Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добри здравословни навици, които лесно се придобиват

Повечето здравословни навици са еволюирали от тенденция във вездесъща максима

 

Да придобиват здравословни навици за мнозина изглежда като недостижима цел. Други го намират за скучен и досаден идеал. Въпреки това сме сигурни, че балансираното хранене, подвижността и хигиената на съня не са трансцедентални правила на живота. Това са съвсем очевидни, изпълними и много полезни навици, които трябва да следвате без фанатизъм, а само за радост. Съветваме ви да внушите на себе си най-лесните от тях – това ще бъде задоволително начало за добрата грижа, която трябва да полагате за себе си.

Закуска

Не е нужно да започвате всеки ден с микс от киноа, чия, овесени ядки, омлети със спанак или зеленчукови смутита, както правят фитнес ентусиастите (въпреки че ще е добре да се стремите и към това). Ако не сте готови да закусите обилно, винаги може да хапнете ябълка с шепа ядки и да изпиете чаша зелен чай. Може да се ограничите до малък айран и купичка кус-кус, а след няколко часа да хапнете лек обяд и следобедна закуска. По един или друг начин е необходимо да ядете поне нещо питателно сутрин.

Проучванията показват, че сред хората, които не пренебрегват закуската, индексът на телесна маса е средно по-нисък (т.е. по-близо до здравословната норма). Пропускайки закуската, ние не позволяваме на метаболизма да се „ускори“, но си осигуряваме скок на кръвната захар за обяд, което повишава риска от диабет тип 2.

Как да направите закуската по-малко неприятна? Следващият път, когато пазарувате хранителни стоки, помислете за варианти за сутрешното меню за седмицата: запасете се със сезонни плодове и зеленчуци, ядки и сушени плодове, овесени ядки, пълнозърнест хляб и извара.

Прекарвайте 15 минути на ден във физическа активност

Покачването на мускулна маса или загубата на мазнини изисква редовни дългосрочни тренировки. За онези, чиято цел е да останат мобилни и здрави и да поддържат форма, са подходящи и по-малко натоварващи активности. Дори 10-15 минути спорт на ден не само ще тонизират мускулите, ще подобрят кръвообращението и ще нормализират кръвното налягане, но и ще помогнат в борбата със стреса. При всяко натоварване с достатъчна интензивност – от бягане до лицеви опори – има прилив на ендорфини.

Сред експресните тренировки табата е лидер от известно време. Можете да започнете и с по-малко интензивни видео упражнения в YouTube – от танци до фитнес йога. Ако не обичате повторения и серии, разходете се бързо в близкия парк, скачайте на въже или танцувайте на любимата си песен. Основното е да не се обвинявате за това, че сте мързеливи: чувството за вина само ще убие мотивацията, а осъзнаването, че движението буквално спасява тялото и духа ви, ще му позволи да се укрепи.

Правете гимнастика за очите

Упражненията за очите са полза 2 в 1 за всички заети хора. Те са както начин за кратко да се отвлечете от мислите за работа, така и възможност да дадете на очите си почивка от монитора.

Те са добри за облекчаване на напрежението в очните мускули, поддържане на зрителната острота и предотвратяване на прогресивно късогледство. Според някои научни доклади в дългосрочен план те подобряват и състоянието на пациенти с дислексия и нарушена подвижност на очната ябълка.

Упражненията за запазване на зрението са свободно достъпни в интернет. В началото ще се справите и без тях, ако имате желание. Поглед надолу, поглед нагоре и встрани – не е чак толкова трудно. Добрите офталмолози задължително ги предписват на пациентите, а фармацевтичните компании включват инструкции за някои класически упражнения в листовките на своите продукти за подобряване и лечение на зрението.

Ако работите на компютър, приложения като Time Out , предназначени да ни напомнят да си правим почивки далеч от монитора, ще ви помогнат да свикнете редовно да упражнявате очите си. Опитайте се да правите няколко лесни упражнения два или три пъти на ден по време на такива почивки. Очите ви ще ви благодарят за тях, бъдете сигурни.

Може да започнете да правите и палминг. Това са упражнения за очите, при които участват и върховете на пръстите. Преди това не забравяйте да измиете ръцете и да ги почистите допълнително с антибактериално средство.

Използвайте конец за зъби

Всеки от нас е наясно, че грижата за зъбите е изключително важна. Да, тя е по-важна, отколкото можем да предположим. Редица проучвания доказаха връзката между здравето на зъбите и здравето на сърцето. Оказа се, че грижата за устната кухина и предотвратяването на локални възпаления може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова е нужно да обърнем необходимото внимание на всички етапи на почистване на устната кухина. Имаме само по един зъб от всичките 32 (което понякога не пречи да ядем за двама с удоволствие).

За да се отървем от големи остатъци от храна и плака на труднодостъпни места, пародонтолозите силно препоръчват използването на междузъбен конец. Купете добър конец (като например черния конец ROCS), за да спестите време и нерви (гарантирано от конците с по-ниска цена и качество). Направете използването на междузъбен конец задължителна стъпка при миенето на зъбите – особено след като лекарите препоръчват да се прибягва до почистване с конец преди използване на четка за зъби.

Спете в пълна тъмнина

Защо сънят е толкова важен и как да го направим пълноценен и здрав, сме обяснили в предишни статии повече от веднъж. Освен всичко друго, учените съветват да спите в пълна тъмнина, тъй като благодарение на нея се произвежда мелатонин. Мелатонинът е невротрансмитер, който казва на мозъка, че е време да заспи.

Ако заспиването не е лесно, тъмнината може да се „сгъсти“. Сложете на прозорците затъмняващи завеси, изключете всички електронни устройства и си вземете маска за сън, ако не може да си осигурите добро затъмняване на прозорците.

На пазара има много опции с вградени бонуси – от такива с проследяване на съня до класически превръзки за очи. Някои производители дори обещават, че ще се отървете от мигрената, ако ползвате маските им, което е трудно за вярване. Започнете с по-обикновени маски за сън, изработени от меки естествени материали. Единственият недостатък на маската е, че не е възможно да се събудите сутрин от естествена или симулирана слънчева светлина. Именно този механизъм за събуждане, според изследванията, нормализира циркадните ритми.

Сменяйте калъфките на възглавниците всяка седмица

Грижим се за кожата сравнително усърдно. От време на време обаче, забравяме за външните фактори, които ѝ влияят, освен слънцето, вятъра и студа. Хората прекарват една трета от живота си с лица, заровени във възглавниците. Калъфките им натрупват себум от косата и лицето, прах, остатъци от продукти за грижа за кожата и дори прах за пране и омекотител. Всичко това, примесено с бактерии, често се превръща в една от причините за дразнене и замърсяване на кожата, появата на алергии и акне.

Дерматолозите препоръчват да сменяте калъфката всяка седмица. Хората с чувствителна кожа, акне или алергии към домашен прах дори по-често. Отнасяйте се към това като към важна стъпка в рутинната грижа за кожата – смяната на калъфката на възглавницата е също толкова важна, колкото и седмичното ексфолиране. Дерматолозите също така съветват да избирате естествена и рехава материя за спално бельо (най-добре е коприна или памук, в никакъв случай сатен). Те напомнят , че не трябва да си лягате с мокра коса, ако не искате кожата ви да пострада от мократа каша от прах, балсам за коса, акари и мъх от плата.

Ако пиете – тогава нека да е чист алкохол

Бар културата малко по малко се разграничи от цялото онова разнообразие от коктейли, които започнаха да се налагат през 90-те години на 20-и век. Онези от нас, които никога не са успели да се приспособят към вкуса на чистото уиски или джин, най-накрая са намерили начин да се „напият“. Но изглежда, че е време да забравим за сладките и шарени коктейли.

Първо, безобидния им вкус опиянява неусетно, но не по-малко сериозно от бърбъна (в които той често съжителства с кампари, вермут и джин).

Второ, дори и към най-обикновения коктейл обикновено се добавят други алкохолни напитки (освен основата), захар, кленов сироп или газирани напитки.

„Празните“ въглехидрати, които не носят хранителна стойност, сами по себе си се отразяват зле на храносмилането и състоянието на кожата. Да не говорим за ефекта им в комбинация с алкохол, който също влияе върху нивата на кръвната захар: в умерени количества осигурява скок, а в прекомерни може да доведе до критично намаляване. Това е особено опасно за диабетиците. Когато става въпрос за твърди напитки като уиски, водка или ром, в чист и студен вид се считат за задоволително здравословни. Трудно е да се отрекат полезните свойства и на сухото вино, но най-важното е да знаете границите си.

Източник: www.forbes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *