ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Кантарджиев: очакваме респираторен вирус, опасен за новородените и възрастните хора

В интервю за БНР, професорът разкри какви са прогнозите за грипния сезон

проф. Тодор Кантарджиев за новия вирус
проф. Тодор Кантарджиев

 

 

„До края на месеца се очаква респираторните инфекции да се увеличат. В момента циркулират метапневмовируси, на аденовируси, на риновируси, а до края на месец ноември се очакват и първи случаи на синцитиален вирус, който е опасен за новородени и много възрастни хора. Той причинява тежки усложнения и пневмонии”, казва професорът.

Той също така отблязва, че поради топлото време през октомври случаите на Covid-19 са се понижили.

Професорът прогнозира, че до края на месец ноември трябва да очакваме първите случаи на сезонен грип, тъй като в Европа вирусът вече циркулира. Тазгодишният грип се смята, че ще бъде вирусът H3N2. Този подвариант е регистриран първо в скандинавкисте страни и Западна Европа. Добрата новина е, че този подвариант е предвиден в противогрипните ваксини.

Напомняме, че противогрипни ваксини са налични при личните лекари и в аптеките в страната. Противогрипни ваксини за хора над 65 годишна възраст се поставят безплатно при личните лекари.

Очакванията на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести са за по-бавно развитие на грипната епидемия и нарастване на случаите на Covid-19.

 

Прогнози за разпространението на Covid-19 у нас

 

Професорът казва, че вирусът е претърпял много мутации и смъртността от него е намаляла. Многото мутации обаче означават също, че ваксините започват да действат много по-слабо.

„Когато един микроорганизъм е генетично разнороден и не толкова опасен, ваксините могат да предпазват само от тежко боледуване” пояснява Кантарджиев.

В България вече е установен случаи на вариант BQ 1.1, който е подподвариант на Омикрон. За Европа се смята, че той ще измести другите в рамките на този месец, но в България това ще стане по-бавно, подчертава професорът.

Той не протича по-тежко и не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно от предходните. Важно е да се знае, че който е ваксиниран с бустер срещу Омикрон, е по-защитен и вероятността за тежко боледуване е много малка.

„Ваксинацията срещу грип и коронавирус може да стане в един ден”, казва Кантарджиев.

 

Препоръки на професора за предстоящите вълни от грип и Covid-19

 

Той препоръчва прием на много антиоксиданти при първите симптоми на вирусна инфекция, без значение дали е грип или коронавирус. Също така е много важно в диетата да присъстват големи количества плодове и зеленчуци, тъй като те хидратират, осигуряват важни витамини и антиоксиданти и не товарят организма.Друга препоръка на професора е да се пие лимон със сода бикарбонат, тъй като това средство убива вируса в носоглътката и не му дава да се разпространи.

За предстоящата вълна от синцитиален вирус в България има програма за  задължително ваксиниране на недоносените новородени, което ги предпазва 1 година.

Проф. Кантарджиев препоръчва сега да се започне прием на витамин D в продължение на 10 дни като превантивна мерка и за повишаване на имунитета. Според него обаче не трябва да се пренебрегва набавянето и на естествени витамини от плодовете и зеленчуците.

Той също така припомня, че антибиотиците трябва да се пият, само когато има бактериални усложнения, причинени от вирусната инфекция. Това се случва при 10-15% от боледуващите.

„За сезонния грип има достатъчно антивирусни лекарства по лекарско предписание. Ако започнат да се взимат веднага, в първите 2-3 часа след появата на симптомите, до 3 дни ще се напълно здрави”, категоричен е професорът.

Той прогнозира, че пикът на вълната от грипен вирус ще бъде в края на януари или началото на февруари догодина. Според него, вероятността за едновременно заразяване в коронавирус и грип е изключително малка.

Източник: https://bnr.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *