Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо хапчетата за кръвно налягане причиняват кашлица?

Повечето хипертоници са забелязали, че понякога имат необяснима кашлица. Изглежда, няма причини – не са настинали, нито пък имат алергии

кашлица

Лекарите обясняват: такъв симптом, като кашлица, в комбинация с хипертония, може да е реакция заради приема на определени лекарства, предназначени да регулират кръвното налягане.

Защо се случва това и какви са тези лекарства?

Хипертонията е заболяване на съвременния човек, при което страда не само сърцето, но и мозъкът, кръвоносните съдове, бъбреците и очите, казва кардиоложката Елисавета Зинина.

Елисавета Зинина

Обикновено при кръвно налягане, когато показанията са между 110/60 до 130/80 mm Hg., човешкото тяло работи в спокоен и комфортен режим и може да остане здраво в продължение на много години. Ако спазвате нормална диета, включваща плодове, зеленчуци, протеини, чиста вода, здравословни мазнини, ако нямате лоши навици и спортувате умерено, можете ефективно да контролирате кръвното налягане и без да взимате лекарства.

При постоянно повишаване на кръвното налягане над 140/90 mm Hg. вече е необходима лекарствена терапия. Назначава се от лекар след клиничен преглед и изследване, което включва ЕКГ, общ тест на кръв и урина, биохимичен кръвен тест и уточняване на сърдечно-съдовия риск, обяснява кардиоложката Зинина.

Съвременните лекарства за хипертония, казва кардиоложката, включват 5 основни групи:

– АСЕ инхибитори,
– сартани,
– калциеви антагонисти,
– бета блокери,
– диуретици.

Само кардиолог може да предпише правилната терапия и комбинация от лекарства.

При хипертония самолечението е опасно и недопустимо!

Какво причинява кашлица при високо кръвно налягане

Една от най-предписваните групи за лечение на хипертония са лекарства, известни като инхибитори на ангиотензин- конвертиращия ензим (АСЕ–инхибитори). Тези препарати са доказали своята ефективност по отношение защитата на сърцето, мозъка, бъбреците и кръвоносните съдове от въздействието на силния вазоконстрикторен хормон – ангиотензин 2.

„Това води до нормален кръвен поток към тези органи и съответно до пълноценна физиологична работа”, обяснява Елисавета Зинина.

И все пак, лекарствата от групата на АСЕ инхибиторите имат редица странични ефекти:

– понижаване на кръвното налягане при възрастни хора, придружено с дехидратация;
– появата на обрив или диспептичен синдром, в зависимост от клиничната изява – горен или долен;
– и най-често това е развитието на суха натрапчива кашлица.

„Появата на кашлица е пряко свързана с действието на лекарството, при което се блокира ангиотензин 2 и се натрупва брадикинин (мощен вазодилататорен хормон), което причинява дразнене на нервните окончания и рефлекторна кашлица“, предупреждава терапевката Зинина.

Следователно, отбелязва тя, приблизително 1-5% (рядко 7-8%) от пациентите с хипертония развиват суха, натрапчива кашлица, особено през нощта, поради приема на АСЕ инхибитори.

„Заслужава да се спомене препарата Каптоприл (най-известното и достъпно като цена лекарство от АСЕ инхибиторите), което често се използва за лечение на хипертонична криза. Но има разумен изход от ситуацията, когато се появи суха кашлица при приемането на такива лекарства (АСЕ инхибитори) – това е приема на препарати от групата на сартаните (блокери на рецепторите AT 2) ”, казва кардиоложката.

Пак кашлица, но по-лека и не е от лекарствата

В този случай суха кашлица не се появява, а ако се наблюдава такава, тогава причината е друга – повишена сърдечна недостатъчност, белодробни заболявания (бронхит, астма, хронична обструктивна белодробна болест), алергии и други причини.

В арсенала на съвременната медицина има всичко необходимо, за да се осигури компетентно лечение на хипертонията, подчертава кардиоложката. Пациентите трябва да спазват доживот някои важни условия, за да поддържат здравето си:

– редовен прием на предписаните от специалист лекарства за хипертония;
– пълноценен нощен сън;
– оптимално тегло, при което индексът на телесна маса е 18,5-25,0;
– липса на лоши навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол;
– правилно хранене;
– умерено физическо натоварване, например гимнастика, ходене, плуване, колоездене.

„Разбира се, необходимо е и посещение при кардиолог поне 1-2 пъти годишно. В този случай можете да разчитате на добро здраве, предотвратяване на усложнения и здравословно дълголетие”, обобщава Елисавета Зинина.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *