ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как многото сън влияе на сърцето?

Влиянието на проблемите със съня върху здравето на сърцето е изследвано от Американската сърдечна асоциация


Според американските кардиолози такова нарушение, като нарколепсия или хиперсомния, оказва сериозно натоварване на сърцето. Хората с такова разстройство могат да имат сериозни трудности и проблеми, като се започне от недоспиване и се стигне до някои сърдечно-съдови заболявания.

Какъв е проблемът със съня и каква е връзката със сърцето?

Нарколепсията води до такива последствия като:

• екстремна сънливост през деня;
• мускулна слабост, която се развива внезапно и неконтролируемо;
• пристъпи на сън, които могат да възникнат по всяко време.

Нарколепсията е заболяване, което започва на възраст между 10 и 30 години. Ако има генетична предразположеност към нея, тогава рисковете от нарколепсия нарастват 20-40 пъти.

При наличието на такава патология хората могат да навлязат във фазата на дълбок сън буквално веднага след заспиване или дори в момент на будност. За сравнение: обикновено фазата на дълбокия сън се появява или започва около 90 минути след заспиване. Оставената без внимание патология причинява проблеми с работата, комуникацията и дори с шофирането.

Свързва се със състояния като:

• високо кръвно налягане;
• висок холестерол;
• развитие на сърдечни заболявания.

Едно голямо проучване установи, че рискът от инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност е значително повишен, ако човек с нарколепсия също има сърдечен байпас и ангиопластика.

Ефектът на хиперсъня върху сърцето

Кардиолозите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се установи по-сериозна връзка между многото сън и състоянието на сърцето. Идентифицирани са обаче редица влияещи фактори. Например, повечето хора естествено понижават кръвното си налягане, докато спят. За това е отговорен протеинът хипокретин. Онези, които са склонни към свръхсън, имат липса на този протеин. Според проучването невъзможността за такова намаляване на налягането през нощта увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и всички усложнения, които идват с тях.

Освен това, хората които страдат от излишък на сън, често са предразположени към заболявания като диабет, депресия и затлъстяване. Известно е също така, че те са тясно свързани с неизправностите на сърцето и кръвоносните съдове.

Ако има допълнителни рискови фактори, като повишена умора през деня, това отново може да повлияе негативно на здравето на сърцето. Състоянието на сърдечния мускул също зависи и от лекарства, предписани за коригиране на съня в случай на излишък. Такива лекарства могат да причинят повишаване на сърдечната честота и високо кръвно налягане.

Как можете да поддържате сърцето си здраво?

Американските кардиолози препоръчват:

◾ Спортувайте редовно – имайте поне 150 минути умерена аеробна активност. Като различна опция това може да са и 75 минути интензивна аеробна активност на седмица. Можете също така да комбинирате различни двигателни дейности. Например, бързо ходене, водна аеробика, танци, градинарство, тенис ще бъдат отлично решение за вашето здравословно раздвижване.

◾ Хранете се здравословно – трябва да има храни, които оказват контрол на холестерола, налягането и т.н. Диетата е добре да включва разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, нискомаслени млечни продукти, птиче месо, риба без кожа, ядки, бобови растения и зеленчукови масла (зехтин). Червеното месо, мазнините, сладкишите, кофеина и солта трябва да бъдат изключени и да се консумират сравнително рядко и отговорно.

◾ Спрете да пушите – според кардиолозите цигарите, които съдържат огромно количество вредни химикали, причиняват 1/3 от смъртните случаи на коронарна болест на сърцето.

◾ Бъдете наясно с вашите здравни стойности – нива на холестерол, кръвно налягане, инсулин, индекс на телесна маса. Всички те помагат да поддържате здравето си на правилното ниво. Необходимо е да се гарантира, че показателите не са надвишени и не са много по-ниски от установените норми.

◾ Хигиената на съня е от съществено значение. Може да помогне дори на тези, които страдат от излишък на сън. Затова е необходимо да се изключат електронните устройства преди лягане, да спите в проветриво помещение, което е тъмно и разполага с удобно легло.

Ако проблемите със съня са обезпокоителни и водят до сериозно намаляване на качеството на живот, трябва да се свържете със специалисти, които ще ви помогнат да коригирате ситуацията.

Източник: www.heart.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *