ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не просто пломба: 6 стоматологични процедури, които изискват подготовка

Някои стоматологични процедури са не само неприятни и болезнени, но и продължават по-дълго, отколкото ни се иска

стоматологични процедури

Повечето от нас посещават зъболекар, и се подлагат на различни стоматологични процедури, когато болката вече е нетърпима. Очакваме, че всичко ще приключи с едно сядане на зъболекарския стол, но не винаги е така.

Дори и да сме открили своя зъболекар, ще искаме следващото посещение при него да не отнема много време. Ще е добре да мине бързо и за предпочитане да е ограничено до една среща.

Д-р Егана Маруфиди

Уви, някои стоматологични процедури изискват сериозна подготовка. Затова трябва да имаме търпение. Д-р Егана Маруфиди е зъболекар-пародонтолог, кандидат на медицинските науки. Тя обяснява при кои стоматологични процедури не бива да разчитаме на бърз резултат и как да се подготвим за тях.

1. Вадене (екстракция) на зъб

Тази процедура може да причини сериозни усложнения, ако няма предварителна подготовка. Първо, на пациента се препоръчва професионално почистване, за да се постигне максимално отстраняване на патогенната флора в устната кухина. Санирането намалява риска от инфекция при екстракция на зъб и създава необходимите условия за заздравяване на меките тъкани. Това означава най-общо оздравяване на устната кухина.

Санирането включва всички онези клинични и параклинични действия, които имат за цел пълното оздравяване на тъканите, без да се прибягва до специални методи и средства на протетичната или хирургичната дентална медицина. Използват се предимно консервативни средства и методи на лечение на лигавицата, като специални спрейове и мазила. Те се изписват след преценка на зъболекаря.

2. Поставяне на фасети

И при тази стоматологична процедура е необходимо да се направи саниране на устната кухина и пародонтално лечение, ако има възпаление на венците. Това са предпоставки, без които не може да се монтират фасетите. Ако не се премахне патогенната микрофлора, тя ще се размножи и ще доведе до по-нататъшни усложнения.

Фасетите в такава ситуация не само няма да подобрят естетиката на усмивката, но могат да причинят нови проблеми. Ето защо подготовката за манипулацията е от първостепенно значение.

3. Протезиране

Никой добросъвестен зъболекар няма да се заеме с протезиране на зъби, ако има кариозни кухини (кариеси) или каквито и да е заболявания на венците. Преди да се инсталират корони или мостове устната кухина трябва да се лекува, ако е необходимо. В противен случай зъбите ще продължат да се развалят.

Ситуацията се усложнява от факта, че под короната не може да се забележи как се развива кариесът. В резултат на това пациентът вероятно ще потърси стоматолог само когато възпалението засяга дълбоките тъкани и настъпва нагнояване. За да се предотврати подобно развитие, устната кухина трябва да бъде внимателно подготвена.

Първо се лекуват кариеси, пулпити, периодонтити и след това се поставят корони или мостове. При пълна или частична адентия (липса на зъби), когато цялото съзъбие страда, здравето на венците е особено важно, при положение че протезата трябва да бъде фиксирана върху цялата челюст.

Освен това, протезирането на предните зъби е невъзможно, когато няма дъвкателни зъби. Първо трябва да се реши проблема с разпределението на натоварването при дъвчене и след това да се справите с естетиката на усмивката.

4. Имплантиране

Това е сериозна хирургична операция, която изисква специална подготовка на пациента. В този случай говорим не само за саниране, професионално почистване и лечение на пародонтит, но и за липсата на УНГ заболявания, бруксизъм и други патологии, които могат да попречат на присаждането на импланта.

Първо се извършва подходящо лечение и след това се монтира титанов щифт. Ако се пренебрегне целия комплекс от подготвителни процедури, рискът от инфекция и отхвърляне на импланта се увеличава.

5. Ортодонтско лечение

За коригиране на захапката в съвременната ортодонтия се използват алайнери или скоби. И двете техники изискват повишено внимание към денталната хигиена. Ако не се излекуват предварително кариес и възпаление на венците, ако не се премахнат зъбните отлагания (зъбен камък), здравето на устната кухина само ще се влоши. И е изключително трудно да се лекуват зъбите в периода на корекция. Също така не се препоръчва ортодонтско лечение, ако има клиновидни дефекти.

6. Пластика на меките тъкани

Това е операция, насочена към венците и обема на тъканите. Провежда се с цел възстановяване на естетиката и създаване на здрав гингивален ръб. Пластиката на меките тъкани не може да се комбинира с ортодонтско лечение: това са взаимно изключващи се процедури.

Преди да се пристъпи към лечение на зъбите, е необходимо да се установят причините за патологията и да се премахне основния източник на проблема. Ако човек има неправилна оклузия, може да има и различни клиновидни дефекти. Множественият кариес често възниква поради различни причини или заради наличието на вътрешен възпалителен процес.

Няма безнадеждни ситуации. Но има стоматологични процедури, които не могат да се извършват без предварителна подготовка или при наличие на относителни противопоказания. Първо отстраняваме причината, а след това се работи върху онова, което е причинила. Тогава всяка стоматологична интервенция ще бъде полезна за здравето и ще донесе задоволителни или отлични резултати.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *