ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как жегата съсипва здравето и какво е опасно да се прави в топлото време

Жегата е не просто неудобна. Затоплянето има сериозни последици върху физическото здраве, психическото благосъстояние и когнитивните способности на хората

жегата

Излизането навън в жегата на повечето юлски или августовски дни може да се почувства като физически удар. Колкото по-дълго прекарваме на топло, толкова по-сериозни могат да бъдат последиците за тялото ни.

Повишената телесна температура може да причини някои не особено приятни усещания, а в определени случаи да бъде и животозастрашаваща.

Човек в такова състояние трябва да се премести на хладно място, да отпие вода и да вземе хладна вана или да сложи студени мокри кърпи върху тялото. Ако симптомите, предизвикани от топлото време, продължават повече от час, влошават се или ако е налице повръщане, тогава ще е необходима медицинска помощ.

Какво причинява екстремната топлина на телата ни?

Тъй като тялото става по-горещо, кръвоносните съдове се разширяват. Това води до по-ниско кръвно налягане и кара сърцето да работи по-усилено, за да изтласка кръвта.

Това може да причини леки симптоми като сърбящ топлинен обрив или подути крака, заради разширените кръвоносни съдове.

В същото време изпотяването води до загуба на течности и сол и, което е изключително важно, балансът между тях се променя.

Това, съчетано с пониженото кръвно налягане, може да доведе до топлинно изтощение. Симптомите включват:

• световъртеж;
• гадене;
• припадък;
• объркване;
• мускулни крампи;
• главоболие;
• силно изпотяване;
умора.

Ако кръвното налягане спадне твърде много, рискът от инфаркт се повишава.

Защо телата ни реагират по този начин?

Човешкият организъм се стреми да поддържа вътрешна температура от около 37,5C, независимо дали сме в снежна буря или гореща вълна.

Това е температурата, при която телата ни функционират, като следствие от еволюцията.

Но тъй като времето става по-горещо, тялото трябва да работи по-усилено, за да поддържа ниска основната си температура.

Разширяват се все повече кръвоносни съдове в близост до кожата, и за да се предпази от топлината на заобикалящата среда, започва изпотяване.

Тъй като потта се изпарява, тя драматично увеличава загубата на топлина от кожата.

Ясно е какво причинява жегата, знаем как да се защитим и какво да направим в топлото време.

Но, може ли да има други вреди, за които не подозираме или просто не знаем недостатъчно?

Какви лекарства могат да бъдат опасни в жегата?

Жегата оказва влияние и на лекарствата, които приемаме. В крайна сметка някои дори може да станат опасни, когато температурата се повиши. Какво да правим, ако приемането на такива средства е жизненоважно, обяснява кардиоложката Олга Чиркова, общопрактикуващ лекар и ръководител на център за обществено здраве.

Олга Чиркова

Приемът на лекарства в горещините, които влияят на дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната система, може да доведе до рязка промяна на кръвното налягане – както нагоре, така и надолу. На този фон се отбелязват припадък, болка в сърцето, липса на въздух и задух.

Сгъстяват кръвта повечето лекарства за отслабване, хормонални лекарства, аналгетици и така наречените нестероидни противовъзпалителни средства. Те могат също така да причинят внезапни промени в кръвното налягане, сърдечна недостатъчност и коремна болка.

Освен това, трябва да сте по-внимателни с групата лекарства, които увеличават диурезата, тоест уринирането. Прилагат се при артериална хипертония и при сърдечна недостатъчност. Те също могат да причинят дехидратация на тялото. Затова техния прием в жегата трябва да бъде внимателно коригиран.

Инхалаторните глюкокортикоиди могат да повлияят негативно на състоянието на човека – те се използват от хора с бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест. Тези лекарства могат да причинят ускорен сърдечен ритъм, колебания в кръвното налягане, главоболие и световъртеж.

Не бива да се спира приема на много от тези средства за защита на здравето. Ето защо е наложително да наблюдавате вашето благосъстояние, в жегата, за да избегнете усложнения. Нужно е внимателно да следите количеството консумирана течност – това е 30милилитра на 1 килограм тегло, но при условие, че нямате тежки заболявания на бъбреците и сърцето. Ако има, режимът на пиене трябва да се консултира с лекар.

Също така е необходимо да се обсъди със специалист приема на тези групи лекарства – възможности, дозировки и корекция.

Лошо ли е да се пуши в горещото време?

В жегата човек функционира по-трудно – не иска да работи, изпотява се, предпочита да е на сянка и да спи. И ако все още имате лошия навик да пушите, тогава може да ви бъде наистина трудно. Но как пушенето в жегата влияе на човешкото състояние и вредно ли е по принцип?

Пушенето е вредно по всяко време на годината, без значение какви са температурите навън. Никотинът е отрова, но токсичното му действие върху организма е още по-интензивно в горещините – и то няколко пъти повече.

През горещия период човешкото тяло страда от дехидратация и хипоксия (липса на кислород). Както вече стана ясно, топлината се отразява неблагоприятно на работата на сърцето и кръвоносните съдове. Тя влияе зле на дихателната и други системи на тялото. Естественото сгъстяване на кръвта при такива условия води до факта, че сърцето работи в засилен режим, развива се склонност към тромбоза. Никотинът прави това още по-вероятно.

Хипоксията, съчетана с невротоксичния ефект на никотина върху мозъка, води до промени в когнитивните функции, разстройства на настроението и нервност. Пушачите много често смятат, че това няма нищо общо с пушенето, а само с температурата на въздуха. Но всъщност не е така. Това е действието на никотина, което обяснява подобно поведение и състоянието на хората, които пушат.

Ето защо по време на горещините трябва или напълно да се откажете от пушенето, или да го намалите до минимум.

Източник: www.chitazdrav.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *