ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Аргинин – за какво е полезен и от кои храни да си го набавим?

Консумацията на достатъчни количества аргинин е важна за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система

лещата е богата на аргинин
Лещата е сред най-богатите на аргинин храни

Храните, богати на тази важна аминокиселина, обикновено са полезни за подобряване на функцията на сърдечно-съдовата система. Говорим за аминокиселина, която може да стимулира производството на азотен оксид, който предизвиква вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). Това може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане и да накара сърцето да работи по-ефективно.

Преди да започнем, трябва да подчертаем, че за да постигнем здравословна диета, е важно да постигнем енергийно разнообразие и баланс. По този начин ще предотвратим вредни промени в тялото, които могат да окажат влияние върху вътрешните възпаления.

 

Богати на аргинин храни:

Тук ще разгледаме редица богати на полезната аминокиселина храни. Въпреки това, за да извлечете полза от това съединение в спортен контекст, ще трябва да го включите под формата на добавка. Количеството в храната няма да е достатъчно.

 

  1. Сардини

Сардините са чудесен източник на аргинин. Освен това те осигуряват и значителна доза омега-3 мастни киселини. Доказано е, че тези елементи помагат за контролиране на възпалителните процеси в тялото, което помага за предотвратяване на развитието на много хронични и сериозни заболявания. Въпреки това е жизненоважно да се постигне добър баланс между омега 3 и омега 6, за да извлечете най-големите ползи.

 

  1. Бадеми

Ядките са храни, които се характеризират с висока хранителна плътност. Те съдържат значителни количества протеини и мастни киселини. Ядките също така съдържат и ключови за здравето минерали и, разбира се, аргинин.

Сред минералите, присъстващи в бадемите, бихме изтъкнали селен, съединение с висока антиоксидантна активност. Селенът е полезен за сърдечно-съдовата система, заедно с гореспоменатата амикониселина. Чрез набавянето на големи количества антиоксиданти може да се намали рискът от развитие на сложни коронарни патологии. Това сочи проучване, публикувано в British Journal of Pharmacology.

 

  1. Соя

Соята е друг добър източник на аргинин. Тя също така осигурява флавоноиди, които са особено полезни за здравето на жените. Според изследване, публикувано в списанието Current Medicinal Chemistry, соята има противовъзпалителни свойства и е полезна и за поддържане на вътрешната хомеостаза.

Има обаче много спорове относно консумацията на соя при мъжете. В продължение на години се твърдеше, че тази храна намалява нивата на тестостерон, което е наистина лошо за мъжкото здраве. Текущата научна литература обаче твърди, соята е полезна и за силния пол, стига да се консумира в умерени количества.

 

  1. Леща

Не можем да говорим за храни с високо съдържание на аргинин, без да включим някои бобови растения в списъка. Преди всичко лещата се откроява, тъй като осигурява значителната доза от 2 грама важната аминокиселина на 100 грама храна. Лещата е перфектна за включване в почти всяка здравословна диета. Тя съдържа големи количества протеини, фибри и минерали.

 

  1. Яйца

Те съдържат всички основни аминокиселини и протеини. Яйцата са източник на висококачествени хранителни вещества и е добре да присъстват редовно в храненията. Години наред се смяташе, че честата им консумация може да повиши нивата на холестерола, но днес тази теория е отхвърлена. Всъщност яйцата в никакъв случай не са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Защо е полезно да консумирате повече храни, съдържащи аргинин?

 

Това съединение ще помогне за подобряване на вазодилатацията, като по този начин ще намали кръвното налягане. То се комбинира добре с други естествени съединения като нитратите. Те присъстват главно в цвеклото и се използват при спортистите като ергогенно средство.

Имайте предвид, че винаги може да подпомогнете организма си с хранителна добавка с аргинин, за да постигнете желания ефект. Това е препоръчително при хора с високо кръвно налягане и спортисти. Л-арганинът също така помага при мъже, които имат проблеми с ерекцията.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

аргинин

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Аргинин – за какво е полезен и от кои храни да си го набавим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *