на зрението. То включва цялостна оценка на обработката на визуалната информация, бинокулярната функция и други визуални умения.

Източник: www.thevisiontherapycenter.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *