Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ще причини ли тигана рак? Каква е опасността от незалепващото покритие?

Незалепващото покритие върху съдовете за готвене става опасно когато не се използва и поддържа както трябва

Грешката на повечето хора е, че приемат тенджерите, тавите и тиганите с незалепващо покритие за вечни, а вечен е само чугуна. За съжаление на повечето съвременни домакини, чугунените съдове загарят…

Дали ако готвим с по-малко мазнина и ако не търкаме загорялото дъно ще станем по-здрави? Едва ли.

Незалепващи съдове за готвене, дрехи, които отблъскват петна, почистващи продукти и множество други полезни домакински предмети допринасят за развитието на хипертония. Това беше доказано от американските учени преди няколко седмици. И в същото време водят до други заболявания, включително и рак.

Имената на тези вещества са трудни за произнасяне – перфлуороалкилови и полифлуороалкилови съединения. За да ги направят по-удобни, учените са им измислили съкращението PFAS. Но те имат и друго наименование – „вечни химикали“. На практика не се разпадат, не се разлагат и веднъж попаднали в природата (или човешкия организъм), остават там завинаги. Някои особено опасни PFAS вече са забранени за производство (в определени страни, но не и в Китай, откъдето идват една голяма част от съдовете, в които готвим), но те продължават да циркулират в природата, попадайки в телата на хора, животни, риби и растения. Получаваме ги от храната, водата, въздуха и разбира се, от масата продукти и стоки, които използваме през целия живот, и които съдържат тези „вечни химикали“. За това къде се срещат, ще научите малко по-късно.

Осакатяващи химикали

Сега за изследването на американски учени. От 1999 г. до 2017 г. те наблюдават 1058 жени на средна възраст, които първоначално са имали нормално кръвно налягане. Тогава при 470 участници, тоест почти при почти половината, специалистите откриват артериална хипертония. Ако участник в изследването има повече PFAS в кръвта, заболяването се развива по-често. Така наречените „вечни химикали“ повишават риска от хипертония с 42-47%, а когато се оценяват заедно, без да се разделят на конкретни съединения, рискът е още по-висок – 71%.

Учените, които публикуваха проучването си в известното научно списание Hypertension, заключават: „Нашите резултати показват, че PFAS може да бъде подценяван фактор за увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания при жените.“ Спокойно можем да добавим: и при мъжете. Просто те не са били включени в проучването, но PFAS са също толкова рискови и за тях.

И тези негативни данни са само върхът на айсберга. Вече е доказано, че „вечните химикали“ допринасят за сериозно увреждане на здравето. Те включват:

• заболявания на черния дроб и бъбреците;
• рак на тестисите при мъжете;
• рак на гърдата при жените;
• заболявания на щитовидната жлеза;
• отрицателно въздействие върху мъжките и женските полови хормони;
• негативно влияние и върху плода, което води до преждевременно раждане;
• нарушено полово развитие;
• проблеми с имунитета;
• затлъстяване.

И това съвсем не е пълен списък на вредите. Продължават да се правят още изследвания и вече е ясно, че вредата от PFAS ще е още по-голяма.

Учените изтъкват една важна подробност. Съдовете за готвене с незалепващо покритие стават опасни заради неправилна експлоатация. Това включва:

• висока температура на готвене;
• използване на съдове с нарушено покритие.

В крайна сметка повечето тигани се използват за храни, които са „крехки“, като пържени яйца или палачинки. Те не изискват кой знае колко висока температура, за да бъдат приготвени. Но, съвременните хора са свикнали всичко да става аламинут, и нагряват котлона докрай…

Днес повечето сериозни производители на домакински съдове предлагат продукцията си с подробни инструкции, които не само че рядко се спазват, ами и почти не се четат от потребителите.

Игра на криеница?

Къде да търсим тези „вечни химикали“? В дрехи, обувки, мебели, килими, тъкани и други продукти, ако рекламата им обещава, че са водонепропускливи и носят на мръсотия. В кремове, импрегниращи течности и други продукти със същите свойства, както и в почистващи продукти, препарати за отстраняване на петна, лакове, овлажнители и много бои. Поради същите тези качества, PFAS се използва при направата на палатки, спални чували, раници и всякакви други продукти за туризъм и дейности на открито. Те се намират в почти всички съдове за готвене и печене, стига да са незалепващи.

Тук трябва да уточним, че не става въпрос само за тефлоновото покритие, за което мнозина са чували че е забранено, защото е вредно. Да, забранено през 2015-та година и вече не се използва, заради вредите на здравето, които причинява, но само в САЩ.

PFAS може да се открият в кутията за пица и друга бърза храна, която обикновено поръчваме онлайн, в кутиите за пуканки и във всяка друга опаковка. Защо са там? За да не избие мазнината, както и за да не се намокри (чашата за кафе, например).

В козметиката и продуктите за лична хигиена също се срещат „вечни химикали“. Те се добавят, за да се нанасят и попиват по-добре върху кожата и тъй като имат водоотблъскващ ефект. Могат да бъдат навсякъде – от сенки за очи и гланц за устни до мъжки кремове за след бръснене. Трудно е да се изброят всички области на тяхното приложение. Възможно е дори конецът за зъби и каишката на вашия смарт часовник да са импрегнирани с PFAS.

Тежкото бреме на избора

Защо не са забранени тези опасни вещества?

Първо, ние самите не можем да им откажем. Те ни осигуряват удобство. Благодарение на тях човешкият живот е станал по-удобен и по-добър от края на 50-те години на миналия век. Тогава PFAS са синтезирани за първи път и започват да се произвеждат стоки с тях. В известен смисъл това е едно от основните постижения на ерата на потреблението.

Второ, някои PFAS са забранени. Вместо това започват да се използват нови, уж безопасни. Но след време се оказва, че и те не са много по-добри.

Така че изборът е наш.

За да избегнем PFAS в съдовете за готвене и печене, ще е добре да придържаме към чугун, керамика, неръждаема стомана и стъкло. Или иначе казано – да изберем класиката. Например, качественият (и съответно по-скъп) чугунен тиган е почти незалепващ и на практика е вечен (също като PFAS, но без вредата).

Няколко бързи съвета

Както вече стана ясно, съдовете с незалепващо покритие стават опасни, когато не се използват както трябва. И въпреки казаното до тук, не означава че е нещо лошо да си изпържим по едно яйце набързо, например.

Ето какво съветват специалистите при покупка и използване на съдове с незалепващо покритие

Купувайте съдове, произведени в ЕС или в САЩ (тъй като разпоредбите за PFAS варират значително в целия свят) и спазвайте инструкциите на производителя. Най-вероятното излагане на PFAS от тигани с незалепващо покритие е заради остатъци върху новите съдове или когато покритието се надраска, износи или нагрее при температура, по-висока от препоръчаната.

Измийте незалепващия съд веднага щом го донесете у дома и избягвайте да готвите в него над средно висока температура.

Използвайте дървени или силиконови бъркалки. PFAS могат да бъдат „активирани“, ако незалепващото покритие се надраска.

Мийте на ръка тиганите с незалепващо покритие. Съдомиялните се нагорещяват! И това ще освободи повече от тези вредни PFAS, отколкото ако миете на ръка (с неабразивна кърпа или гъба).

Ако тиганът или тенджерата се надраска или стане лепкава, време е да се „пенсионира“. Разбира се, може да си кажете „какво пък толкова, нали е здрав и не е ръждясал“, както и да се възпротивите защо е нужно да хвърляте и сменяте съдове за готвене толкова често, но добрата грижа за вашите тигани ще гарантира, че те не само ще издържат възможно най-дълго, но и няма да навредят на здравето.

Източник: www.eatingwell.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *