ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здрави и богати: Как парите влияят на благосъстоянието

УЧЕНИТЕ УСТАНОВИХА НЕВЕРОЯТНОТО: за да сме здрави и за да живеем по-дълго, достатъчно е просто да сме богати

 

богати

Ама как не сме се сетили досега?!?Шегата настрана, но не всички изследвания за парите са като вицове във Facebook или Twitter – много от тях са поне любопитни и в най-добрия случай полезни.

В тази статия се опитахме да съберем информация за това как да вземаме заеми правилно (спойлер: по-добре да нямаме заеми, нито да купуваме нещо на изплащане), да спестяваме за бъдещето и като цяло да боравим с банкнотите от здравословна гледна точка, без задължително да сме богати.

Защо и как парите влияят на здравето?

Притеснението за парите е стресиращо. А стресът е реакцията на борба или бягство, която хората са развили като механизъм за оцеляване, когато са изправени пред реална или потенциална заплаха. Когато това се случи, хормоните на стреса, включително адреналин и кортизол, се освобождават, за да ни помогнат или да се борим, или да се скрием. И да, случва се не само когато Беър Грилс спи в джунглата, но и когато броите дните до деня на заплатата. И това, и другото изтощава организма, засягайки всички негови функции, включително защитните. Казано по-просто, нямането на пари, задлъжняването или техния недостиг ни прави по-уязвими към инфекции.

Заради стреса започваме да вземаме лоши решения. Това е така, защото при стрес активността в определени области на мозъка – префронталната кора, амигдалата, фронталните лобове – намалява. Тъй като те отговарят за концентрацията и планирането, не могат да се очакват нищо друго освен натрапчиви реакции към случващото се.

Финансов стрес и последствията от него

Дългът е един от основните източници на психически стрес. И тук вече не е много важно дали говорим за стотината лева, които дължите на сестра си, или за голям ипотечен заем. Според доклад, публикуван от Американската асоциация на психолозите през 2017 г., парите са втората водеща причина за стрес. Първото място беше отредено на бъдещето на нацията, а на трето – работата, също свързана с парите.

Очевидно стресът от финансови проблеми и/или финансова нестабилност може да причини психологически затруднения. А те от своя страна са в състояние само да влошат трудната финансова ситуация – например, когато натрапчивите покупки се превърнат в начин за облекчаване на стреса или когато дълговете се игнорират, докато вече не е възможно да чакате.

Друго проучване, проведено от Ascent сред американци, които дължат поне хиляда долара, показва , че 38% от тях имат проблеми със съня, на 48% им липсва какъвто и да е оптимизъм и 47% са загубили самочувствие. Освен това, според друго проучване , хората са по-склонни да изпитват депресивни симптоми, когато не усещат контрол над финансите си.

Финансовата история също влияе не по най-добрия начин на семейния живот. Проучване от 2012 г. установи, че двойките, които не постигат съгласие относно парите, са по-склонни да се разведат в рамките на пет години, отколкото онези, които се карат за нещо друго.

Но дори разводът и безпокойството не са най-лошото

Статистиката казва , че сред хората, които се самоубиват, тези, които имат дългове, са осем пъти по-склонни да посегнат на себе си. В същото време група учени от университета Емори твърдят, че дори минималното увеличение на заплатите може да предотврати хиляди самоубийства – рискът се намалява с 3,5-6% за всеки допълнителен долар на час.

Любопитен факт: изследователите също така установиха, че до осемнадесетгодишна възраст тези, които оценяват семейството си като заемащо по-високо място в обществото, са имали по-малко трудности при прехода към зряла възраст. Най-интересното е, че това се случва независимо от реалното положение на семейството.

Защо сме толкова притеснени за парите?

Може би защото финансите са тема табу. Според проучване, проведено през 2014 г., обсъждането на доходите е по-трудно за хората от смъртта, политиката, религията и здравето.

Как дългът влияе върху здравословните резултати

Експертите вече използват термина „финансово здраве“ – и това не е случайно. Парите влияят твърде много на физическото ни благосъстояние, за да пренебрегнем този факт.

Например, проучване от 2013 г. установи, че хората на възраст
24-32 години, които са задлъжнели, имат по-високо кръвно налягане, рисков фактор за инфаркт и инсулт. Те са по-склонни да се оплакват от здравето си като цяло, въпреки че именно в тази възрастова група здравословното състояние трябва да бъде оптимално. А в друго проучване респондентите, които съобщават за скорошен финансов стрес, са имали 13 пъти по -голяма вероятност да получат инфаркт от тези с минимални притеснения за парите. Нещо повече, проучване, проведено в университета Дюк, предполага, че ниският кредитен рейтинг на пациента може да се използва за прогнозиране на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Да продължим напред

Още през 2008 г. учените установиха , че 44% от хората с високи нива на „стрес от заеми и дългове“ изпитват мигрена и други видове главоболие, докато само 15% от онези, които са с ниски нива на такъв стрес се оплакват от болка в главата или нещо подобно. Според същото проучване хората с дългове са по-податливи на мускулно напрежение, болки в гърба и проблеми със стомашно-чревния тракт.

В същото време много хора, които вземат пари назаем и не могат да ги върнат, се смущават от този факт, което провокира социална изолация.

Последното, припомняме, е предиктор за ранна смъртност наред със затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма. Между другото, едно проучване дори показа, че има пряка връзка между повишения финансов стрес и завишената консумация на алкохол, тютюн, захарни изделия и леки наркотици.

И накрая, датски учени установиха , че хората с финансови проблеми имат стабилни нива на възпалителни маркери в кръвта си. Това от своя страна провокира ускорено стареене на организма – по-голям спад на физическите и умствени способности на по-ранна възраст. Да не говорим, че възпалителните процеси са свързани с много хронични заболявания, рискът от които моментално нараства.

Какво се случва, когато човек няма дългове?

В допълнение към факта, че психологическото състояние на човек естествено се подобрява, той сякаш придобива здравословни навици. Поне това се загатва в едно проучване, в което 69% от анкетираните признават, че избират по-здравословна храна, когато имат достатъчно пари.

Възможно ли е парите да ни разболеят?

Въпреки че това се случва доста рядко, тъй като имунитетът ни се справя чудесно със задачата си, на теория наистина е възможно. Проучване от 2002 г. установи , че 94% от 68-те тествани банкноти са замърсени с потенциално вредни бактерии. В някои от тях е установено наличие на Klebsiella pneumoniae, която може да причини пневмония, Staphylococcus aureus и E. coli.

Бактериите, за разлика от вирусите, виреят на сухи повърхности до няколко седмици. Така че, ако искате да намалите рисковете, след като платите, по-добре не докосвайте носа и другите лигавици.

Натрупвайте и умножавайте

Спестяването на пари, напротив, е много полезно. И не само защото по този начин имаме „предпазна възглавница“, която при необходимост може да се изразходва за медицински процедури и прегледи. А също и защото, според проучване на Университета на Вашингтон, хората, които влагат пари в банката срещу лихва, мислейки за бъдещето, са склонни към по-здравословно поведение, включително балансирана диета, избягване на лоши навици и повишена физическа активност.

Като цяло богатите хора живеят по-дълго от хората с по-малко пари. Проучване от 2016 г. показа , че при мъжете разликата може да бъде до четиринадесет години, а при жените – десет години.

Но ако говорим за загубата на тези пари, тогава богатите хора като цяло са по-зле. Ефектът, който учените наричат ​​шокова загуба на богатство. Това предполага спад от 75% в продължение на две години. При такова положение се удвояват шансовете човек на възраст над петдесет години да умре през следващите пет до десет години.

Що се отнася до бедните хора, при тях рискът от смърт поради всякакви причини за същия период и на същата възраст е 67%.

Оказва се, че да имаш богатство и да го загубиш е също толкова лошо за продължителността на живота, колкото и никога да не си бил богат.

Могат ли парите да купят щастие?

И не, и да. Според проучване на Калифорнийския университет парите могат да купят определен вид щастие, но не и щастие като цяло. Анализът на данните показва, че хората с високи доходи по-често изпитват щастливи емоции, насочени към самите тях (гордост, удовлетворение и друго „индивидуално щастие“), докато онези, които са с ниски доходи изпитват щастливи емоции, свързани с другите (любов, състрадание, емпатия).

Здраве срещу богатство

Древногръцкият лекар Херофил е цитиран като автор на фразата „когато здравето липсва, богатството става безполезно“. Днес поговорката е опростена до „здравето е по-добро от богатството“.

Какво означава „Здравето е по-добро от богатството“?

– Можете да сте щастливи със здраве и без пари, но не можете да бъдете щастливи с пари и лошо здраве.

– Идиомът илюстрира, че без значение колко пари имате, ако не сте здрави, не можете да бъдете щастливи, защото се страхувате от смъртта.

Финансовият стрес може да доведе до значителни нарушения на психичното здраве. Както вече стана ясно, той е причина за някои неприятни здравословни състояния. Такива са: остри главоболия, сърцебиене, болка в гърдите, наддаване/загуба на тегло и проблеми със съня. В дългосрочен план това може да причини хронични, трудно лечими и животозастрашаващи заболявания.

И така, как да избегнете финансовия стрес, който може да изложи здравето ви на риск?

Не е въпросът в това да се правят много пари. Това означава да работите за финансово благополучие, от което се подразбира, че ще е добре да имате контрол над ежедневните финанси и свободата да правите избори, които ви помагат да се наслаждавате на живота, като същевременно ще сте в състояния да управлявате и евентуален финансов шок.

Запомнете: винаги трябва да имате спестени пари за спешни (здравословни) случаи. Работете върху себе си, навиците и стремежите, които имате. Не искайте да сте богати на пари, а на здраве. Имате ли го, добро ли е то, ще можете да увеличите и финикийските знаци в портмонето и банката.

И не забравяйте – здравето е преди всичко!

Източници: www.everydayhealth.com, www.verywellmind.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *