Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Eризипел-червен вятър: лечение с природни средства (РЕЦЕПТИ)

Еризипел е инфекциозно заболяване, причинено от хемолитичен стрептокок

Външно заболяването еризипел се проявява с възпаление на кожата под формата на червено петно, което прогресира. Известно е още и като „червен вятър“.

В структурата на инфекциозната патология това заболяване се нарежда на 4-то място след острите респираторни, чревни инфекции и вирусния хепатит. Най-често еризипелът засяга възрастните хора, предимно жени, както и мъже на възраст от 20 до 30 години, чиято професионална дейност е свързана с честа микротравматизация, замърсяване на кожата и резки промени в температурата. Това са шофьори, строители, военни и др.

Еризипел: причини, признаци и лечение на заболяването

Еризипелното възпаление обикновено се проявява по краката и ръцете, по-рядко по лицето, още по-рядко по тялото, в перинеума и по гениталиите. Като се има предвид, че местата на възпаление на кожата – червени петна – се появяват на откритите части на тялото, то също така причинява и психологически дискомфорт.

Защо се появява еризипел?

Причинителят на заболяването – хемолитичен стрептокок – се предава чрез замърсено бельо, дрехи, ръце и по въздушно-капков път. Много често еризипелът се появява на фона на други заболявания: гъбички на краката, диабет, алкохолизъм, затлъстяване, разширени вени, лимфостаза, огнища на хронична стрептококова инфекция (тонзилит, отит на средното ухо, синузит, кариес, пародонтит, трофични язви), както и хронични заболявания, които намаляват общия имунитет (по-често в напреднала възраст), претоварване, хипотермия. Болестта протича с проявления на алергия.

Признаци на заболяването

Еризипелът започва с неразположение, главоболие, гадене, безсъние, понякога повръщане. Върху определена част на тялото има зачервяване на кожата, което може да мигрира. Възпалението по кожата се увеличава в рамките на няколко дни, задържа се на определено ниво за известно време и често изчезва след 7-10 дни. През този период температурата се повишава, съответно и пулсът се ускорява.

Лечение на червен вятър с билки

Предлагаме ви билковите рецепти на Иван Сергеевич Чекман за лечение на еризипел.

Професор Иван Чекман

Професор Чекман е фармаколог, доктор на медицинските науки (1973 г.), професор (1976 г.), член-кореспондент на Националната академия на науките (1991) и Академията на медицинските науки (1993). Професор в катедрата по фармакология на Киевския медицински университет на Украинската академия по традиционна медицина (UANM, 2016 г.). Ученик и последовател на акад. А. И. Черкес.

Билковите рецепти на професор Чекман

• Настойка от малинов цвят: 2 супени лъжици малинов цвят се заливат с 500 мл вряща вода. Оставя се да заври, престоява за 2 часа, прецежда се настойката и се взима по 1 супена лъжица 8 пъти на ден.

• Инфузия от билката теснолистна върбовка: 30 грама от върбовката (цвят и листа) се заливат с 500 мл вряла вода. Оставя се за 1 час, прецежда се и се вземат по 2 супени лъжици 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

• Тинктура от корен на шлемник: натрошеният корен се залива със 70% разтвор на етилов алкохол в съотношение 1:5. Оставя се за 14 дни, разбърква се всеки ден, прецежда се. Приемат се по 30 капки 4 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

• За стимулиране функцията на имунната система е препоръчително да се проведе курс на лечение с ехинацея : 1 таблетка 3 пъти на ден.

Компреси и лосиони за лечение на червен вятър

• Навлажнете засегнатите места с тинктура от планинска арника или ги намажете с алкохолен разтвор на йод и поръсете с прах от женско биле.

• Инфузия от кичуреста камбанка: 2 ч.л. от билката се заливат с 200 мл. вряла вода. Кипва се, оставя се за 2 часа и се нанася топъл компрес върху засегнатите области, като периодично се сменя тъканта с пресен разтвор. Прави се поне 8 пъти на ден.

• Тинктура от невен: залива се предварително изсушения цвят от невен със 70% спирт в съотношение 1:10. Оставете да се настоява в продължение на 7 дни, като разклащате 2 пъти на ден. След това се разрежда с топла преварена вода в съотношение 1: 5 и се прилага върху засегнатите области.

• Конопено семе се смила на прах, смесва се с вряла вода в съотношение 2:1, добавя се прясна кора от черен бъз, нанася се топло върху кожата на засегнатите места. Изсъхналата превръзка се сменя с нова. Третирайте, докато възпалението изчезне.

Появява ли се отново?

Еризипелът често рецидивира на едно и също място и има същия ход. За да се предотврати рецидив, е необходимо своевременно лечение на хроничните огнища на инфекция: кожни заболявания с микробен произход, хроничен тонзилит, синузит, фронтален синузит, кариес.

Защо е опасно заболяването еризипел?

Стане ли хронично, появи ли се повече от веднъж, заболяването еризипел уврежда лимфната система и лимфният поток се влошава. Поради това има постоянен оток на заразения крайник или неговата крайна степен – елефантиаза. Засегнатият крак значително се увеличава по размер.

Как да се предпазите от еризипел?

Въпреки факта, че причината за заболяването е известна, няма гарантирани методи за превенция. Препоръчва се кожата да се пази от увреждане и да се лекуват гъбичките на краката навреме, за да не се улеснява проникването на стрептококи в кръвта. Важно е и закаляването на организма. Трябва да се избягва хипотермия.

Лечението на еризипел изисква търпение и увереност, че болестта може да бъде преодоляна. Това се потвърждава от клиничния опит на професор Чекман, който твърди, че поне един от горните методи на лечение ще помогне за постигане на успех.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *