Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредни ли са и как да се използват: прах и паста за зъби, вода за уста

В банята на съвременния човек могат да се намерят различни продукти, които осигуряват грижа за зъбите – паста за зъби, вода за изплакване и прах за избелване

паста за зъби
В пастата за зъби няма чак толкова много вредни съставки

Паста за зъби, прах за избелване, вода за изплакване – и от трите ли имаме нужда? Ползваме ли ги правилно? Всички ли са полезни за здравето?

За това с кои средства трябва да сме по-внимателни и кои изобщо да не ползваме научаваме от Юлияна Романова, зъболекар, ортопед, имплантолог.

Прах за зъби

Преди около 3-4 десетилетия се използваше доста често прах за зъби. Буквално, всеки го купуваше. Днес той се поръчва най-вече от онези, които искат да направят зъбите си още по-бели. Може да бъде рекламиран от инфлуенсъри в социалните мрежи, не толкова заради неговата ефективност, колкото заради това, че е нещо, което не всеки ползва.

В същото време тази опция не е най-полезната за зъбите

„Това е абразив в най-чистата му форма. Прахът за зъби е нещо като твърда четка за зъби и паста за пушачи, само че умножено по 10. Силно концентриран абразив, който, въпреки онова, което се твърди в рекламата, няма нищо общо с таблетките за почистване на зъби“, предупреждава Юлияна Романова.

Юлияна Романова

Зъболекарката отбелязва, че ежедневната употреба на прах за зъби води до абразия и повишена чувствителност на зъбите. Това се дължи на факта, че той буквално смила повърхностните слоеве на емайла. Освен това, ако хигиената е неграмотна, тоест човек не извършва движения „като метла“ – нагоре и после надолу, а кръгови, зъбният прах може да доведе до проблеми с венците и възпаление на корена. Може също така да провокира образуването на клиновидни ефекти или травма на гингивалния ръб.

„Допустимо е да се използва прах за зъби, но с повишено внимание. Търкайте с него не повече от два пъти в седмицата. Също така трябва внимателно да го изберете – има ниско абразивни прахове и има високо абразивни. За предпочитане, разбира се, са нискоабразивните“, казва Юлияна Романова.

Освен това използването на прах за зъби не е най-хигиеничното нещо

В крайна сметка трябва да потопим четката изцяло в него, за да съберем почистващия препарат. Да, и така може да се налепи твърде голямо количество, което не е много добре за зъбите.

„Единственото място, където може да се използва безпроблемно, е в процеса на почистване на подвижните зъбни протези. За тази цел прахът за зъби е идеален. Друг е въпроса, че това не са вашите собствени зъби“, казва Юлиана Романова.

Вода за изплакване след миене на зъби

Друг популярен продукт е водата за уста. Има много такива на пазара. Освен това те се различават не само по цвят и производител, но и по предназначение.

„Има води за изплакване, които съдържат хлорхексидин и триклозан в състава си, тоест антисептични компоненти – те не могат да се използват постоянно. Ползват се само две седмици, като антибиотиците, не повече. В крайна сметка, на фона на дългосрочната им употреба, флората на устната кухина се променя, не към по-добро. Второ, антисептиците оцветяват зъбите със специфична пигментирана плака. Тя е изключително трудна за почистване, дори и поради тази причина да сте посетили специалист. Отнема много време. Ако хлорхексидинът се използва в чиста форма, тогава той причинява дисбактериоза: едната микрофлора – патогенната – може да се размножава повече, отколкото е допустимо. От друга страна, полезната микрофлора може да реагира по абсолютно същия начин. И така, поради свръхрастеж, да се блокира естествения имунитет”, предупреждава зъболекарката Романова.

Има и води за уста на алкохолна основа

„Те не могат да се използват в чиста форма, а само разредени. Но това не винаги е написано дори на опаковката на продукта. Разреждат се 1 към 4. В крайна сметка, ако изплакнете устата с чист спирт, ще получите изгаряне и сухота. Ако спиртът е супер концентриран, тогава изгарянето ще бъде още по-изразено“, казва Юлиана Романова.

Третата категория води за изплакване са ароматните. Те са предназначени да маскират лошия дъх. Могат да бъдат с ментов вкус и аромат, с плодов или друг.

„Те не причиняват никаква вреда, ако не съдържат алкохол и антисептици. Но в същото време не помагат наистина, защото не заместват четката за зъби и пастата, а просто изпълняват функцията на освежител“, казва Юлиана Романова.

Тук по-скоро притесненията трябва да са други, казва зъболекарката Романова. Човек, прикриващ миризмата от устата, не отива навреме на зъболекар. И когато все пак реши да посети специалист, процесът е напреднал толкова много, че трябва да се извършат голям брой и различни процедури.

„Освен това тук, за съжаление, говорим за сериозни патологии, като пародонтит, които могат да се превърнат в сериозни усложнения и обостряния“, отбелязва зъболекарката.

Пяна за уста

Още един „модерен“ продукт. Пяната за уста (хигиенична пяна) се рекламира като средство, с което може да се почистят зъбите буквално навсякъде. Да, но това не е точно така. Няма как да се измият зъбите „в движение“. Един такъв продукт, като пяната за уста (или зъби) не решава проблема. Вместо това маскира симптомите.

„Ако използвате такава пяна при повишена чувствителност на зъбите, тя ще работи много добре. Тяхната същност е, че поддържат определено ниво на pH в устната кухина. И поради факта, че съдържат компоненти с калциеви и флуорни йони, те укрепват емайла и затварят празнините между емайловите призми, което спомага за намаляване чувствителността на зъбите “, обяснява Юлиана Романова.

Вода за изплакване на уста с избелващ ефект

Такива води се откриват сравнително рядко, но можете да ги закупите, ако искате. Не са качествени, съставът в повечето случаи е мистерия и често са несертифицирани. Действат на същия принцип като избелващите ленти за зъби. Представляват концентрирани разтвори, които премахват пигмента върху зъбния емайл.

„Те винаги провокират повишена чувствителност на зъбите. И ако човек не е извършил професионална хигиена преди да ги използва, тогава ще оставят петна: където има плака, те няма да работят, а където няма, ще избелят повече, отколкото е необходимо. Абсолютно не е необходимо да използвате избелващи ленти и води, те няма да дадат желания ефект, а страничните им ефекти са направо неочаквани“, казва Юлиана Романова.

Такива продукти също така могат да причинят изгаряния на лигавицата и други ефекти, тъй като попадат не само върху зъбите, а и около тях.

Пасти за зъби

От гледна точка на пастите за възрастни няма особени проблеми. Освен, ако не говорим за пасти с антисептици в състава, които могат да се използват само след като са назначени от лекар или за определен срок от време.

Проблеми могат да възникнат само по отношение на децата.

„За децата до 4 години почти всяка паста за зъби е на калциева основа и не съдържат флуориди. И вече след 4 години има и пасти, съдържащи флуор. И тук се крие опасността – децата още не са готови за такива неща поне до 8-годишна възраст “, предупреждава Юлияна Романова.

И това е свързано с вкуса на пастата. Обикновено детските пасти са много вкусни и децата могат просто да ги ядат не само докато си мият зъбите. Освен това по-малките деца не знаят как да плюят пастата и просто я поглъщат.

„Пастата има приятен вкус – на дъвка, на ягода, на шоколад. Флуоридите, които могат да се съдържат в нея, при малко телесно тегло на детето, ще бъдат токсични за него. Затова на децата не се предписват флуорни пасти, за да не се натровят “, обяснява Юлияна Романова.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *