ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ниска телесна температура: какво означава и има ли опасност за здравето

Решихте да измерите телесната си температура и тя се оказа под обичайната 36,6

ниска телесна температура

Потърсихте в Google какво означава ниска телесна температура (лоша идея!) и разбрахте, че имате „подозрения за СПИН, рак“ или дори нещо по-лошо. Д-р Галина Кузнецова, терапевт и хематолог обяснява трябва ли да изпадате в паника, ако имате ниска телесна температура. Спойлер – не!

Хората станаха по-студени

През 1851 г. немският лекар Карл Вундерлих започва да измерва телесната температура на 25 000 пациенти в Лайпциг и установява, че средно тя е 37 градуса по Целзий. Днес обаче се смята, че телесната температура на здравия човек обикновено е 36,6 градуса. Учени от Станфордския университет решиха да разберат с какво е свързано това. През 2020 г. те анализираха данни от три независими проучвания. Първото се провежда от 1862 до 1930 г. и включва 83 900 ветерани от Гражданската война в САЩ, второто – данни от Националното проучване на здравето и храненето (5998 души, 1971-1975 г.), третото – друго независимо проучване (проведено в Станфорд от 2007 до 2017г.), в което участваха 230 261 души, мъже и жени.

Д-р Галина Кузнецова

Авторите забелязват, че средната температура в първото измерване (ветераните от Гражданската война) е по-висока от второто, а във второто – по-висока от третата. Оказа се, че всяка година температурата пада с около 0,004 градуса. Като причини за това „охлаждане“ изследователите посочиха няколко предпоставки, например контролираната температура на околната среда. Те смятат, че хората са започнали да охлаждат по-често помещенията, за да не прегреят, а това може да повлияе на метаболизма им.

Втората причина беше здравословното състояние. Преди век и половина инфекциозните заболявания са били много по-често срещани и по-често бяха причина да се развият възпаления в човешкото тяло, което изискваше разход на енергия и повишаване на телесната температура. Сега успяваме да се справим с тях с помощта на противовъзпалителни лекарства и тази „допълнителна“ температура изчезна.

Каква температура се счита за нормална

Нормална телесна температура е когато термометърът показва 36,6 градуса, въпреки че може да варира в диапазон между 36,2-36,9. За ниска температура се счита температура под 36 градуса. Това състояние се нарича още хипотермия. Обикновено се придружава от намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане.

„Не трябва да се отдава твърде голямо значение на намалената телесна температура по време на многократни измервания. Нейното постоянство зависи от генерирането и отделянето на топлина. Температурата може да варира в различните часове от денонощието. Минимумът е през нощта и сутринта, максимумът е в периода на активност. След бягане тя може за кратко да се повиши с няколко градуса и това също е нормално ”, казва лекарката.

Защо температурата пада?

Това състояние може да бъде предизвикано от намалена функция на щитовидната жлеза и увреждане на хипоталамуса, в който се намира център, отговорен за терморегулацията.

Mоже да е предизвикано от външни фактори и да не е повод за притеснение, но е възможно да показва и наличието на доброкачествени и злокачествени тумори.

Този симптом възниква и поради желязодефицитна анемия или ако човек се храни в съответствие със строги диети, гладува и използва нестероидни противовъзпалителни средства. Също така температурата може да падне поради екзема и дерматит.

Ниска температура има и при хора, които наскоро са прекарали вирусна инфекция. Това обикновено се случва известно време след възстановяването.

„Понижаване на температурата се получава и при вътрешно кървене, но това са остри състояния и обикновено такива пациенти попадат в хирургическо или гинекологично отделение“, казва лекарката.

Човешка грешка и некачествени уреди

Освен това, все още са необходими инструкции за използване на съвременните термометри – оказва се, че мнозина измерват температурата неправилно!

„Понижаването на температурата може да се дължи на термометъра и избора на място за измерване. Живачните термометри (доста надеждни, между другото!) потънаха в забрава поради опасността от отравяне с живачни изпарения при счупване. Да, за повечето хора те не са много удобни. Могат да се изпуснат и да се счупят при разклащане и не всеки знае как да ги нулират правилно. Така измерването на телесната температура у дома обикновено се извършва с електронни термометри, които често дават грешки. Измерената температура на откритите участъци от кожата също може да бъде компрометирана. Зависи от температурата на въздуха – знаете колко студени са бузите в студа “, казва д-р Кузнецова.

Намаляването на температурата може да зависи и от съдържанието на влага в кожата – изпарението на влагата от повърхността на кожата естествено я охлажда. Областта на измерване също е важна – температурата в устата под езика ще бъде с половин градус по-ниска, отколкото в ректума, а в подмишницата с половин градус по-ниска, отколкото в устата. Температурата на върховете на пръстите може значително да се понижи в зависимост от условията и няма клинично значение.

Друга причина е възрастта. При възрастните хора метаболитните процеси и телесната температура намаляват и естествено слизат надолу.

Но не всичко е толкова просто

Сред причините за ниска температура могат да бъдат различни заболявания и състояния.

• Хипотиреоидизъм – недостатъчна активност на щитовидната жлеза;
• Астеничен синдром – състояние, при което човек има прекомерна умора, изразена слабост, промени в настроението, преобладаване на негативно настроение;
• Период на възстановяване, характеризиращ се с постепенно изчезване на признаците на заболяването и възстановяване на нормалното функциониране на тялото, след възпалителни заболявания или химиотерапия;
• Ниска мускулна маса;
• Гладуване;
• Хронични интоксикации;
• Неконтролирана употреба на болкоуспокояващи.

„Ако нещо ви тревожи и има подозрения, че състоянието ви не е само заради влиянието на факторите на околната среда и изброените по-горе обстоятелства, тогава, разбира се, потърсете съвет от специалист. Като за начало, общопрактикуващ терапевт е добре. Той ще ви насочи към подходящ специалист. При първоначалното разглеждане на назначените изследвания ще бъде възможно да се установят редица възможни проблеми. След това може да се наложи да посетите медицинска лаборатория още веднъж. Но ако намалението е незначително, тогава в повечето случаи това може да бъде просто индивидуална особеност на метаболизма “, заключи специалистката.

Източник: www.ferra.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *