ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо болестта на Мениер е опасна?

Неочакван световъртеж, за който няма обяснение, може буквално да избие почвата изпод краката ви

болестта на Мениер

Това обаче не винаги е проблем, който трябва да бъде споделен с невролог. Случва се човек да чуе, че най-вероятно става въпрос за болестта на Мениер и заедно с това да получи препоръка от личния лекар за консултация с оториноларинголог. Защо това се случва и опасна ли е болестта на Мениер обяснява оториноларингологогът д-р Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки.

Д-р Владимир Зайцев

– Болестта на Мениер е заболяване, което засяга вътрешното ухо. Тук не става въпрос за възпаление. В този случай има както истинско заболяване, така и синдром, подобен на Мениер, когато са налице симптоми на заболяването, но ситуацията не се вписва в клиничната картина. Последното може да е проява на друга патология на вътрешното ухо, например лабиринтит, отбелязва д-р Владимир Зайцев.

Вътрешното ухо, обяснява лекарят, има друго име – лабиринт. Болестта на Мениер се развива поради увеличаване обема на течността в този лабиринт. Нейният излишък започва да оказва натиск върху тези области, които са отговорни за баланса и способността за навигация в пространството. Обикновено проблемът започва с едното ухо, но скоро може да се включи и другото ухо – това се случва в 15% от случаите.

В риск, отбелязва оториноларингологът Зайцев, са хора на възраст 30-50 години. Според статистиката 1 от 1000 души е засегнат от патологията. Болестта на Мениер е изключително рядка при деца.

Как да я разпознаем?

Владимир Зайцев казва, че има три форми на заболяването:

– вестибуларен;
– класически;
– кохлеарен.

При първата форма, казва лекарят, се забелязват симптоми като световъртеж и проблеми с равновесието. Втората се характеризира с проблеми със слуха и равновесието. Но в 50% от случаите се открива третата форма, когато има нарушение на слуховата функция.

Затова не бива да се пренебрегва комбинацията от двата основни симптома на заболяването – загуба на слуха и световъртеж. Случва се, че замаяността да е придружена и от гадене и повръщане.

На човек му се струва, че залита и всичко се носи наоколо. По време на атаката той може да почувства болка в главата, бледност на кожата, повишено изпотяване и сърцебиене, усещане за задръстване в ухото, звънене и пронизителен шум, или такъв подобен на работещ двигател.

Атаката може да бъде придружена от предвестници, които да загатнат за нейното наближаване

Те обикновено действат като шум в ушите и натиск в тях. В началото е по-добре да легнете на леглото или на дивана и да не се движите.

С течение на времето слухът се влошава все повече и има риск от пълно оглушаване.

Защо се развива болестта на Мениер?

Все още няма точни причини, поради които болестта на Мениер може да се прояви и развие. Има редица версии. Повечето специалисти са сигурни, че наличието на течност в ухото е виновна. Течността притиска ухото отвътре и пречи на възприятието на звука. Също така сред причините са:

– запушване на лимфни съдове, през които обикновено всичко от вътрешното ухо трябва да изтича;
– проблеми със сърцето и кръвоносните съдове;
– нарушения на съдовете във вътрешната част на ухото;
– алергия;
– недостатъчност на имунната система;
– възпаление в областта на вътрешното ухо (лабиринтит);
– черепно-мозъчна травма.

Понякога развитието на болестта на Мениер се дължи на автоимунни патологии, които могат да се появят на фона на активиране на цитомегаловирус или херпес. Лошите навици също могат да бъдат отключващ фактор.

Как се лекува болестта на Мениер?

Терапията трябва да се провежда в болница, подчертава Владимир Зайцев, специализирано отделение. В поликлиниките лекарите няма да предприемат терапия, тъй като не разполагат с достатъчно съдови лекарства за това. По правило болестта на Мениер е в зоната на отговорност на такива тесни специалисти като отоневролозите.

Редица лекарства, подчертава д-р Владимир Зайцев, ще трябва да се приемат цял ​​живот. Други може да са необходими само по време на атака, за да се отървете от неприятни симптоми като замаяност или гадене. Но лекарствата трябва да бъдат предписани от лекар. В такава ситуация самолечението е изключително опасно. Понякога може да се наложи и хирургично лечение.

Естествено, ще трябва да преразгледате начина си на живот.

– Не можете да посещавате концерти заради високите децибели, музиката в слушалките е забранена. Не бива да се практикуват активни спортове – ветроходство, хокей, футбол, баскетбол. Не бива да скачате от трамплин във водата, за да избегнете така наречения „воден чук“. На хората, които страдат от болестта на Мениер се препоръчва постоянен мир – удобна и спокойна работа, оптимален живот извън града, защита от външни стимули “, казва Владимир Зайцев.

Също така ще трябва да се откажете от лошите навици, да избягвате различни наранявания. Трябва да минете и на диета – да изключите кофеина, да ограничите приема на сол, да наблюдавате количеството консумирани течности.

Изисква се и диспансеризация. Ако пациентът е в стабилна ремисия, може да посещава лекар на всеки шест месеца. Понякога се определя график на посещенията веднъж годишно, обобщава Владимир Зайцев.

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс може да помогне за облекчаване симптомите на болестта на Мениер

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *