Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неочаквани факти за хипертонията сподели д-р Мясников

Хипертонията е тема, която винаги предизвиква интерес. И това не е изненадващо, защото е рисков фактор за много сърдечно-съдови патологии


Хипертонията се развива тихо, незабележимо, но увреждането причинява осезаема вреда на човешкия организъм.

Както отбелязва д-р Александър Мясников, според статистиката 40% от възрастните в европейските страни страдат от хипертония. Това означава, че всеки втори или трети може да се оплаче от такова заболяване. Но все още има и много недиагностицирани случаи. Д-р Мясников отбеляза, че хипертонията всъщност е епидемия от поне две десетилетия.

Д-р Александър Мясников

Неочаквани симптоми

Хипертонията често се свързва с главоболие и световъртеж. Но всъщност, както отбеляза д-р Мясников, няма симптоми на хипертония. Световъртежът и главоболието не са признаци на високото кръвно налягане и не са задължителни. Например, човек може да се почувства недобре и замаян, и въпреки това кръвното налягане ще бъде нормално. А има и немалко ситуации, в която някой е строен, слаб, жизнен, весел и дори ходи на фитнес, но въпреки това апарата за кръвно показва големи числа.

Случва се понякога рязкото повишаване на кръвното да бъде придружено от главоболие. Но само на тази база е невъзможно да се постави диагноза.

„Основната опасност от хипертонията е, че протича безсимптомно. Отлично диагностично решение ще бъде 24-часовото наблюдение на Холтер (когато се извършват редовни измервания на налягането с помощта на преносимо устройство през деня)”, каза д-р Мясников.

Маскирани като хипертония

Някои заболявания на щитовидната жлеза може да се объркат с хипертония. Например, когато човек усеща, че му е горещо, пръстите му изтръпват и се появява шум в ушите. В същото време налягането може да се повиши веднъж, но с известна редовност, например няколко пъти седмично, оставайки в нормалните граници през останалото време. В такава ситуация е необходимо да се посети ендокринолог и да се провери какво е състоянието на щитовидната жлеза. Ако всичко е наред с нея, тогава вече ще е възможно да се разглеждат тези признаци като начален стадий на хипертония.

Ще могат ли хапчетата да се справят с хипертонията?

Всъщност, както отбеляза д-р Мясников, далеч не винаги е необходимо веднага да вземате лекарства за високо кръвно налягане. В началните етапи може да се справите и без тях.

Тайната на здравето е проста, както казва д-р Александър Мясников: отслабнете, движете се повече и се тревожете по-малко. Според редица данни, премахването на всеки 5 кг излишно тегло, ще намали налягането с до 10 mm Hg.

„Често в моята лекарска практика съм виждал хора с наднормено тегло, които след като са отслабнали, забравят за хапчетата“, подчерта лекарят.

Специалистът също така препоръча да се премахне солта от диетата, както и хлябът и колбасите, ако предпочитате да консумирате такива храни. Освен това внимавайте с водата. Не бива да се пие голямо количество вода наведнъж, както и да се изпива много вода за денонощие – над три литра, например. Не е добра идея да не се пие вода изобщо, или пък са се приемат големи количества бира, газирани напитки, чай и да си мислите, че се хидратирате,

Ако човек успее да бъде аскет на масата и лаком в спорта, ще се справи с хипертонията.

Нормално кръвно налягане

Няма такова нещо като „нормално кръвно“, отбеляза Александър Мясников. Лекарите обикновено се съсредоточават върху определени числа, според които трябва да означава, че налягането е коригирано. Затова за основа се взема кръвно със стойности 140/80 mm Hg. Именно от този параметър започва лечението.

Но! Ако някой дълго време е живял с кръвно, което е било доста високо, не бива то да се сваля рязко до тези или близки до тях стойности.

Хипертонията трябва да се овладее плавно

Днес се появиха по-ефективни и по-малко опасни лекарства по отношение на страничните ефекти. Затова лекарите в някои случаи могат да се опитат да намалят налягането при пациенти с хипертония до 120/80 mm Hg.

Местоположението има ли значение?

Доктор Мясников е забелязал, че жителите на големите градове страдат от високо кръвно налягане по-често от онези, които живеят на село. Да, трудно е да се коментира по някакъв начин тази ситуация, защото не всеки може да се изнесе и да заживее сред природата.

Забранени ли са кафето и баните за хипертониците?

Няма твърдо мнение, че една напитка е по-малко или повече опасна от кафето за хипертониците. Александър Мясников отбеляза, че ако човек толерира кафето, обича го, тогава защо не. Хипертониците спокойно могат да си позволят да пият по три чаши не особено силно кафе на ден. В същото време, ако кафето е от домашна машина с филтър, то може да намали риска от аритмии и инфаркти.

 

Банани могат да се консумират само ако са добре узрели. Един или два банана на ден няма да навредят. Важно е храната да не е в големи количества, да не е мазна или прекалено солена.

Що се отнася взимането на душ или вана, тогава просто трябва да внимавате за температурния режим. В никакъв случай не бива да се правят контрастни душове, ако хипертонията е ваша дългогодишна спътница. Опитайте се да не поддържате прекалено висока температура в стаята, в която живеете или работите. Не бива да е и прекалено студено. Във всичко трябва да се търси баланс, казва лекарят.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *