Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е стоматолог-гнатолог и как помага този специалист?

Кой трябва да се свърже със стоматолог-гнатолог и какво означава тази специалност като цяло, обяснява Иля Антонов, зъболекар

гнатолог

 

Стоматолог-гнатолог е специалист, който се занимава с лечение на заболявания на темпорамандибуларната става. Пациентите често се оплакват от болка в слепоочието и цялата долна челюст, появяваща се от едната страна. Има и такъв симптом като щракания при отваряне на устата, болка със стягане на мускулите както от едната, така и от двете страни на долната челюст, трудно или ограничено отваряне на устата.

Иля Антонов

Въпреки факта, че специалността е тясна, гнатологът е специалист с широк профил. В крайна сметка лечението на ставата изисква както ортодонтски техники, така и терапия на възпаление с последващо протезиране.

Стоматологът-гнатолог провежда лечението на няколко етапа

Първият е създаването на максимална интеркупация. Това се отнася до оклузалната позиция на долната челюст, при която зъбците на двете дъги напълно се наместват с зъбците на противоположната дъга. За целта се използват алайнери. Такава манипулация се извършва задължително под контрола на рентгенови лъчи. Чрез тях лекарят изследва позицията на ставата. С алайнер човек ще трябва да ходи доста дълго време. Поради това ставата се издига и се фиксира в желаното положение.

Алайнери

На втория етап се свързват брекетни системи

Това е необходимо за коригиране позицията на зъбите въз основа на промените в съотношението на горната и долната челюст. В същото време пациентите продължават да използват и разделящи алайнери. Като опция могат да се предложат подложки върху дъвкателната повърхност на зъбите (говорим за 5, 6, 7 зъб) за фиксиране на правилната позиция на ставата и височината на захапката.

Третият етап от гнатологичното лечение е възстановително протезиране на дъвкателната и фронталната група зъби за оформянето на нова захапка

Тъй като науката гнатология започна да се откроява преди около двадесетина години, първите специалисти, които я практикуват, са от Израел, Германия и Италия. В България също има стоматолози-гнатолози, но предимно в по-големите градове.

Причини за посещение при гнатолог

Ако посещението при зъболекар трябва да се случва поне веднъж на всеки шест месеца, няма такива препоръки за посещение при гнатолог. Но когато възникне нужда, самият зъболекар ще ви изпрати на такъв специалист. Най-често това се случва при ортодонтско или ортопедично лечение.

Ако наблюдавате, че вие самите или детето ви скърца със зъби (бруксизъм), ако забелязвате асиметрия на лицето или устните, щракане или хрускане при дъвчене и затваряне на челюстите, нарушение на произношението или зъбобол, заедно с болка във врата и гръбначния стълб, тогава трябва да посетите и гнатолог.

Комплексен подход

Гнатологичното лечение винаги започва с правилната диагноза. При необходимост от съставяне на план за комплексна корекция на зъбно-челюстната система може да се наложи консултация със специалисти от сродни дентални специалности – ортодонтия и ортопедия. По-нататък в процеса на индивидуален разговор между стоматолога и пациента се изясняват подробностите около тревожния дентален проблем.

Също така, гнатологът трябва задължително да оцени състоянието на гръбначния стълб и съседните мускули и, ако е необходимо, може да предпише компютърна томография на темпорамандибуларната става в отворено и затворено положение. Освен това могат да се приложат и други видове изследвания: кондилографски (за изследване на движещи се елементи на темпорамандибуларната става), аксиографски (за изследване на движенията на ставната глава и изчисляване на ъглите на наклона на затварящите повърхности на зъбите), миографски (за изследване на дъвкателната мускулатура и качеството на статичното и динамично затваряне на зъбите).

Източник: www.galsi-dental.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *