Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е прозопагнозия, заболяване от което страда Брад Пит?

Популярният американски актьор Брад Пит каза в интервю за GQ, че страда от прозопагнозия

прозопагнозия

И това не е първото му разкритие – той спомена за този проблем и преди, в интервю за Esquire. Какво представлява заболяването прозопагнозия?

Прозопагнозия, както отбелязват учените, има и второ име – лицева агнозия. Този термин крие проблем с разпознаването на познати лица. В същото време елементарните зрителни функции при хората се запазват. Също така това понятие се разбира като липсата на проблеми с разпознаването на другите по глас, фигура или походка, на фона на липсата на памет или говорни увреждания. Разговорно заболяването се нарича и лицева слепота. Болният не разпознава или не вижда лицето, но реагира на гласа, например или на някаква странност в прическата.

Ако има съществуващ проблем с паметта или зрението, тогава вече не се говори за прозопагнозия.

Всъщност пациентът с такава диагноза разбира, че вижда лицето на човек пред себе си, но не може да си спомни дали го е виждал преди. Той не е в състояние да го идентифицира. Например, човек с такова заболяване може лесно да подмине близки и роднини, без дори да ги забележи, както и други непознати за него хора.

За да разпознае другите, човек с прозопагнозия трябва да използва някои знаци, за да разбере кого вижда пред себе си – всеки има отделна „маркировка“ и всеки път е нещо различно. Може да е начин, по който е оформена косата, шапка, обици, татуировка…

Видове разстройство

Лекарите отбелязват, че има два вида прозопагнозия:

– вродена – тази опция се основава на генетични нарушения;
– придобита – развива се на фона на увреждане на мозъка (например поради невродегенеративни заболявания или наранявания, инсулти, тумори, енцефалит и др.).

Как се лекува заболяването?

Възстановяването на способността за разпознаване на познати лица при хора с придобит тип прозопагнозия зависи от редица фактори – възраст, време, изминало от диагностицирането на дефекта, местоположението и размера на мозъчната лезия.

Има редица тренировки, съставени от експерти за коригиране на това състояние. Вярно, както отбелязват учените, те не дават значителен ефект. Такива обучения са от полза на хората с вродена патология, тъй като нямат груби нарушения на мозъчните структури.

Заболяването, за което говори Брад Пит, не е нещо екзотично или рядко срещано. То е неврологично разстройство, което може да засегне 1 на всеки 50 човека, без значение дали ще бъде вродено или придобито.

Много хора, страдащи от прозопагнозия, живеят с болестта без да знаят, без да потърсят лекарска помощ или да споделят на близките си за онова, което ги тревожи. Защото прозопагнозията се усеща, макар и да не предизвиква болка, както и да не протича с някакви особено видими белези.

58-годишният актьор, който никога не е бил официално диагностициран със заболяването, каза че това го кара да изглежда отчужден, надменен или пък дистанциран от близките си.

Прозопагнозията засяга хората по различни начини

Според Националния институт по неврологични заболявания и инсулт (NINDS) някои хора не могат да разпознаят познати лица – дори тези лица да са на членовете на тяхното собствено семейство . Други не могат да различат непознати лица. Някои не могат да различат по какъв начин лицето се различава от предметите, които са наоколо.

Някои деца с аутизъм също могат да имат известна степен на прозопагнозия, според Националния институт по неврологични заболявания и инсулт (NINDS).

Що се отнася до лечението, хората с прозопагнозия трябва да работят за разработване на „компенсаторни стратегии“, за да разпознават лицата на близките си. Много от тях използват други знаци, като глас, за идентификация. Нищо обаче не е толкова ефективно, затова и разпознаването, с течение на времето, става все по-трудно.

Прозопагнозията може да бъде социално осакатяваща, заради което заслужава гласност, каза Брад Пит. Трябва да се говори повече за състояния, които отдалечават хората един от друг, е мнението на холивудския актьор.

Източник: www.cbsnews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *