ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазите от злобни колеги на работата

Психологически техники, молитви и амулети за неутрализиране на злобни колеги и завистливи колежки

злобни колеги

Злобата си остава злоба, омразата е просто омраза, а завистта – завист, както и да се наричат. Напоследък милениумите използват чуждиците „булинг“, „босинг“ и „мобинг“. Мнозина не само не знаят значението на тази думи, но дори не са ги чували. Щастливи хора! Но зад тези нови и неразбираеми изрази се крият до болка познати случки и събития.

Какво означават тези модни термини и как да се справите, ако ви се налага да се борите с тях? Какво представляват дългогодишните проблеми, които провокират и има ли някои нестандартни техники и тактики, които може да приложите? Ще отговор на тези и други въпрос, свързани с тормоза на работното място, ако продължите да четете.

Видове тормоз на работното място

„Булинг“ (от английски – bullying) не е нищо повече от тормоз. Може да се изрази както в психологическа, така и във физическа форма. Това се случва в колективи, в които човек е агресивно преследван от един или група съучастници, под ръководството на лидер. По правило такива ситуации често възникват в образователните институции. Много ученици и студенти чакат завършването с надеждата, че най-накрая тормозът ще свърши и всичко ще бъде различно. След като си намерят работа обаче, може отново да се окажат в подобна ситуация, нищо че възрастта уж е по-зряла.

Мобингът (от английски mob – „тълпа, банда“, mobbing) е следващият етап на преследване, друга форма на психологически терор на човек, който работи в екип. Дори агресорите да са пораснали, това не означава, че са станали свестни, интелигентни, толерантни или пък добросърдечни. Какви тактики използват злите колеги? Най-често това са бойкоти, подигравки, клюки, изобличения, увреждане на здравето, повреда или кражба на лични вещи. В повечето случаи този вид тормоз завършва с доброволното напускане или с уволнението на преследвания.

Босинг (от английски – bossing, boss – шеф, началник) е вид тормоз, при който шефът става агресор. Заради своите болни амбиции той „принася в жертва“ служители, интересите на колегите и дори собствениците на бизнеса (или онези, които са над или под него). Да играеш с подчинените като с пешки е неморално — и, за съжаление, вълнуващо за някои. Шефът компенсира по този начин собствените си комплекси и неувереност в себе си. Утвърждава се за сметка на подчинените.

Как да се предпазите от тормоз на работното място?

Как да устоите на тормоза, ако правите това, което обичате, за което ви се плаща добре и не искате да се откажете?

Има много начини, с помощта които можете да промените тази ситуация. В борбата с токсичните хора всички средства са позволени. От психологически трикове до ръсене на сол, молитви и амулети.

Техники за психологическа защита

Преди всичко запазете спокойствие и търпение. Разбира се, много е трудно да се сдържате, когато умишлено ви провокират. Но веднага щом проявите слабост, върху вас ще се стовари още по-голяма вълна от негативизъм. Нека агресорът знае, че атаките му не ви засягат. И за да не се разстроите, представете си, че вашият агресор е обидено дете. Държи се отвратително, защото не може да има играчката, която много иска да има, за да я счупи. Затова не му угаждайте. Покажете, че сте възрастен, самодостатъчен човек. Извикайте го на откровен разговор без свидетели. Много спокойно попитайте какво точно не му харесва и какъв му е проблема с вас. Нека се изкаже и може би след такъв разговор конфликтът ще бъде разрешен.

Всякакви средства са позволени, когато се налага да се предпазите от злобни колеги

Липсва ли диалог, опитайте се да избягвате тези, които ви досаждат (ако са повече от един)

Сведете комуникацията с тях до минимум и вършете съвестно своята работа. Ако това не е възможно, бъдете изключително учтиви и коректни. Като не реагирате на провокациите, вие лишавате онзи, който ви тормози от удоволствието да се наслаждава на реакцията ви към тях.

Ще бъдете подкрепени от разбирането, че такива хора крият много от страховете и комплексите си зад гнева. Ако имате достатъчно късмет да идентифицирате слабите места на агресора, тогава може периодично да оказвате натиск върху тях. Нека разбере, че сте в състояние и имате силата да отстоявате себе си! Някои от тези видове натиск могат да ви спасят от атаките му завинаги.

Ако попаднете на отмъстителен човек, който продължава да атакува независимо от всичко, използвайте собственото му оръжие. Забравете за приличието за известно време, защото става въпрос за качеството и спокойствието на вашия живот! Пуснете някоя клюка, обсъдете го публично и това ще намали патоса на насилника. Той вече няма да се чувства толкова уверен в екипа. Освен това със сигурност ще имате съмишленици, които също са пострадали от неговия мобинг, но не са се съпротивлявали, защото са проявили страх. Благодарение на вас те ще бъдат по-надъхани да го отблъснат. Нездравите взаимоотношения в екипа трябва да бъдат спрени и удушени в зародиш.

Молитва, която ще ви предпази от злобни колеги и недоброжелатели

Искрената молитва към Пресвета Богородица ще ви помогне да се предпазите от атаките на зли хора по време на работа. Особено, ако се молите пред иконата на Богородица, наречена „Седмострелна” или „Смекчаване на злите сърца“.

„О, дълготърпелива Богородице, превъзхождайки всички жени на земята, заради Твоята чистота и множеството страдания, които си претърпяла, приеми нашите болезнени вопли и ни спаси под закрилата на Твоята милост. Друго прибежище и горещо ходатайство, освен от Тебе не знаем, но, като имаща дръзновение към Родения от Тебе, помогни ни и ни спаси с Твоите молитви, за да бъде наше Царството Небесно и с всичките светии да пеем в Троицата на единия Бог, сега и завинаги, и во веки веков. Амин“.

Известно е, че има и покровителствени псалми. Например псалм 90, псалм 34, или 26-ти, който като цяло е най-силен. Благословената Пелагея от Рязан казва: „Който го чете три пъти на ден, Господ ще го води по вода, като по сухо!“ Ако четете Псалми 90 и 26 заедно, вие получавате двойна духовна отбранителна сила.

Смята се, че ако човек, който искрено се тревожи за вас, напише молитвата на лист хартия, тогава тя ще бъде надарена с още по-голяма сила. За мнозина един такъв човек е майката (стига да я имате до вас жива и здрава), за други е брат, баща или скъп приятел. Помолете вашия близък човек да напише молитвата и направете така, че винаги да е близо до сърцето ви.

Безопасна игла

В живота сигурно сте срещнали хора, които носят забодена безопасна игла от вътрешната страна на дрехите си. Иглата се счита за един от най-старите амулети: благодарение на спираловидната форма, тя привлича всяко негативно послание към себе си, което „закопчава“ или затваря в себе си. Трябва да се закрепи с главата надолу. Нашите предци са вярвали, че по този начин всичко лошо ще отиде на земята.

Суеверие? Нека бъде. Но в края на краищата нищо друго освен собствения ви скептицизъм не ви пречи да прикрепите безопасна игла към дрехите си. И е много по-лесно да издържите адекватно атаките, осъзнавайки, че имате тайна защита.

Червен вълнен конец

Червен вълнен конец със седем възела може да се види на ръцете на много известни личности. В крайна сметка популярността не винаги е само цветя и рози. Толкова много негативизъм се изсипва върху звездите – по-лош дори от мобинг или босинг. И ако те използват този метод за защита, тогава защо и вие да не пробвате?

Според едно от древните еврейски учения червен конец, вързан на ръката на любим човек, предпазва от зли мисли, злото око и носи късмет. Според учението лявата ръка е вратата за отрицателна енергия в човешката аура. Следователно, конецът се носи на лявата ръка, като ключалка или като преграда и защитна „стена“. Не забравяйте, че трябва да е от вълна – така по време на триене електрическите заряди ще влияят на енергийните канали на ръката.

Как да вържем червен конец?

Вербувайте за тази цел най-близкия човек, който искрено ви обича и ви желае само добро. Трябва да се правят възли само с чисти мисли и четене на молитва. Конецът е вързан на седем възела, така че да не се впива в ръката и да не е много разхлабен. Когато завързвате всеки възел, можете да си пожелаете най-важните за вас желания. Ако конецът се скъса, докато го носите, не се притеснявайте. Това е добър знак – амулетът е предотвратил неприятности, насочени към вас. Просто завържете нов и продължете да се съпротивлявате на агресорите.

Сол и билки

Отдавна е известно, че каменната сол има необичайни свойства. Mнозина автоматично плюят през рамo три пъти и хвърлят щипка сол. Защо? Солта отдавна е надарена с магически свойства. Смятало се, че тя е в състояние да абсорбира отрицателна енергия, да предпазва от зло око и щети. Солта лекува много болести. Опитайте се да я включите във вашия защитен арсенал. Напълнете платнена торбичка с обикновена морска или каменна сол и я дръжте близо до вас, но без да се вижда. И ако добавите жълт кантарион, лавандула и цвят от невен към солта, тогава ще подобрете свойствата на вашия амулет. Освежете го веднага щом ароматът от билките изчезне.

Към каквито и методи да прибягвате, било то психологически техники, молитви, амулети, светена вода или нещо друго, помнете: работата е важна част от живота на човека, но не е целият му живот! Ако не можете да понасяте да сте в екип с някой ви тормози, ако сте опитали всички методи, но не е помогнало, помислете дали няма да е по-добре да напуснете. Трябва да работите с удоволствие, а не да се притеснявате всеки ден каква ще е следващата стъпка на агресора.

Източник: vashobereg.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *