Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

40 най-важни въпроса за рака при жените 3

21. Винаги ли пада косата при химиотера­пия?

Почти винаги, въпреки че това зависи от употребените продукти и продължителността на лечението. Съществуват някои мерки срещу падането на косата, като носенето на охлаждаща каска десет минути пре­ди и два часа след инжектирането на лекарства­та, но това средство не е съвсем практично, пък и невинаги е ефикасно. За­това по-важна е психиче­ската подготовка за загу­бата на косата. Въпреки че са информирани за повторното й израства­не след това, пациентите изживяват тежко този момент, най-вече поради факта, че така заболяването им не може да бъде скрито от околните.

22. Какви са другите вторични ефекти от химиотерапията?

Първият от тях е рискът от инфекция. Химиотера­пията отслабва имунната система на пациента и всяка една инфекция би могла да има драматични последици. Необходими са безупречна хигиена и избягване на всякак­ви контакти с болни, дори и да става дума за обикновена хрема. Друг вторичен ефект могат да бъдат тежкият дефицит от бели кръвни телца, анемията, както и рис­кът от кръвоизлив. Тре­тият се изразява в гадене и повръщане в началото на терапията. Възможно е да се достигне до отхвърляне на лечението от пациента или до анорексия. В индивидуални случаи може да се появи микоза, поради което се налага безупречна хиги­ена на зъбите и устната кухина.

23. Израства ли отново косата и след колко време?

Косата започва да израст­ва отново с нормалното темпо, тоест един санти­метър на месец, след като химиотерапията приклю­чи. Така че са необхо­дими около три месеца, за да може отново да се придаде вид на косата.

24. Колко вре­ме след опе­рацията може да се направи възстановяване на гърдата?

Възстановяването на гръдната тъкан е въпрос на решение на пациент­ката. То не пречи на понататъчното наблюдение на гърдата, както и не възпрепятства евентуал­ните рецидиви. Понякога реституцията на гърдата е възможна при самата операция за премахване на тумора и това е най- добрият начин да се пре­дотврати психическата травма. Но при повечето пациентки веднага след операцията трябва да се проведат радиотерапия или химиотерапия, така че възстановяването на гърдата се отлага за по-късно. Крайният резултат се получава след няколко последователни интервенции. Необходи­мо е търпение, но усили­ето си струва, тъй като възстановяването на гърдата често е фактор за окончателното оздравяване от психологична гледна точка.

25. Възможна ли е бре­менността след прекаран рак?

Ако гениталният апарат (матката и поне един яйчник) е налице, нищо не възпрепятства евентуалната бременност Добре е все пак да cе изчака месец, а най-добре три месеца след края на терапията. Значение има общото състояние на организма. Специален медицински контрол се налага при пациентки преминали през корем на лъчетерапия. Амниоцентезата (изследване на течността, която обгражда плода) не е задължителна.

26. Кога пре­махването на гърдата е наложително?

Това всъщност се налага в малко от случаите. Всичко зависи от броя и големината на туморите. При малък тумор се премахва само той и малко от околната тъкан. При наличие на ганглиоли обаче хирурзите предпочитат премахването на гърдата, за да увеличат шансовете за пълно елиминиране на всички засегнати тъкани. Важно е всички въпроси да са предварително обсъдени  между пациентката и лекаря. Случва се понякога решението да се вземе в операционната зала, но това все пак е рядкост.

27. Вярно ли е, че дезодорантите са опасни?

Не дезодорантите против изпотяване предизвикаха известни тревоги във връзка с появата на рак на гърдата, но нито едно научно изследване не предостави доказателства в полза на тази теза.  Установи се само проявата на алергични реакции, както и хормонални смущения при някои хора. Под особено наблюдение остават съдържащи алуминий и парабен.

28. Вредно ли е кафето?

Хипотезата, че кафето е рисков фактор за поя­вата на рак, никога не е имала научни основания или доказателства. Ка­фето кара черния дроб да работи за усвояването на кофеина, като активи­зира един особен ензим с евентуално негативно влияние. Според други хипотези тази напитка има благотворно влия­ние при рак на черния дроб и наследствена фор­ма на рак на гърдата. Тъй като нищо не е дока­зано по безспорен начин, най-доброто решение би било придържането към разумна консумация на кафе. От предпазливост лекарите препоръчват тя да не надхвърля 5 чаши на ден.

29. Опасни ли са сексуалните отношения след рак на маточна­та шийка?

Категорично не. Разбира се, трябва да се изчака месец след операцията,

за да заздравее тъканта, но след това половите сношения не представля­ват никаква опасност. Въпросът тук по-скоро засяга психиката, откол­кото физиката.

30. Колко време продължава радиотерапията (лъчетерапията)?

Тя започва около месец след операцията, но има случаи, като при рака на гърдата например, в ко­ито тя се прилага преди това. Облъчените клет­ки умират, но здравите клетки лесно могат да се възстановят сами. Под­готвителният етап трае около седмица (разчертаване по тялото, опреде­ляне на броя и ориенти­рането на снопите лъчи). Броят на сеансите зависи от размера на тумора, но варира главно от 7 до 16. Те се провеждат по 5 на седмица.

част 2                                                                           следва…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “40 най-важни въпроса за рака при жените 3

  1. Pingback: 40 най-важни въпроса за рака при жените 4 | Лекува нет

  2. Pingback: 40 най-важни въпроса за рака при жените 2 | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *