ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

12 храни, които не трябва да ядете вечер!

Ако не можете да вечеряте 3-4 часа преди лягане, избягвайте поне определени храни вечер

вечер
Трябва да се има предвид, че вечер тялото не е в състояние да усвои пълноценно пикантните, висококалоричните и мазни храни, както и въглехидратите и глюкозата.

Дейността на храносмилателната система намалява следобед. Ако се нахраните точно преди лягане, това не е най-добрият начин да повлияете на здравето . Особено ако вечерята се състои от „забранени“ продукти.

И проблемът не е само в скоростта, с която работи храносмилателната система

Ако се храним предимно вечер и най-вече малко преди да си легнем, няма как да осигурим необходимата почивка на органите и системите, които са отговорни за смилането на храната. Заради неразумното похапване преди да се отправим към леглото много хора се оплакват и от сериозни проблеми със съня.

Изглежда, че всеки се бори да получи достатъчно сън в наши дни. Дори и да не страдате от разстройство на съня, нямате нужда от повече предизвикателства за оптимална нощна почивка. Практикуването на добра хигиена на съня включва здравословно хранене и разумен избор на вечерята и късните закуски.

Основните съвети, които много световни специалисти препоръчват за хранене преди лягане, включват:

• Избягвайте да ядете късно вечер, тъй като тялото ви ще преобразува храната в енергия.

• Обърнете внимание на контрола на порциите, тъй като големите порции могат да нарушат храносмилането.

• Избягвайте стимуланти, като захари или кофеин, тъй като те ще ви държат будни през нощта.

• Яжте нещо малко и питателно, преди тялото ви да започне да се отпуска. Лягането на празен стомах намалява нивата на кръвната захар и пречи на способността на човешкия организъм да отпочине добре.

Какво не може да се яде за вечеря?

1. Червено месо във всякаква форма – съдържа много тирозин, който повишава нивото на адреналина. По-добре е да замените такова месо с птиче или постна риба.

2. Колбаси, пушени меса – съдържат аминокиселината терамин, която повишава производството на норепинефрин, който предизвиква нервните импулси. Излишъкът от аминокиселини нарушава работата на мозъка, което не позволява на човек да заспи.

3. Горчица, хрян и сосове на тяхна основа – нарушават съня и причиняват киселини, тъй като вечерта храносмилателната система трудно се справя с пикантната храна.

4. Маринованите и осолени зеленчуци са тежка храна за стомаха, причиняват киселини и други неприятни усещания.

5. Ориз – съдържа много нишесте, а оттам и бързи въглехидрати, които нарушават храносмилателния процес.

6. Бобовите растения (грах, боб, леща) са здравословни, но богати на протеини храни, за чието смилане и усвояване тялото изразходва много енергия.

7. Бързо хранене – не е полезно да ядете такава храна по всяко време на деня, а още повече вечер. Бързото хранене съдържа много мазнини, сол и захар. Угодите ли си на небцето, ще си гарантирате една неспокойна нощ.

8. Кифли, тестени изделия – нишестето и глюкозата провокират повишаване нивата на кръвната захар и допринасят за наддаване на тегло.

9. Шоколадът е бързи въглехидрати с какао, които не само пречат да поддържате теглото си нормално, но и влошават вашето благосъстояние.

10. Сладки и сушени плодове – полезни са, но съдържат много въглехидрати, затова не се препоръчват за консумация вечер.

11. Ядките са много калорични и мазни. Една шепа съдържа повече от 500 kcal. Те могат да се консумират само сутрин, предварително накиснати във вода за една нощ и при условие, че нямате проблеми с теглото.

12. Алкохолни и кофеинови напитки – възбуждат нервната система.

Вместо това трябва да похапвате ето тези храни

За повечето хора лягането с празен корем е пагубно за качествената почивка. Ако имате нужда от лека закуска или късно хранене, преди да заспите, опитайте някои от тези опции. Те се считат за питателни и полезни за здравето на съня поради включването на триптофан или естествената им способност да повишават нивата на серотонин или мелатонин. Може да се изненадате от сънотворните свойства на някои от тях.

• Овесена каша;
• Пълнозърнест тост;
• Гранола;
• Мляко;
• Сирене;
• Извара;
• Кисело мляко;
• Орехи;
• Бадеми;
• Хумус:
• Чай от джинджифил и маракуя:
• Пчелен мед:
• Череши;
• Банани;
• Горски плодове.

Добре ще е да вечеряте с морски дарове, птиче или заешко месо, яйца

От напитките, освен горе изброените може да си направите чай от маточина, лайка, риган или мента. 15 минути преди вечеря се препоръчва да изпиете чаша топла вода, кефир или чай, така ще ядете по-малко. Не забравяйте, че не е добра идея да претоварвате стомаха през нощта. Това може да причини безсъние, нарушаване на храносмилателната система или наддаване на тегло.

Източник: www.sleephealthsolutionsohio.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *