ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Неврологът Алекс Корб: 4 неща, от които се нуждаете, за да сте щастливи

Доверете се на науката, а не на астролозите. Бъдете щастливи заради познанието, което имате, а не заради прибързаните заключения на лаиците

В интернет има много съвети за това как да станем щастливи от хора, които нямат представа за какво говорят. Не им вярвайте, то не е и необходимо. Доверете се на науката, на невролозите. Те изучават човешкия мозък по цял ден и знаят най-добре какво е необходимо, за да сме щастливи.

Алекс Корб

Американският невролог Алекс Корб* споделя мислите си по този въпрос.

Невролог, който е изучавал мозъка през целия си живот: има само 4 неща, които са необходими, за да сме щастливи

1. Най-важният въпрос

Ако се чувствате потиснати, задайте си един важен въпрос: „За какво съм благодарен?“

Е, да, ще кажат навярно повечето от вас – поредното клише! Всичко това е много добре, но наистина ли благодарността има биологичен ефект върху мозъка? Да, има!

Знаете ли как действа антидепресантът бупропион? Стимулира производството на невротрансмитера допамин. Както и благодарността.

Знаете ли какво прави флуоксетина? Стимулира невротрансмитера серотонин. Както и благодарността.

Да, един от основните ефекти на благодарността е повишаване нивата на серотонин. Когато мислите за какво сте благодарни, вие се фокусирате върху положителните аспекти на живота. Това просто действие повишава производството на серотонин в предния цингуларен кортекс.

2. Изговорете негативните чувства

Чувствате се зле? Определете състоянието си. Какво е то: тъга, безпокойство, негодувание? Това е достатъчно, за да се почувствате по-добре! Смятате, че е лудост? Вашият мозък мисли друго!

В едно проучване на участниците бяха показани снимки на хора с различни изражения на лицето и беше измерена реакцията на мозъка им. Както се очакваше, амигдалата реагира на изобразените емоции. Но когато участниците бяха помолени да назоват тези емоции, техният вентролатерален префронтален кортекс стана активен и активността на амигдалата спадна. С други думи, назоваването на емоциите намалява тяхното въздействие върху човека.

3. Вземете решение

Случвало ли ви се е да вземете решение и да почувствате облекчение след това? Това не е случайно. Неврологията показва, че вземането на решения намалява безпокойството и помага за решаването на проблеми.

Когато вземаме решения, изказваме намерения и си поставяме цели. Всичко това има положителен ефект върху префронталния кортекс, намалявайки безпокойството и тревогите . В допълнение, вземането на решения помага за снижаване активността на стриатума.

Стриатум или corpus striatum (наричан още набраздено ядро) е ядро ​​(клъстер от неврони ) в подкоровите базални ганглии на предния мозък. Стриатумът е критичен компонент на двигателната система и системата за възнаграждение. Той получава глутаматергични и допаминергични входове от различни източници, и служи като първичен вход към останалата част от базалните ганглии.

Функционално, стриатумът координира множество аспекти на познанието, включително двигателно планиране и планиране на действията, вземане на решения , мотивация, подсилване и възприятие за възнаграждение.

И накрая, вземането на решения променя нашето възприятие за света, което ни помага да намерим решения на проблемите и да успокоим лимбичната система.

4. Докосвайте хората

В едно проучване участниците играха компютърна игра, в която трябваше да се подхвърля топка. Единият участник хвърля топката, а другият я връща обратно. Всъщност човекът седеше от едната страна на екрана – компютърът хвърляше топката обратно и играеше ролята на другия участник.

Но на участниците беше казано, че героите на екрана се управляват от реални хора. И какво се случи, когато тези „други хора“ отказаха да върнат топката? Мозъкът на участника (човек) реагира по същия начин, по който реагира на физическа болка или загуба. Тоест мозъкът ни възприема отхвърлянето като например когато сме със счупен крак, например, и не сме много мобилни. Социалното изключване включва предния цингуларен кортекс и централния дял на мозъка, както и физическата болка.

Иначе казано, взаимоотношенията с други хора са много важни за мозъка. Искате ли да ги пренесете на следващото ниво? Докосвайте хората физически (разбира се, само тези, които са ви близки и нямат нищо против)!

* Алекс Корб е невролог от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Той е автор на книгата „Възходящата спирала“. В нея той представя някои идеи, които могат да създадат трайно щастие в живота ви.

Източник: alexkorbphd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *