Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изправете гърба – много е важно

Прегърбването насърчава появата стомашни киселини, инконтиненция, проблеми със сърцето и много други

прегърбването

Независимо дали е резултат от седене на бюро цял ден, гледане надолу към смартфон или излежаване на дивана, прегърбването тормози хората от всички възрасти. И здравните експерти са сериозно притеснени. Особено сега, след двете години, през които изглежда седяхме и лежахме малко повече от обикновено, заради пандемията, която предизвика новия коронавирус.

Но, лошата стойка не е проблем, с който и пациенти, и здравни специалисти се борят от вчера.

„Стой изправен!“, „Не се прегърбвай!“, „Дръж гърба прав!“ – тези и други фрази исторически са били използвани от по-възрастните роднини, за да коригират позата на по-младите (вдигнете ръка, ако редовно сте чували нещо подобно) . Любопитно е, че историята винаги е мълчала за последствията от прегърбването. Въпреки това, за да се бори с него, в някои особено тежки случаи, хората са били принудени да ходят с книги или поднос на главата.

Решихме да възстановим справедливостта и заедно с експертите да разберем колко е вредно за здравето и дали изобщо е вредно прегърбването.

За правилната стойка и поза

Когато гръбнакът е в неутрална позиция, той всъщност не е прав, а има три плавни извивки.

Най-долната, в лумбалната област, се извива навътре към предната част на тялото – това е лумбалната лордоза.

Средната част, разположена в гръдната област, се огъва навън – това е гръдна кифоза.

Горната част на шийния отдел на гръбначния стълб отново се извива напред – това е цервикалната лордоза.

Ако погледнете животните, които ходят на четири крака, ще забележите, че те нямат такива извивки. И това е логично, защото за изправеното ходене ни трябват лордоза и кифоза.

Същността на правилната стойка е да стоим, ходим, седим и лежим в позиция, при която мускулите и връзките изпитват най-малко напрежение. В същото време „вълнообразността“ на гръбначния стълб трябва да се запази. Тя не трябва да става по-изразена, превръщайки се в хиперлордоза (прекомерно изкривяване на гърба) или, което ни интересува повече във връзка с днешната тема – да се прегърбваме.

Прегърбването – какво казват специалистите?

„Извивките на гръбначния стълб се формират при хората до 5-6-годишна възраст под въздействието на различни фактори, включително мускулна тяга. В този смисъл прегърбването е изкривяване на гръбначния стълб под формата на увеличена кифоза, естествена гънка в гръдната част на гърба“, казва д-р Елена Беленко, невролог-вегетолог, кандидат на медицинските науки, ръководител на Клиничния център по автономна неврология в Москва.

Д-р Елена Беленко

„Понякога прегърбената поза може да е признак на гръбначно заболяване. Например болест на Шойерман – Мау, болест на Бехтерев, вродени аномалии и някои други състояния. Но дори и да не говорим за болестите, които споменах, прегърбването само по себе си може да се превърне в проблем“, добавя д-р Антон Сърнов, невролог и хиропрактик.

Според Сърнов, хиперкифозата (прегърбването) често се комбинира със сколиотична деформация. Тоест с изкривяване на гръбначния стълб в страничната равнина. Тези промени заедно и в дългосрочен план водят до претоварване и спастичност (конвулсии) на някои мускули и слабост на други. Спастичните мускули от своя страна често са причина за хронична болка в гърба. „Ето защо от първите години на обучение е желателно да се обърне внимание на това как се формира позата на детето. Много по-лесно е да предотвратим такива промени, отколкото да ги лекуваме в бъдеще“, заключава експертът.

Защо лошата поза е опасна

Следенето на позата е важно не защото е естетично, а защото в този случай цялото тяло ще функционира оптимално. Така позата поддържа костите и ставите в правилната позиция, което ви позволява да намалите износването на ставните повърхности и да се инхибират рисковете от свързаните с това състояния (например артрит и остеохондроза). Заради това се намалява натоварването на гръбначния стълб и се предотвратява умората (мускулите се използват по-ефективно и тялото изразходва по-малко енергия).

„Промените в гръбначния стълб могат, според принципа на обратната връзка, да повлияят на работата на нервните центрове на гърба, които контролират работата на вътрешните органи и кръвоносните съдове. Тук пациентите изпитват такива оплаквания като усещане за липса на въздух, усещане за прекъсване работата на сърцето, замайване, студенина и изтръпване на ръцете и краката“, обяснява д-р Елена Беленко.

Освен това, проблемите с позата могат да нарушат баланса, да увеличат риска от падане (и това е особено важно за по-възрастните хора) и да затруднят смилането на храната. В допълнение, лошата стойка поставя допълнителен стрес върху врата, което може да доведе до тензионно главоболие, един от най-често срещаните видове болка, която се усеща като стегната превръзка около главата.

Как да седите без да натоварвате или деформирате гръбначния стълб?

Както вече споменахме, важно е не само да седите правилно, но и да вървите изправени. Нека разберем как се прави. Ето какво препоръчват експертите :

СЕДНЕТЕ С ИЗПРАВЕН ГРЪБ и изправени рамене, задните части докосват облегалката на стола.

УВЕРЕТЕ СЕ, че и трите нормални извивки на гърба са налице, докато седите (можете да използвате малка навита кърпа, лумбална ролка или стол с лумбална извивка).

РАЗПРЕДЕЛЕТЕ ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО равномерно върху двете бедра.

ОГЪНЕТЕ КОЛЕНЕТЕ под прав ъгъл, дръжте ги на ниво или малко над бедрата.

ОСТАВЕТЕ РЪЦЕТЕ И ЛАКТИТЕ ДА ЛЕЖАТ на масата, като държите раменете отпуснати.

Защо позата трябва да се подобрява в детството

„По време на детството костите, включително костите на гърба, прешлените и ставите, както и връзките и мускулите, са все още много меки, еластични и подвижни. Затова е важно да се обърне внимание на здравето на гърба възможно най-рано, когато все още има шанс за предотвратяване на проблема“, обяснява д-р Елена Беленко. Лекарите трябва да работят заедно с родителите и учителите в тази насока, така както е в повечето европейски страни.

Беленко е на мнение, че с възрастта естествените промени в гръбначния стълб се присъединяват към привидно простото прегърбване. Ако гърбът е здрав в началото, те могат да се появят по-късно или да са по-леко изразени. Ако има подраняване и подсилване на прегърбването и гръбначно изкривяване, всички рискове се увеличават.

Какво да направите, за да не се прегърби детето?

Според д-р Елена Беленко е много важно да се обърне внимание на пълноценното физическо развитие на детето. Активните игри на открито, плуването и масажите ще имат положителен ефект върху здравето тук и сега, както и в бъдеще.

„И когато се изпълняват задачи, които включват работа на бюро, е важно да се уверите, че височината на масата и стола съответства на височината на детето“, добавя тя.

„Често родителите, наблюдавайки прегърбената поза на детето, се опитват да го издърпват, потупват или да го удрят леко и възможно най-често с надеждата, че това ще помогне да се коригира ситуацията. Обикновено подобни действия не водят до резултат и детето продължава да се прегърбва. Това се дължи на факта, че когато се опитва да коригира позицията на тялото, то изпитва болка или дискомфорт в напрегнатите мускули. Следователно доста бързо позата отново се прегърбва, тъй като в тази позиция няма болезнени усещания“, казва д-р Антон Сърнов.

Д-р Антон Сърнов

Лекарят обяснява, че е важно да се повлияе на мускулите по такъв начин, че да се облекчи напрежението и да се възстанови тяхната работа – с помощта на масаж, физиотерапия, мануална терапия, лечебна гимнастика. Правилно избраният комплекс често води до факта, че позата се променя без допълнителни усилия и напомняния.

Работят ли коланите и корсетите?

Тук не всичко е толкова ясно, че да се даде еднозначен отговор. Експертите казват, че макар да привеждат мускулите в неутрално състояние, те не правят нищо за укрепване на тези, които ни държат изправени, и отпускане на онези, които са напрегнати, когато човек се прегърби. В резултат на това, веднага щом коланът или корсетът бъдат премахнати, тялото се връща в първоначалното си положение.

Упражнения за правилна стойка

Въпреки че спортът в умерени количества може да помогне за всичко, само фитнесът, за съжаление, няма да може напълно да неутрализира ефекта от неправилното седене (или стоене).
Проучванията показват, че жените, които спортуват редовно, седят точно като своите „колежки“, които водят заседнал начин на живот.

Добрата новина: научната общност е съгласна , че най-доброто решение на проблема е да се движим повече през деня. В идеалния случай трябва да станете и да ходите, но дори баналното въртене на стола и постоянната промяна на позицията на краката ще бъде по-полезно от нищо.

Що се отнася до специфичните упражнения, лекарите съветват да се правят всемогъщия „мост“ и „планк“. Защото, когато става въпрос за укрепване на мускулите, които допринасят за здравословна стойка, фокусът е върху глутеусите и мускулите на гърба.

Можете също така да опитате разтягане (представете си, че през цялото тяло от върха на главата до петите минава въже, което ви дърпа нагоре – трябва да се протегнете към него, но не стойте на пръсти и се опитайте да държите гърба прав).

Приближете лопатките една към друга със спуснати рамене (задържайте в това положение 5-6 секунди и повторете упражнението 4-5 пъти).

„На всяка възраст е полезно да се укрепи мускулната рамка на гърба, за да се поддържа стойката и здравето на гръбначния стълб. Също така е важно да се разтягате, да облекчавате напрежението в гърба и да развивате гъвкавост. Ако вече имате проблеми с гърба, първо трябва да се свържете с невролог. Физическата активност в компанията на дългогодишна болка, разбира се, няма да бъде от полза, а само ще влоши проявата на болестта“, коментира Елена Беленко.

И между другото, носете удобни обувки с ниски токчета. Високите токчета допълнително натоварват мускулите и увреждат стойката, затова трябва да ги носите само при специални поводи.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *