Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Необмислени финансови решения: 5 съвета как да не ги взимате

Паниката помага за взимане на лоши финансови решения. Отлагането, мързела и игнорирането на проблемите – също

финансови решения

Под влиянието на силни емоции рядко някой може да действа разумно и обмислено, особено когато противоречива информация идва от всички страни. Спестяванията се топят пред очите ни, а портфейлът постоянно е празен. От днешната статия ще научите няколко начина да не се паникьосвате, така че да не се налага да съжалявате по-късно.

Първо: Разчитайте само на себе си

На пръв поглед може да изглежда, че грешим, ако се доверяваме на грешни източници, неверни прогнози или мнение, чиято експертност не е потвърдена. Дори и ако имате основателни причини да се доверите на квалификацията на някой анализатор или „познавач“ (например, позовава се на проверена информация, предупреждава за рискове, управлява средствата си разумно и може да се похвали с добри печалби), повечето финансови прогнози са нещо като гадаене на кафе. Самите инвеститори често се ръководят от най-елементарно суеверие. Дори и ако са доказано страхотни в рационализирането на своите предположения.

Пазарът се влияе от фактори, които никой не може да предвиди, като вътрешната и външната политика на държавите, пандемията от коронавирус, която започна доста внезапно или дори статуси на влиятелни хора и медии в социалните мрежи. Основното е, че заобикалящата среда често ни пречи да разсъждаваме рационално. Достатъчно е да си припомним колко бързо в началото на пандемията се изпразниха рафтовете с тоалетна хартия в големите магазини.

Ако вече сте взели финансово решение, което не е било във ваша полза (похарчили сте неразумно голяма сума пари), не обвинявайте никого, включително и себе си. Всички грешим. Най-доброто, което можете да направите в такава ситуация, е да анализирате грешките и да запомните съответните изводи, до които сте стигнали. Например, че трябва да се противопоставите на решението да пазарувате онлайн, дори и ако сте убедени, че имате нужда точно от тези неща и то точно сега. Помислете или най-добре вижте дали ще сте на същото мнение на следващата сутрин. И още нещо – спестяванията трябва да бъдат диверсифицирани (диверсифициране – инвестиционна стратегия за намаляване на риска, според която спестените пари трябва да имат няколко източника).

Второ: Дайте си време

Когато чувстваме, че сигурността ни е застрашена (а финансовата стабилност е една от основите на сигурността), в кръвта ни се освобождава адреналин. Принципът „бий се или бягай“ работи чудесно, ако ни гони хищник, но в ежедневието е по-вероятно да доведе до разрушително поведение.

Не трябва да вземате финансови решения, ако чувствате, че емоциите ви вземат връх. Не забравяйте, че в този случай не решавате истински проблем, а потушавате собствената си загриженост за него. В момента може да изглежда, че „трябва да направя нещо, каквото и да е“ ще ви помогне да се почувствате по-добре, но по-вероятно това само ще увеличи безпокойството: „Направих ли правилното нещо?“, „Може би трябваше да го направя по някакъв различен начин?“, „ Как да оправя всичко сега?“

Опитайте се да дишате. Сериозно, отделете време и овладейте изкуството да дишате правилно. Ако не знаете как, има немалък брой приложения за телефон. Свалете някое (онова, което има най-висок брой сваляния) и следвайте инструкциите. Преминете от външните причини за безпокойство към вътрешните усещания. Може би вашият проблем не изисква финансова експертна помощ, а психотерапевтична. Опрете се на практики, които обикновено ви помагат да се справяте със стреса – медитирайте, спортувайте или запишете чувствата си на хартия. След час кризата все така ще е тук, но пък е по-добре да подходите към решаването на проблема с ясен ум.

Трето: следвайте стратегията

Дори кризата да е нанесла сериозни корекции в сегашното ви планиране на бюджета, това не е причина да се откажете изцяло от стратегията. Мнозина се чувстват объркани и не разбират какво да правят – дали да разчитат на по-експертно мнение или просто да следват движението на тълпата. Въпреки това, всеки има различни финансови цели и средства за тяхното изпълнение. Затова, по един или друг начин решението зависи от вас и всички рискове са ваши – нито един експерт няма да компенсира загубите. Планирането в този случай ще помогне не само да спестите и правилно да разпределите средствата. То ще ви позволи да възвърнете почвата под краката си. В този смисъл стратегията е еднолична и трябва добре да се обмисли. Каквато и да е тя, дайте си време, за да започнете да я прилагате адекватно. Според психолозите, нужни са поне 4-5 седмици за придобиването на нов навик, какъвто и да е той.

Ако вече сте определили инвестиционна стратегия за себе си и сте решили да действате консервативно, уверете се, че наистина имате причина да преразгледате подхода си. Такъв повод може да бъде например, че обстоятелствата в живота ви са се променили, както сумата пари, която ви е стигала преди за спокоен живот. Ако просто реагирате на червените финансови лампи и глобалната паника, тогава може би сега не е най-доброто време да промените стратегията си.

Четвърто: Не се поддавайте на катастрофалното мислене

„Икономиката никога няма да се възстанови“, „Ще загубя всичките си пари“, „Този ​​път е различно“ – ако една от тези мисли ви хрумне, не сте сами. За много от нас това не е първата финансова криза, а някои са чували колко трудно е било за техните родители. Опитайте се да си спомните какво сте мислили преди в такива моменти. Минавали ли са ви подобни мисли? Действали ли сте под тяхно давление? До какви последствия доведе това – помогна ли ви или ви навреди? Ако за първи път се сблъсквате с подобно преживяване, свържете се с хора, които познавате и които са преживели предишни финансови кризи.

Опитайте се да отделите автоматичните мисли от фактите

Запитайте се защо смятате, че тази или онази мисъл е правилна, а също и защо може да е грешна. Какви са последствията, какво чувствате, когато се сетите за това. Какво ще се промени, ако изчезне от главата ви. Какво бихте отговорили, ако тази мисъл е изказана от любим човек, или от такъв на когото имате доверие.

Посочете притесненията си. „Този ​​път е различно“ – как? Какво точно се е променило? Какви загуби претърпяхте вече и какво смятате да правите сега? Как ще е най-добре да се подготвите за „другия“ живот? Приемането на реалността може да бъде трудно. Понякога сме готови на всичко, за да не я приемем. Въпреки това страховете за бъдеще, в което всичко е „още по-лошо“, няма да помогнат нито да се почувствате по-добре, нито да се справите с проблемите, които вече съществуват.

Ако негативните мисли продължават да ви тревожат и завладяват и не може да се отървете от тях, опитайте се да изиграете най-лошия сценарий. Но следвайте веригата докрай: „Ще загубя работата си“ – „Няма да има с какво да платя апартамента“ – „Ще ме изгонят“ – „Ще остана да живея при приятели или ще се преместя при родителите си. “ Планирайте списък с действия във всяка конкретна ситуация. Помислете какви умения имате, за да си намерите нова или допълнителна работа, къде и как ще я търсите. При кого от роднините може да отседнете, възможно ли е да намерите по-евтино жилище и колко време ще ви отнеме. Не позволявайте на провокиращите безпокойство мисли просто да се носят в главата ви. Съсредоточете се върху всяка една, подредете я и я планирайте, сякаш най-лошото вече се е случило.

Пето: Опитайте се да преместите фокуса

Анализирайте областите от живота, които са във вашата контролна зона, дават или могат да ви дадат чувство за сигурност. Говорете с близки, получете подкрепа и я дайте на онези, които имат нужда от нея. Вместо разрушително действие, опитайте се да намерите творчески подход. Само защото мислите, че ще ви уволнят, това не е причина да харчите последните си спестявания за питие в бар. От друга страна е добре да помислите върху дарбите, които имате. Може да опресните знанията, да преминете обучение, да отговорите на проект, който изисква умения, които не сте използвали дълго време, или да се потопите в творчество.

Премисленото действие по време на финансова стагнация е за предпочитане пред пораженческото бездействие. Мислете и действайте балансирано и с малко повече увереност. И не забравяйте – организирайте финансите така, че да имате спестени средства, с които да преживеете поне два месеца, ако случайно останете без доходи.

Източник: www.aviva.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *