ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо Елизабет II живя толкова дълго?

Елизабет II полагаше кралски грижи за своето здраве, каквито не всеки може да си позволи

Елизабет II
Британската кралица Елизабет II почина на преклонната възраст от 96 години и счупи рекорда за престой на английския трон, като управлява в продължение на 70 години. Как успя да живее почти век, при положение че животът й беше изпълнен със стрес? Има ли поука от това за всички нас? И можем ли да се възползваме от навиците на кралицата, за да подобрим собственото си здраве?

Д-р Владимир Анисимов

Фамилна анамнеза

Баща й, Джордж VI, беше прекалено болнав, пушеше много, разболя се от рак на белия дроб и като цяло имаше сериозни здравословни проблеми. В резултат на това той почина млад, на 56 години. Причината за смъртта му е коронарна тромбоза, или с други думи остър инфаркт. Тоест, той е имал проблемни кръвоносни съдове още в своята младост, заради което едва ли е предал добри гени на дъщеря си.

Но майката на кралица Елизабет II, беше истински дълголетник. Тя почина преди 20 години на 101-годишна възраст, надживявайки съпруга си с почти половин век. Разбира се, че тя е предала добри гени на дъщеря си. Но играе ли това толкова важна роля за политическото и здравословно дълголетие на Елизабет II?

Наследствеността не е чак толкова важна

Д-р Владимир Анисимов е известен руски геронтолог, член-кореспондент на Руската академия на науките, професор, гл. научен сътрудник в отдела по карциногенеза и онкогеронтология. Според него наследствеността няма особено голям принос за дълголетието. Той е между 25 и 35%. Начинът на живот играе много по-голяма роля.

„Преди време демографът А. Г. Вишневски публикува данни за продължителността на живота на членовете на Политбюро и ЦК на КПСС. Оцелелите след репресиите, например, са живели много по-дълго от онези, които не са били репресирани. Това е следствие от специални грижи – добро хранене, редовни медицински прегледи, висококачествена медицина, редовни почивки в подходящи курорти, – казва експертът. Всичко това компенсира негативното въздействие на стреса върху здравето. Тоест правилният начин на живот играе много по-голяма роля от наследствеността. Същото важи и за богатите хора сега. Статистиката показва, че те живеят по-дълго. Съществува пряка връзка между доходите и продължителността на живота. Разбира се, има примери, според които хора, заемащи високи позиции, не живеят много дълго. Но като правило това се дължи на тяхната нестабилност към стреса.

Примерите за дългия живот на властимащите трябва да станат пример за техните поданици. За съжаление хората по-често вярват, че човек ще живее толкова, колкото му е писано. Оказва се, че това не е съвсем вярно и възможността за удължаване на живота е в нашите ръце.”

Имаше ли много стрес в живота на Елизабет II?

Как се справяше Елизабет II със стреса, с който е пълно ежедневието на всеки владетел? Нека да погледнем трезво дали живота на Кралицата е бил чак толкова стресиращ.

Монархът в Англия е конвент и няма политическа власт. Той, по-скоро играе демонстративна роля в голямото политическо представление. Сега, ако Елизабет II беше на мястото на Елизабет I , която управляваше в условията на бурна епоха през втората половина на 16 век, може би щеше да живее 69 години и да остане на трона 45 . Тъй като настоящите монарси нямат никаква изпълнителна власт, те де факто живеят привилегирован живот, като плащат за това с епизодични „представления за публиката“.

Разбира се, принцеса Даяна, внуците и техните избраници изнервиха Нейно Величество. Но имайки устойчивост на стрес и добро възпитание, тя най-вероятно го е преживяла по същия начин, както и поданиците ѝ в подобни ситуации. Очевидно, за това помогна и характера на Елизабет II. Ако погледнете не церемониалната й маска, която не сваля през последните години, а разни клипчета от по-младите ѝ години, става ясно, че кралицата е имала весел, открит и оптимистичен характер. За дълголетието това е голям плюс.

Приятно хоби и малко хубав джин

Със сигурност може да кажем, че кралицата се придържаше към принципите на здравословния начин на живот. А тези принципи са достъпни за всеки, без значение дали е крал, кралица или обикновен работник.

Кралицата на света, както я наричаха, се хранеше добре, но не и обилно, не избягваше физическа активност, имаше хоби за психотерапия и нямаше лоши навици. Дори и малкия джин, който, както казват, тя е приемала ежедневно, се вписва в правилата на здравословния начин на живот.

Ще добавим към това подкрепата и разбирането на един истински приятел – принц Филип. В съвместният им живот не е имало кавги и съперничество. Между другото, съпругът на Елизабет II е живял още по-дълго – 99 години. И това предполага, че принц Чарлз , който стана крал Чарлз III, има наистина добри гени. Във всеки случай за възрастта си е в нормална физическа форма. Само че избраното от него кралско име не носи много оптимизъм.

Чарлз I е първият английски монарх, екзекутиран публично чрез обезглавяване. Той беше на 48 години. Синът му Чарлз II е наричан „Веселият крал“, но животът му е изпълнен със стрес. Умира от апоплексия (инсулт) на 54 години. Затова „God Save the King!“ сега е актуално повече от всякога.

Ние, простосмъртните, трябва да се замислим за себе си и как да не съкращаваме годините си с лоши навици, а да ги удължаваме с полезни. Това е важно, независимо каква е наследствеността – добра или лоша.

Какво конкретно да направим за това?

Ето какво съветва професор Владимир Анисимов.

„Редица сериозни научни изследвания са доказали, че като промените начина на живот, може значително да отложите времето на смъртта. Факт е, че 55% от всички смъртни случаи, и по-точно 44% от смъртните случаи от рак и 72% от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, са свързани главно с пет рискови фактора. Те могат да бъдат елиминирани и по този начин да се удължи живота (преди появата на свързаните с възрастта заболявания).

Тези пет рискови фактора са:

1. Тютюнопушене.

2. Наднормено тегло (индекс на телесна маса по-висок от 25).

3. Ниска физическа активност (по-малко от 30 минути на ден).

4. Диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на плодове и зеленчуци, ядки, соя, риба, диетични фибри, полиненаситени мастни киселини.

5. Консумация на алкохол (смъртността нараства както при абсолютния отказ от него, така и при консумацията на повече от 15 милилитра алкохол на ден).

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *