ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От какви вируси да се пазим сега?

Нов грипен вирус идва у нас: лекарите прогнозират тежко протичане на заболяването, заради пневмонията, която провокира

вирус
Освен ковид, късната есен може да ни изненада и с тежко протичащи вирусни инфекции. Професор от Сидни предупреждава за риск от избухване на „зъл“ грип.

Както показва опитът на Австралия (там грипният сезон винаги започва по-рано), тази година можем да бъдем засегнати от много повече грипоподобни заболявания, отколкото миналата. Например в Австралия цифрата на заболелите е най-висока за последните пет години.

В продължение на повече от две години антиковид мерките (маските, социалната дистанция и сериозната дезинфекция на ръце и помещения) не позволиха на грипа да надигне глава. Но малко хора бяха ваксинирани срещу грип миналата година, което се отрази и на колективния имунитет. Хората се чудеха ковид-ваксина ли да си поставят, грипна ли, може ли и двете, не може ли… Затова тазгодишният грип най-вероятно ще бъде тежък, особено при деца под 16 години (техният дял сред хоспитализираните в Австралия е почти 60 процента). И най-лошото е, че има тенденция за двоен удар – ковид и грип засягат едновременно рисковите групи (деца, възрастни хора, хора с отслабен имунитет).

И тук лекарите подчертават дебело следното: трябва да се страхуваме не от нов вирус, а от хронични заболявания

В тази връзка урокът, който ни даде коронавирусът, беше особено поучителен.

„По-лошото е, че буквално имаме мултидемия“, казва експертът по инфекциозни болести от университета в Сидни професор Робърт Буи . – Тоест, освен грипа и коронавируса, има и други вирусни инфекции: има и парагрип, и респираторен синцитиален вирус, и аденовирус… Много са, и с тежко протичане.“

Професор д-р Робърт Буи

Освен тях въпросителни поставя и мутиралата ебола, заради която Уганда въведе противоепидемични мерки.

Още през май учени от университета в Сидни предупредиха властите, че поради пандемията познатите вируси също са мутирали, станали са „по-зли“ и частично са променили модела на разпространение. Например респираторно-синцитиалният вирус (RSV), който циркулира всяка зима, изведнъж се появи през лятото…

Като цяло есенно-зимният вирусен сезон обещава да бъде много неприятен и в България

Това вече се усеща – в столицата, и в по-големите градове, хората носят маски в обществения транспорт и хипермаркетите, без да има нарочно въведени мерки. В тази връзка ваксинацията срещу грип през есента е почти задължителна, тъй като тя доказано предпазва от тежко протичане на заболяването и усложненията, които идват с него. Епидемиолозите напомнят, че трябва да се ваксинираме 3-4 седмици преди да е нараснала заболеваемостта, за да може да се формира необходимият имунитет.

Освен това, грипния сезон може да започне много по-рано

Сега чакаме грипа не през декември, а още в края на октомври и началото на ноември. Тогава, казват специалистите, грипната вълна ще се усети още по-осезаемо.

Епидемията може да бъде провокирана от нови щамове на грипните подтипове A / H3N и B, които все още не сме срещали. Това означава, че нашият имунитет не ги познава и е трудно да се предположи как ще реагира на тях. А заедно с новите щамове ще циркулира и вече познатият ни, но не по-малко опасен A/H1N1 – „свински” грип. Именно той преди десет години причини много тежка пневмония с фатален изход.

Не забравяйте, че коронавирусът не си е тръгнал, все още, и е лесно да се заразим с два вируса наведнъж

„Съвместната циркулация на грип и коронавирус води до едновременно заразяване с двете инфекции“, обяснява д-р Николай Брико, ръководител на катедрата по епидемиология и медицина в университета „Сеченов“ . – Това са данни на учени от много страни, не само от Австралия. Двойната инфекция е опасна: клиничната картина е много по-тежка. Нараства необходимостта от хоспитализация, използване на апаратна вентилация, нараства и смъртността… Това са все неща, за които стана дума и миналата година. За щастие грипът се беше кротнал тогава, както и през изминалите две-три години, заради мерките против коронавируса… През тази явно е решил да си навакса.

Трябва ли да се имунизираме против ковид ако вече имаме противогрипна ваксина?

Да, имате нужда! – отговарят в глас всички интервюирани наскоро световни експерти-епидемиолози.

„Има много малко доказателства, че ваксинирането срещу грип не помага срещу тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и дори срещу COVID-19. Всъщност, редовните противогрипни ваксинации предпазват както от зараза, така и от по-тежко протичане, обяснява д-р Николай Брико. – Ваксината срещу грип активира клетъчния имунитет, и затова ваксинираните се разболяват от ТОРС с 40-50% по-рядко. Освен това ваксинацията намалява смъртността от инфаркт и инсулт, провокирани от вирусите.“

Д-р Николай Брико

Все пак трябва да се ваксинирате и срещу коронавирус, ако досега не сте го направили.

Важно! Ако наскоро сте били ваксинирани срещу коронавирус, най-добре е да си направите ваксина срещу грип след около месец. Това ще ви осигури пълен имунитет. Но ако все още не сте имали време да се ваксинирате и срещу ковид, и срещу грип, тогава може и дори трябва да направите и двете ваксинации едновременно: инжекциите се поставят по една в лявото и дясното рамо.

Кои са обстоятелствата, които налагат ваксинация?

• Ако вече сте прекарали тежък грип и сте страдали от последствията от него.

• Ако сте с наднормено тегло и/или хронично болен.

• Деца и ученици.

• Бременни (вирусът може да причини сериозни усложнения и увреждания на плода).

• Всички, които работят с хора (лекари, доктори, шофьори на градския транспорт и др.).

• Хора над 60 години.

Как да се предпазим от ковид, сезонни инфекции и обостряне на хронични заболявания?

Препоръките са като при всяка вирусна инфекция – водете здравословен начин на живот, хранете се пълноценно и спете повече от 5-6 часа на денонощие, избягвайте контакт с болни, използвайте лични предпазни средства на обществени места. Важна е навременната ваксинация и реваксинация. Ако говорим за пациенти с рискови фактори за протичане на COVID-19, то това е и редовно лечение на подлежащи хронични заболявания. Необходимо е своевременно да се консултирате с лекар, особено при треска, която не се понижава от антипиретици, и ако се появи задух.

Свързани с ТОРС обостряния на хронични заболявания

Острите вирусни инфекции могат да предизвикат обостряне на всякакви хронични заболявания на принципа „където е тънко, там се къса“. Декомпенсация на артериална хипертония, хронична сърдечна, респираторна, бъбречна или чернодробна недостатъчност са едни от възможните сценарии на фона на ТОРС. Други типични неблагоприятни здравни събития са обостряне на хроничен тонзилит, цистит, пиелонефрит или бронхиална астма по време на настинка. Колкото по-тежка е вирусната инфекция, толкова по-висок е рискът от подобни усложнения. Въпреки това грипната и коронавирусната инфекция могат да имат сходни последици дори при леко и средно протичане.

Как да се предотврати развитието на усложнения?

Важно е от първите дни на тежък остър респираторен синдром да помогнете на тялото да се справи с инфекцията. Това изисква почивка, обилен прием на топли напитки и лесно смилаема храна. Можете да добавите антиоксидантни витамини (A, E и C), както и витамин D – основните помощници в борбата с възпаленията и инфекциите. Ранното неразумно предписване или самостоятелно приложение на антибиотици не дава ефект при бактериална инфекция. Напротив, това намалява силата на имунната защита, в която микрофлората на тялото играе важна роля. За да се сведе до минимум рискът от усложнения в първите дни на заболяването, се препоръчва да не се прегрява или преохлажда, да се избягва хиперинсолация (прекомерно UV лъчение) и да няма необичайни натоварвания. По правило собствените имунни сили са достатъчни, за да се справят с тежкия остър респираторен синдром.

Източници: www.hopkinsmedicine.org, www.chathamhouse.org, www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *