Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дишането на замърсен въздух може да доведе до неврологични увреждания

В големите градове хората са свикнали да дишат замърсен въздух. В него се носят множество токсични частици, които могат да доведат до здравословни проблеми

замърсен въздух трафик
Колите са сред водещите причини за замърсяване на въздуха в големите градове

В който и голям град в света да се намирате, въздухът е наситен с милиони малки частици, които го замърсяват. Тези частици навлизат в белите дробове и могат да се отразят негативно върху общото здравословно състояние.

Според ново проучване, публикувано в “Proceeding of the National Academy of Sciences”, токсичните частици в замърсения въздух, който дишаме, могат да навлезнат в кръвния поток през белите дробове. От кръвта, те се транспортират до мозъка, където могат да причинят мозъчни увреждания и неврологични проблеми.

 

Колко е вредно замърсяването на въздуха за мозъка и нервната система?

 

Има няколко проведени изследвания, които стигат до извода, че замърсяването на въздуха може значително да увеличи риска от неврологични разстройства, включително болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Въпреки това, експерти от университета в Бирмингам и излседователски институции в Китай сега са открили директна връзка между вдишаните частици и уврежданията на мозъка.  Техните открития показват, че частиците остават по-дълго в мозъка, отколкото в други основни метаболитни органи.

Учените са открили също различни фини частици в човешки цереброспинални течности на пациенти, които са имали нарушения на главната нервна система. Това ясно разкрива, че именно тези токсични вещества са причинителите на състоянието.

“Има пропуски в познанията ни относно вредните ефекти на фините частици във въздуха върху централната нервна система. Това проучване хвърля нова светлина върху връзката между дишането на замърсен въздух и начина, по който това се отразява на здравето.”, казва съавторът на изследването проф. Изулт Линч от университета в Бирмингам.

„Данните предполагат, че до 8 пъти по-голям брой фини частици достигат до мозъка, пътувайки през кръвния поток от белите дробове, отколкото директно през носа.” добавя професорката.

замърсен въздух
Съавтор на изследването – проф. Изулт Линч от университета в Бирмингам

 

Как да се предпазите от замърсения въздух и защо е важно това?

 

Замърсяването на въздхуда е смес от множество токсични компоненти, но фините прахови частици (PM), като PM2,5 и PM0,1 са тези, за които трябва да се тревожим най-много по отношение на вреда за здравето. Ултра фините частици са в състояние да преминат през защитните системи, контролните имунни клетки и биологичните бариери в тялото, което ги прави особено опасни.

Гореспоменатото проучване заключава, че вдишаните частици могат да преминат през белите дробове в кръвта, след което да достигнат мозъка. Там те могат да причинят увреждане на кръвоносните съдове, мозъчната тъкан и други тъкани около нея. Веднъж попаднали там, частиците се задържат за много по-дълго време, отколкото в другите органи.

Може да се предпазите до от замърсения въздух до известна степен с помощта на тези лесни съвети:

  1. Следете нивото на замърсяване във вашия град. За целта може да се информирате от интернет, телевизия или радио. Добра идея е да следите замърсяването на въздуха в реално време, което може да направите в уебсайтове като: https://waqi.info/bg.
  2. Избягвайте да излизате и най-вече да спортувате на открито, когато въздухът е много замърсен. Може да използвате тренажор или да отидете на фитнес зала.
  3. Избягвайте да тренирате близо до големи булеварди и зони с голям трафик. Дори когато индикаторите за качеството на въздуха са зелени, по натоварените булеварди автомобилите изхвърлят вредни изпарения.

Източници: https://www.healthshots.com; https://www.lung.org; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *