Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 вредни неща, които не са чак толкова вредни

Всъщност, няма абсолютно полезни и безусловно вредни неща в живота ни

Разбира се, има неща, които не предизвикват въпроса дали са вредни или не. Например, не е доказана реалната полза от пушенето дори при внимателно разглеждане (въпреки че тютюневите компании все още се опитват да ни убедят в обратното). Но като цяло много от онова, което сме смятали за вредно в контекста на здравословния начин на живот, може да се погледне от различен ъгъл. Нека го направим веднага.

Мазна храна

Препоръката, че трябва да се избягват храни с високо съдържание на мазнини, отдавна е поставена под въпрос от лекари и учени. Американската сърдечна асоциация, например, препоръчва да се ядат редовно мазнини. Другото нещо е, че в диетата трябва да има повече ненаситени (здравословни) отколкото наситени. Тоест, нека ядките, авокадото, млякото, млечните продукти и растителните масла да формират мастната основа на дневното меню, а месото, особено преработеното, тортите и бързото хранене, напротив, нека да бъдат ограничени. Няма нужда да изключвате нищо. Основното нещо е да сте умерени.

Кафе

Няма нищо лошо в това да пиете кафе всеки ден. Като минимум, тази напитка наистина ни зарежда с енергия, като максимум съдържа антиоксиданти, които имат положителен ефект върху всички системи на тялото. Дори е доказано, че кафето намалява риска от рак, именно заради богатото съдържание на антиоксиданти.

Трябва да пиете по-малко, ако буквално се тресете от кафето. Това се нарича чувствителност към кофеин и се отнася не само за ароматната напитка, но и за силния черен чай, енергийните напитки, а понякога и за черния шоколад. Освен това кафето, изпито следобед, може да причини допълнителни проблеми със съня при хора, които не спят добре без него.

В други случаи може да му се насладите без страх и излишни притеснения. Единственото нещо, което си струва да се ограничи, е 400 милиграма на ден (3-4 стандартни чаши) и 200 милиграма на ден (1-2 чаши) за бременни жени и тийнейджъри.

Дъвка

Ако някой някога ви е казвал, че дъвката ви помага да се съсредоточите (или може би сами сте го забелязали?), знайте, че има известна истина в това. Въпреки че дъвченето не е силно свързано с правилата на етикета, изследователи от университета в Кардиф доказаха , че е ефективно за намаляване нивата на стрес и за подобряване на бдителността. А в друго проучване се оказа, че дъвката е добра както за краткосрочната, така и за дългосрочната памет. Следователно, може да я използвате, когато трябва да обработите голямо количество информация.

Вино и бира

Нека започнем с най-важното: няма безопасни дози алкохол и рисковете тук надвишават ползите. Така че, ако изборът е между пиене или непиене изобщо, тогава, разбира се, е по-добре да не пиете.

Но ако никога не сте планирали да се откажете от алкохола и просто искате да знаете дали има някакви ползи, освен доказаните вреди, тогава да, има и нещо полезно в консумацията на алкохол.

Червеното вино е богато на антиоксиданти, затова всички предимства, за които говорихме в параграфа за кафето, могат да се приложат и към него.

Бирата от своя страна съдържа калций, желязо, магнезий и калий, които идват от зърнените храни.

Проучване, публикувано в Journal of Alzheimer’s, установи, че хората, които редовно пият чаша вино или чаша бира, са по-склонни да достигнат 85-годишна възраст без когнитивен спад, отколкото онези, които пият малко или никакъв алкохол. Същото беше установено и в голям преглед на проучвания по темата, за който те разгледаха цели 74 статии. Въпреки че, когато се анализират такива резултати, винаги трябва да се има предвид, че здравите хора могат да пият и повече, просто защото се чувстват добре.

Дневен сън

Като цяло експертите по съня не препоръчват да дремвате през деня. Един такъв навик може да наруши циклите сън-събуждане, да затрудни заспиването през нощта и да повлияе на качеството на съня. Но, от друга страна, има изследване на Американския колеж по кардиология, което показва, че на онези участници в експеримента, които са дремнали на обяд, кръвното налягане се нормализира. Това не се е случило при другите, които не са го направили (изглежда, че сиестата не е измислена просто ей така, а в защита на здравето, все пак).

Друго малко проучване, публикувано в списанието Brain, Behavior and Immunity, установи , че при хората, които са били лишени от нощен сън, 30-минутен „сън“ през деня е еквивалентен на 10-часова дрямка. Както пишат авторите, дневният сън в този случай помага да се върнат ключовите биомаркери на имунитета, които традиционно се нарушават, ако спим лошо, до нормални нива. А в Харвардския университет са напълно сигурни , че някои хора се нуждаят от дневен сън, за да поддържат добри енергийни нива и концентрация.

По-добре е да спите през деня за не повече от 20 минути, като в идеалния случай трябва да го правите сутрин. Но ако редовно ви липсва сън, работите нощни смени или посещавате онлайн курсове през нощта, защото няма време за тях през деня, тогава навикът да подремвате може да ви спаси от хронично недоспиване.

Тен

Няма съмнение, че солариумите са вредни. Но що се отнася до нормалния тен и слънчевата светлина, те помагат на тялото да произвежда „всемогъщия“ витамин D. Този витамин е необходим за много процеси в тялото. Основната му функция е регулиране на настроението. В един от броевете на научното издание The Lancet е публикувано изследване, което показва, че само след седмица на повишено излагане на слънце настроението на участниците в експеримента се подобрява значително. Затова не забравяйте слънцезащитния крем, очилата и шапката – и напред към плажа, където може да се порадвате на слънцето в компанията на морската вода.

Храна за през нощта

Твърдението, че яденето късно вечер е вредно, също няма почти никаква научна подкрепа. Лекарите само споменават, че няколко часа преди лягане е полезно да се избягват мазни и пикантни храни. Такива храни активират храносмилателния процес и могат да попречат на съня. По принцип си струва да се откажете от храната половин час преди лягане, но това също е с резерви. Защото, ако се чувствате гладни, ще бъде по-трудно да заспите, отколкото ако преядете.

Едно проучване установи, че хората, които ядат късно вечер, са склонни да ядат повече през деня. Но от друга страна, друго проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, установи , че промяната на часа на вечеря от „преди 20:00“ на „след 20:00“ няма ефект върху теглото на участниците. Следователно дори този „вреден навик“ (със сигурност не за всеки) все още трябва да се изучи. Изключението за храненето късно вечер важи за хора, които имат сериозни храносмилателни проблеми, като язва, колит, гастрит и ГЕРБ.

Социални мрежи

„Ужасните“ социални мрежи също не са толкова вредни за нашето здраве. Да, те могат да подтикнат някои към отлагане на работата. И да, социалните мрежи имат проблем с представянето. Някои хора, сравнявайки красивите снимки на приятели, познати или знаменитости с техния „скучен и сив“ живот, могат да станат тревожни и разстроени. Те дори може да стигнат и до депресия. Но много от изследванията, в които социалните мрежи бяха признати за абсолютно зло, бяха проведени грешно.

Например, в проучване, публикувано в списание Psychological Science, беше установено, че активното им използване не е вредно за повечето юноши. И дори полезно, тъй като ви позволява да поддържате връзка с тези, които са далеч, и да получавате емоционална подкрепа „с един клик“. Извадката в същото време възлиза на данни от 120 хиляди души, така че резултатите определено могат да се нарекат представителни.

Известия по телефона

Смята се, че постоянните известия по телефона или на компютъра разсейват, изнервят и просто пречат на живота. Проблемът се обсъжда в толкова голям мащаб, че много технологични гиганти работят върху функции в момента, които могат да намалят „технологичната зависимост“. Тази монета обаче има и обратна страна.

Първо, няма проучвания, които да доказват, че блокирането на известия засяга значително психичното здраве. Но има такива, които показват , че пълното изключване прави хората още по-напрегнати от преди. Въпреки че, за да бъдем честни, когато се проведе друг експеримент, стана ясно, че за оптималното благосъстояние е по-добре да получавате известия не в реално време, а на партиди. Затова очевидно се нуждаем от бутон, който да ни изключи от социалните мрежи напълно за кратък период (например за час), а не да няма никакви изобщо.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *