Експертите са на мнение, че „множествена личност” се получава в следствие на травма

Обикновено има една доминираща личност покрай другите персонажи в живота на жената. Тя твърди, че може да слуша техните гласове или да вижда какво се случва, дори когато самата тя пребивава в „от­ключено“ състояние. В случая с Ани личностите не се „промъкват“ една през друга. Всички те действат съвършено индивидуално – тялото е едно, но всичките въплъщения в него са съвсем различни личности.

Повечето експерти са солидарни в мнението си за това, че проблемът на Ани е следствие от преживяна тежка травма. Впечатлението е такова, казват спе­циалистите, че разумът на Ани се опитва по такъв начин да се справи с болезнени житейски изживявания. Някои от „образите“ на жената действително са свър­зани с нейни негативни преживявания – като например превъплъщението й в Диди, която търси своето дете. Нейното „раждане“, т.е. появяването на Диди като един от персонажите на Ани, е истинската реакция, защото преди години социалните служби са отнели детето й заради психични отклонения.

Другият образ, в който често се превъплъщава жената, е страдаща от анорексия млада девойка, появила се тогава, когато и Ани започнала да страда от хранително разстройство.

Лекарите, които са запознати с проблемите на Ани, смятат, че тя разказва живота си, като рисува мрачни картинки, на които картинки децата са под­лагани на насилие и жестокост.

Какво казват специалистите?

Психоложката Величка Димова от Варна казва, че подобни разстройства на личността се про­явяват вследствие посттравматично стресово разстройство и служат за защита на пациента. „За да се защити, разумът на човека оформя от спомените си травма на отделна личност. Това означава, че между различните „превъплъщения“ съществува амнестична бариера, въпреки че някои хора така или иначе могат да страдат от спомени и кошмари.

По принцип хората като Ани си съседстват с двама-трима „заселници“, но аз имам пациенти с множество персонажи. Понякога тези, които са преживели няколко травми в детството си, си създават отделна алтернатива за всеки инцидент. При Ани нещата стоят малко по-различно. Тя се е отдала на рисуването. И ако човек види скиците, които нахвърля на прима виста, ще може да разбере от какво точно е наранено съзнанието й и от какво иска да избяга.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Експертите са на мнение, че „множествена личност” се получава в следствие на травма

  1. Pingback: Как се живее с множествена личност? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.