Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърбеж в ануса при жени и мъже

Сърбеж в ануса – това е един изключително деликатен проблем. Много хора са склонни да го търпят години наред, защото се притесняват да се обърнат към специалист

сърбеж в ануса

 

Напразно: сърбеж в ануса при мъжете и жените често може да говори за доста сериозни здравословни проблеми.

Сърбежът в ануса причинява на човек не само физически дискомфорт, но и психологически. Качеството на живот намалява, започват проблеми със съня, защото сърбежът често се появява през нощта. Този интимен проблем не може да бъде пренебрегнат – сърбеж в ануса е възможно да се появи като резултат от сериозни здравословни проблеми.

Причини за сърбеж в ануса при мъжете и жените

Тези причини са много и различни – от хемороиди до инфекция с паразити (острици). Дори тоалетната хартия и дамските превръзки е възможно да са причина за неприятното усещане! Заедно с д-р Васил Гаврилов, хирург, проктолог и ендоскопист с повече от 10 години опит ще разберем какъв е този проблем, може ли да се отървем от него и как да избегнем аналния сърбеж.

Д-р Васил Гаврилов

Физиология на жените и мъжете

Анусът е дисталният (последен) отдел на стомашно-чревния тракт, който постоянно е в затворено състояние (с изключение на кратките периоди на дефекация). Заедно с мускулите на малкия таз участва в задържането на изпражненията и акта на изхождане. При мъжете физиологията е подредена така, че ректума е в контакт с простатната жлеза. При жените – с матката и фалопиевите тръби.

Анатомична особеност е големият брой болкови и тактилни рецептори в аналния канал, които например са в състояние да разграничат газове от течни изпражнения.

Има причини за сърбеж в ануса, които са характерни и за двата пола, а при жените сърбежът може да се появи и поради особености на физиологията. Аналният сърбеж при жената е възможно да бъде свързан с кандидоза, вагинит, следродилни хемороиди.

Също така си струва да се отбележи, че жените са по-склонни от мъжете да страдат от запек, тъй като имат по-слабо изразена чревна подвижност. По време на менопаузата те изпитват спад в нивата на естроген, което може да причини сухота във влагалището и ануса. Заради това се появява и сърбеж.

Полезна информация за сърбеж в ануса

Средна възраст на пациентите – 30-50 години.

Причини:

• неправилна хигиена;
• хемороиди;
• анални фисури;
• алергии;
• глисти;
• стомашно-чревни заболявания;
• диабет;
• перианален дерматит;
• неврологични заболявания;
• дискова херния.

Симптоми:

• дискомфорт в ануса;
• загуба на апетит;
• нарушения на съня;
• раздразнителност.

Лечение:

• поддържане на добра хигиена;
• мазила, под формата на гелове и мехлеми;
• антихистаминови препарати;
• успокоителни;
• правилно хранене;
• воден баланс.

Причини за сърбеж в ануса

Според колопроктолога, д-р Васил Гаврилов, сърбежът в ануса при мъжете и жените може да бъде както самостоятелно заболяване, което се нарича „анален сърбеж“, така и причина за много заболявания на ректума, включително хемороиди, анална фисура, перианален дерматит и много други.

Сърбеж в ректума може да се появи при неврологични заболявания и дискови хернии. Не трябва да забравяме, че в детството такъв сърбеж може да възникне и заради хелминтна инвазия. Най-честата причина е сърбеж поради наличието на хемороиди, на фона на нарушения на хигиената на ануса, както и възпаление на кожата около ануса – перианален дерматит, уточнява лекарят.

Вътрешни и външни хемороиди

Хемороидите засягат около 10% от възрастните и представляват 40% от цялата аноректална патология. Срещат се и при 7,7% от жените, включително 25,7% от бременните и 49,8% от родилките.

Хемороидите биват хронични и остри. Първият вариант е често срещан, вторият се появява на фона му и рядко е независима патология. Когато хемороидите едва започват да се развиват, възниква дискомфорт. Този дискомфорт включва болка в ануса по време и след изпражненията и анален сърбеж. Както отбелязва експертът Гаврилов, хемороидите са най-честата причина за сърбеж в ануса при мъжете и жените.

Остра и хронична анална фисура

Заболяванията на ректума се комбинират помежду си, като сред тях са хемороидите и аналната фисура. Най-често анална фисура се появява при по-възрастни хора, раждали жени и по-рядко поради хронична диария, възпалителни заболявания на ректума, анален секс и запек с твърди изпражнения.

Причинява болка, спазъм, кървене и анален сърбеж. Аналната фисура се лекува предимно с лекарства, които отпускат сфинктера. По време на лечението е задължително да се спазва слабителна диета и хигиена след изхождане (задължително измиване с вода и бебешки сапун). Последното е наистина важно в борбата срещу сърбежа в ануса при мъжете и жените.

Перианален дерматит

Перианален дерматит е състояние, при което кожата около ануса се възпалява и зачервява и има сърбеж. Такъв възпалителен процес може да се развие поради различни проблеми:

• хемороиди;
• кандидозна дисбактериоза;
• продължителна употреба на антибиотици;
• възпалителни заболявания на червата;
• неправилна или рядка интимна хигиена;
• използване на неудобно бельо;
• като реакция към хранителни или битови алергени.

Между другото, перианален дерматит може да причини дори прекалено стегнатото бельо или бельо от синтетика – например все още популярните сред момичетата и жените прашки, които имат много лош ефект върху състоянието на ануса.

Възпалително заболяване на червата

Възпалителните заболявания на червата обикновено включват болест на Крон и улцерозен колит. Болестта на Крон е хронично заболяване, което може да засегне всяка част от стомашно-чревния тракт, докато улцерозният колит засяга дебелото черво.

И двете заболявания се развиват главно между 20 и 40 години. Симптомите включват чести спазми, болки в корема, сиво или бяло покритие върху езика, кървава диария, запек, сърбеж в ануса.

Дерматологични заболявания

Псориазис и екзема, различни дерматити също могат да причинят сърбеж в ануса при мъжете и жените. Ето защо, ако имате кожни заболявания и сърбеж в ануса, по-добре е да се консултирате с дерматолог.

Заразяване с паразити (червеи)

Най-често децата страдат от хелминтоза. Хелминтите пречат на съня през нощта, причиняват сърбеж в ануса, който се засилва през по-тъмните часове от денонощието. Ако детето започне да спи неспокойно, ако често се опитва да почеше ануса, това е сериозна причина да посетите лекар и да пуснете необходимите изследвания. Най-често хелминтозата се причинява от аскариди и острици. Лечението започва с подобряване на личната хигиена, което може да включва по-чести измивания. След това се взимат назначените лекарства или се ползват средства от народната медицина, които предварително са обсъдени с лекар. Имайте предвид, че възрастните също може да се заразят с глисти от децата.

Алергия

Често сърбежът в ануса при мъжете и жените е алергична реакция. Може да се появи заради всичко – алкохол, храна, хигиенни продукти (душ гелове с аромат), тоалетна хартия, контрацептиви.

Диабет

Захарният диабет в ранен стадий може да се прояви със сърбеж в ануса. Възможно е това усещане да е следствие и от други ендокринни нарушения в организма.

Ефективно лечение на сърбеж в ануса

– Правилното лечение на сърбеж в ануса при мъжете и жените трябва да започне с преглед при лекар, за да се установят причините за оплакванията. В зависимост от причината се предписва подобряване на хигиената, лекарства за хемороиди, локални мехлеми за дерматит, които могат напълно да освободят човек от неприятния симптом, отбелязва експертът д-р Васил Гаврилов.

Диагностика

Аналния сърбеж при мъжете и жените може да има само леко дразнене, но е възможно да прерасне в тежки хронични форми. Срещата в лекарския кабинет започва с разговор: лекарят ще зададе необходимите въпроси и ще събере медицинската история на пациента в предварителна анамнеза. След това се правят и изследванията.

За потвърждаване на диагнозата се предписва проктологичен преглед. По време на прегледа се оценява състоянието на кожата около ануса. При онези, които отдавна страдат от сърбеж на ануса, кожата е зачервена, често с ерозии. Лесно се откриват и хемороиди с аноскопия. Лекарят ще проведе и дигитален преглед.

Това обаче не е всичко:

• може да се наложи да се направят допълнителни изследвания, за да изключите захарен диабет и паразити (острици и т.н.);
• жените може да бъдат изпратени на гинеколог;
• пациентите с по-сериозни или хронични кожни заболявания се насочват към дерматолог;
• за диагностициране на заболявания на дебелото черво се извършват ендоскопски изследвания. Те позволяват да се идентифицират хемороиди, чревни полипи, анални фисури.

Първо трябва да се открие причината за сърбежа и след това да се започне лечението. Само след като е направен целия набор от изследвания и консултации със специалисти лекарят ще може да определи тактиката на лечението.

Хигиена на ануса

Д-р Гаврилов съветва изобщо да не използвате тоалетна хартия при сърбеж в ануса. Колкото и да е мека, все пак драска кожата и тя става още по-раздразнена. Също така е по-добре да се откажете от мократа тоалетна хартия. Възможно е да има съставки в кърпичките, които да раздразнят още повече ануса. След всеки акт на дефекация е необходимо да се измиете с течаща вода. Може да използвате бебешки или друг неутрален сапун. Не бива да търкате ануса след измиване, а само да попиете излишната вода с леки потупвания.

Таблетки

В зависимост от причината за сърбеж в ануса при мъжете и жените се назначават и необходимите лекарства. Ако аналния сърбеж се дължи на паразити, лекарят по инфекциозни заболявания ще предпише антихелминтни лекарства.

Такива са таблетките Зентел, с активна съставка албендазол (albendazole). Курсът на лечение се определя от лекар.

При деца, а и при възрастни добър ефект дава сиропът Лепарацид. Активната съставка на Лепарацид е пирантел, както и екстракт от чесън, масла от риган и кокос.

Приложими са още и лекарства с бензимидазоли (Tiabendazole, Mebendazole, Albendazole). Те са с широк спектър на действие и се използват срещу глисти, острици и трихинела. Но, те имат и сериозни нежелани ефекти като: гастро-интестинални оплаквания, екзантема (остро вирусно заболяване), шум в ушите, хипотония, главоболие световъртеж, алопеция (косопад).

При перианален дерматит

Обикновено, за успокояване на сърбежа, се предписват антихистамини, антисептици и антибактериални средства. Ако дискомфортът около ануса се дължи на хемороиди, това заболяване трябва да се лекува самостоятелно. За него има таблетки, мехлеми, супозитории и кремове. Лекарствата премахват болката и сърбежа и качеството на живот значително се подобрява.

Мехлеми

Не винаги основната причина за сърбеж в ануса при мъжете и жените е възможно да се открие веднага. Тогава на помощ могат да дойдат мехлемите и супозиториите, които помагат за намаляване на дискомфорта и заздравяване на кожата. Изписват се средства, чиито активни съставки са лидокаин, преднизон и декспантенол.

В аптеките има сравнително богат избор от мехлеми с натурални съставки, които могат да се закупят без рецепта. Най-популярен сред тях е зеленият Мастан Дойч С. Той съдържа Съдържа екстракт от прополис, салицилова киселина, пчелен восък и Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate.

Предотвратяване на сърбеж в ануса у дома

• Най-добрата превенция на сърбеж в ануса при мъжете и жените е добрата хигиена.

• Внимавайте каква и колко често ползвате тоалетна хартия. Дори и най-многослойната и мека може да „надраска“ всеки анус.

• Ограничете използването на мокра тоалетна хартия – тя не се различава кой знае колко много от сухата.

• Мийте се след всяка дефекация незабавно, без да се бършете с хартия. Струята вода трябва да бъде насочена директно към ануса.

• Измивайте се с неутрален бебешки сапун.

• След измиване не търкайте перинеума, а го попийте с леки докосвания на кърпата.

• Също така е по-добре да нямате запек с твърди изпражнения и да не ядете много пикантни храни, които дразнят ануса.

Популярни въпроси и отговори

Отговаря доцент-доктор Васил Гаврилов, колопроктолог, ендоскопски хирург и кандидат на медицинските науки.

Кой лекар лекува сърбеж в ануса?

– В зависимост от това каква е причината за сърбежа в ануса. Лекуват го различни специалисти – терапевти, гастроентеролози, колопроктолози, дерматолози. Най-често обаче такива пациенти се изпращат за среща с проктолог. По правило проктологът може да осигури адекватна помощ в такава ситуация и да даде необходимите напътствия дали ще има нужда и от друг специалист за консултация.

Защо се появява сърбеж в ануса през нощта?

– Трябва да се отбележи, че ако сърбежът се развие от хемороиди, тогава оплакванията се засилват през нощта. Това е един вид „възмездие“ за заседналия начин на живот. Освен това, много хора имат навика вечер да ходят до тоалетната по „голяма нужда“. След това има микротравматизация на ректума и сърбеж през нощта, тъй като човешкият мозък е отпуснат и не е зает с работни проблеми.

Също през нощта се появява синдромът на „неспокойния анус“. Той е описан по време на пандемията и е характерен за времето след прекарана коронавирусна инфекция. В този случай лечението се провежда съвместно от двама специалисти – колопроктолог и невролог.

Защо анусът сърби след изхождане?

– След изхождане се получава травма на ректума заради по-твърди изпражнения, пикантни подправки (например люти чушки) или частици несмляна храна. Леките наранявания на перианалната област причиняват сърбеж при попадане на изпражнения или триене върху бельото.

Източници: www.docdoc.ru, www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *