Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 признака на рак на яйчниците, които трябва да знаете

Добре е всяка жена да знае и да следи за следните симптоми на рак на яйчниците и репродуктивната система

рак на яйчниците
Болки в таза и подуване на стомаха може да са признаци на рак на яйчниците

Въпреки че не е толкова често срещан, колкото други видове рак на женската репродуктивна система, като рак на ендометриума, ракът на яйчниците е по-вероятно да бъде фатален, според American Cancer Society.

Предизвикателство при лечението на рак на яйчниците е, че той често не се открива, докато не се е разпространил в други части на тялото, според д-р Елеонора Теплински, ръководител на отделението по медицинска онкология на гърдата във Valley Health System и клиничен асистент в Icahn School of Medicine, Mount Sinai.

„За съжаление ракът на яйчниците най-често не се диагностицира на ранен етап. Когато се появят симптоми, той обикновено е напреднал“, казва д-р Теплински.

Симптомите също могат да бъдат неясни и трудни за разграничаване от други здравословни състояния. Ако забележите промени в апетита си, необяснимо подуване, болка в таза или корема или напипате необичайно образувание, е важно да посетите лекар, особено ако симптоматиката продължава повече от няколко седмици.

д-р Елеонора Теплински за рак на яйчниците
Д-р Елеонора Теплински, специалист по гинекологична онкология и рак на гърдата

Обърнете внимание за тези признаци на рак на яйчниците:

 

  1. Усещане за ситост и загуба на апетит

Един лесен за пропускане симптом на рак на репродуктивната система може да бъде нарушение на хранителните навици. Ако забележите, че губите апетит, имате проблеми с храненето или се засищате бързо в продължение на две или три седмици, помислете за преглед. Докато проблемите с апетита могат да варират от човек до човек и не винаги означават рак, е полезно да сте наясно с причината за това.

„Важно е да знаете какво е нормално за тялото ви, за да забележите, ако нещо се променя“, казва Теплински. „Ако след няколко хапки се чувствате прекалено сити, за да продължите да се храните, това не е нормално.“

 

  1. Подуване в коремната област

Докато затрудненото хранене може да доведе до загуба на тегло, репродуктивните ракови заболявания също могат да причинят подуване в коремната област, от което някои жени се заблуждават, че са напълняли. За подуването само по себе си може да има много причини, които не са рак. Ако обаче продължава известно време, си струва да си уговорите час при лекар.

„Много е лесно да отпишете тези симптоми като нещо друго, но ако не изчезват, трябва да се прегледате“, каза Теплински

 

  1. Болка в таза или болка по време на секс

Необяснима болка в областта на корема или таза, или болка по време на секс също може да е индикатор, че нещо не е наред. Болката в таза може да се появи и при други репродуктивни ракови заболявания, като рак на ендометриума или рак на матката, които споделят много симптоми с рака на яйчниците. При появата на подобни усещания е наложително да се прегледате възможно най-скоро.

 

  1. Напипване или усещане на необичайно образувание

Възможно е ракът на яйчниците да се усеща като образуване в коремната област, което можете да напипате или което медицинският специалист ще забележи при преглед. Въпреки това, туморът често не се забелязва до по-късни етапи от развитието на заболяването. Когато образуванието е малко, може да не се забележи.

 

Какво съветват онколозите?

 

За разлика от рака на матката, който може да бъде свързан с фактори на начина на живот като хранене, навици и физическа активност, ракът на яйчниците често е свързан с фактори, които не зависят от нас, като генетика и възраст.

„Най-добрата стратегия е да сте наясно с фамилната анамнеза, която може да имате, и да сте проактивни относно тестването за рак, тъй като иначе може да остане неоткрит.”, съветва д-р Теплински.

Горепосочените признаци се наблюдават при напреднала фаза на заболяването, а откриването му рано е изключително важно. Профилактичните прегледи са препоръчителни и изключително полезни в тази насока.

Източници: https://www.insider.com; https://www.valleyhealth.com; https://www.cancer.net; https://pixabay.com

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс Форте: витамин B17 (100 мг.) + рейши + чага + облепиха + корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *