ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли прекомерната консумация на сол да доведе до аритмия?

Предпазположените към аритмия хора не трябва да прекаляват със солта

консумация на сол аритмия
Солта става вредна, когато се консумира в прекомерни количества

Консумацията на големи количества сол е вредна, тъй като увеличава риска от аритмия и други проблеми, най-често свързани с кръвното налягане. Друг проблем е, че солта, която консумираме ежедневно, е силно преработена и e още по-вредна за хора, които са генетично предразположени към тези заболявания.

Въпреки опасностите от прекаляването със солта, натрият е важен минерал за контролиране на определени физиологични процеси в тялото. Той е ключов за предаване на нервните импулси и превенцията на диабет тип 2. Поради това идеята да премахнете солта от диетата си е лоша. Нужно е просто да я намалите.

 

Кои са храните, които съдържат много сол?

 

С най-високо съдържание на сол са ултра-преработените храни. Тези продукти са произведени така, че да предизвикват силни вкусови усещания. С тях не трябва да се прекалява, защото е доказано, че водят до различни здравословни проблеми, особено възпалителни. Тези храни не съдържат само много натриев хлорид, но и прости захари и трансмазнини в огромни количества.

Солта, намираща се в прясната храна, обикновено не представлява проблем. Освен това тя не е рафинирана, което е голям плюс.

Последните проучвания в областта показват, че не трябва да се консумира по повече от 5 грама сол на ден. До скоро се смяташе, че това количество е не повече от 2 грама, но скорошни изследвания доказват, че дори до 5 грама на ден солта не е вредна. Особено за хора, които живеят на по-горещи и влажни места. Резултатите са категорични, че тази дозировка подобрява някои функции в организма и няма вредно влияние.

 

Може ли прекомерния прием на сол да причини аритмия?

 

Въпреки че солта е незаменим за живота елемент, прекаляването с нея може да доведе до сериозни здравословни проблеми. По-конкретно до промяна във физиологията на натриевите канали, което може да доведе до аритмия, както показва изследване, публикувано в “Advances and Pharmacology”.

Това обаче не означава непременно, че яденето на повече сол ще доведе този проблем. Има много спекулации по въпроса. Все пак всички експерти в областта са съгласни, че поглъщането на много сол може да има отрицателен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

Ако ядете много солено, е препоръчително да спортувате редовно, за да компенсирате за натрия, който поглъщате. Солта се изкарва от тялото чрез изпотяване. Също така е нужно да си набавяте и достатъчно калий, тъй като той е много полезен за сърцето и противодейства на вредното влияние на солта.

 

Съвети за намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми и аритмия

 

Освен намаляването на солта, има и други неща, които може да направите, за да се грижите за здравето на сърдечно-съдовата система. Например, важно е да се избягват висококалорични диети и заседнал начин на живот. Наднорменото тегло увеличава значително риска от сърдечни заболявания и нарушения на сърдечния ритъм.

Освен това е препоръчително да се избягват консумацията на алкохол и тютюнопушенето. Те са изключкително вредни за съдовете и сърцето и увеличават риска от заболявания многократно.

Също така трябва да се набляга на храни, богати на антиоксиданти. Те неутрализират свободните радикали и не позволяват натруването им в тъканите. Затова е нужно да ядете колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *