Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Без слънце и море: 10 мита за живота след отстраняване на щитовидната жлеза

След операция за отстраняване на щитовидната жлеза мнозина са изправени пред немалък брой ограничения

отстраняване на щитовидната жлеза

Но, голяма част от ограниченията след операция за отстраняване на щитовидната жлеза не са нищо повече от митове.

Кои от страховете на хората, останали без щитовидна жлеза, нямат научна доказателствена база, обяснява д-р Виктор Макарин, ендокринолог хирург, онколог, кандидат на медицинските науки.

Кога се извършват операции за отстраняване на щитовидната жлеза?

Най-често причината за операция е тумор, например фоликуларен. Диагнозата се установява чрез резултатите от биопсия на възел. Понякога лекарят открива една от разновидностите на онкологията. В този случай пациентът се наблюдава и се избира индивидуална тактика на лечение. Основанието за операция може да бъде дифузна или многовъзлова токсична гуша. Това е заболяване, при което тялото отделя прекомерно количество хормони. Лекарят взема същото решение, ако щитовидната жлеза притиска трахеята и хранопровода, което затруднява преглъщането и дишането.

Доктор Виктор Макарин, хирург-эндокринолог

10 мита за ограниченията след отстраняване на щитовидната жлеза

Днес все повече специалисти се ръководят от факти и доказателства. Всички твърдения, които не се основават на резултати от научни изследвания, могат да бъдат наречени митове. Това важи и за някои съвети от типа на „една жена каза“, които пациентите получават след отстраняване на щитовидната жлеза.

1. Слънце

Съществува поверие, че слънчевите лъчи след операция за отстраняване на щитовидната жлеза имат отрицателно въздействие върху здравето. Това не е нищо повече от мит. UV-лъчите са наистина вредни за кожата, тъй като увеличават риска от рак. Но слънчевите лъчи дори физически не проникват в щитовидната жлеза, така че не могат да ѝ повлияят по никакъв начин.

2. Баня

Някои пациенти се страхуват, че високите температури могат да навредят на здравето им след операцията. Това твърдение няма научни доказателства. Посещението в банята няма да повлияе на общото състояние, особено ако туморът вече е отстранен.

3. Море

Само по себе си морето за щитовидната жлеза не само не е вредно, но дори е полезно. Морският въздух съдържа много макро- и микроелементи, има благоприятен ефект върху кожата. Няма научни доказателства, че ще провокира негативни последици при пациент с отстранена щитовидна жлеза.

4. Козметични процедури

Жените често се страхуват, че някои процедури за подмладяване увеличават риска от развитие на заболявания, включително и на щитовидната жлеза. Но няма сериозни доказателства, че инжектирането на ботокс или хиалуронова киселина по някакъв начин нарушава функциите на даден орган или провокира тумор. Ако се отстрани щитовидната жлеза, козметичните процедури по никакъв начин не могат да повлияят на здравето на жената.

5. Раждане на деца

След отстраняване на щитовидната жлеза, хормоналната терапия замества нейната функция. Синтетичните лекарства (хормони) и веществото, което жлезата произвежда, са химически идентични: тялото не прави разлика между тях. Ако дозировката на лекарството е избрана правилно, жената ще може да роди здраво дете след операцията.

6. Спорт

Хирургическата интервенция на жлезата не е пречка за правилно дозирана физическа активност. В този случай адекватната хормонална терапия играе важна роля.

7. Готвене на газов котлон

Твърдението, че след операция на щитовидната жлеза е невъзможно да се готви на газова печка, поради отделящите се изпарения, не е нищо повече от мит. Тази процедура не влияе по никакъв начин на общото състояние. Изключение правят ситуациите, при които пациентът е диагностициран с белодробно заболяване, като ХОББ, или алергични реакции.

8. Заболяването (рак на щитовидната жлеза, възли и т.н.) се предава по наследство

Има разновидности на тумори, които се предават генетично, но са малко на брой. Те включват медуларен карцином. В 30% от случаите това заболяване е наследствено. За диагностични цели се извършва генетичен тест, който определя вероятността от предаването му. Други форми, като папиларен рак, не притежават това свойство.

9. „След операцията ще бъда инвалид“

Инвалидността се отнася до загуба на физически функции. Операцията на щитовидната жлеза ви позволява да получите този статус официално, под формата на обезщетения и преференции. Но външно такъв човек не се различава от околните и напълно запазва способността си да работи.

10. „Ще напълнея!“

Проблемът най-често се крие в недохранването и начина на живот. Приемането на хормона тироксин след отстраняване на щитовидната жлеза не води до увеличаване на телесното тегло.

Oперацията за отстраняване на щитовидната жлеза не е причина да се лишавате от обичайните радости или да страдате от съмнения и страхове. Всеки медицински съвет трябва да бъде подкрепен с база от доказателства. Ако се основава на слухове и спекулации, не трябва да го следвате, тъй като по този начин се ограничавате и влошавате качеството на живот.

Източник: www.dobrobut.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *