Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лятна атака: Неочаквани причини за главоболие в жегата

По-честото главоболие обикновено се свързва с есента и влошаването на времето, когато на фона на промяна в налягането може лесно да се появи такъв неприятен симптом

главоболие

 

Експертите обаче разграничават отделен вид главоболие, което се развива през горещия сезон.

Защо главата може да боли през лятото обяснява невроложката Елена Беленко.

Елена Беленко

През лятото, когато е най-желаното време за ваканция и отдих, животът изглежда по-красив и по-лесен. Но, за съжаление, това не винаги е така. Именно в горещо време се прокрадват няколко причини за появата на болки в главата. Освен главоболие при пътуване, както и онова което съпътства подготовката за пътуването, лятото може да изненада и с други причини за появата на неприятното усещане, уточнява Елена Беленко.

Летни провокатори на главоболиетo

Първата причина може да бъде високата температура на въздуха и в резултат на това дехидратация.

„Стане ли топло, тялото се опитва да се охлади и отделя пот по повърхността на кожата. Ако няма възстановяване на отделената течност, то се оказва в условие на дефицит. В резултат на това се появява спазъм на съдовете на главата и възниква главоболие “, казва невроложката Беленко.

Ето защо, отбелязва лекарката, е необходимо да се поддържа редовен прием на достатъчно количество вода, за да се компенсира загубата на течности. При нормални условия нормата за режим на пиене е 25-30 милилитра на 1 килограм телесно тегло. При горещо време количеството вода, което пиете, трябва да се увеличи, ако няма противопоказания. Пийте вода на малки глътки и равни интервали.

„Струва си да се уверите, че водата не е твърде студена, тъй като този фактор може да бъде причина за следващия вид главоболие“, обяснява неврологът.

„Мозъка ми замръзна“

Главоболие от студено в топлото време – това може да се случи например при ядене на сладолед, пиене на студени течности или дъвчене на парчета лед (много хора имат такъв навик). Научно това главоболие се нарича сфенопалатинна ганглионевралгия.

„Механизмът за развитие на главоболие в този случай ще бъде следният – отначало тялото усеща внезапен силен студ в устата или гърлото, след това се опитва да реагира и да затопли тези охладени зони. Кръвоносните съдове по цялата глава се разширяват, което позволява на допълнителната кръв да тече в зоните, за да докара топлина. Тази бърза промяна в размера на кръвоносните съдове причинява внезапна болка“ , казва Елена Беленко.

Ако получите главоболие от сладолед или студена вода, опитайте се да върнете температурата на устата и гърлото си към нормалната, съветва д-р Беленко. Първо, спрете да ядете или пиете студени храни и напитки. Напротив, пийте топла вода или течност със стайна температура, но не и много студена или твърде гореща. Притиснете езика или палеца към небцето, за да прехвърлите топлината и да затоплите тази охладена област, съветва експертката.

Или много високо или твърде ниско

През лятото може да възникне главоболие поради колебания в кръвното налягане. В същото време в условия на топлина е възможно да настъпи както падане, така и вдигане на кръвното.

„Такива реакции ще възникнат, ако автономната нервна система не може да се адаптира, да се приспособи към променените условия на околната среда“, отбелязва лекарката.

Във всеки случай първо трябва да се охладите – ако е възможно, преместете се в хладно помещение, поставете хладен компрес на челото и пийте вода, препоръчва специалистката.

„Ако кръвното налягане е ниско, поставете краката на възглавница или ги вдигнете до стена, така че да са по-високо от главата. При повишаване на кръвното налягане вземете обичайното лекарство или се консултирайте с лекар“, допълва Елена Беленко.

Трябва да се отбележи, че хората, страдащи от мигрена, може да имат по-чести пристъпи. За това могат да допринесат изброените до тук причини – дехидратация, температурни промени, горещо време, както и ярката слънчева светлина, предупреждава лекарката.

Елена Беленко препоръчва да се грижите за себе си през опасния летен период и ако е необходимо, не търпете главоболието, опитвайки се да го заглушите с хапчета, а се консултирайте с лекар.

Записвайте си

Ако редовно страдате от главоболие, пробвайте да водите дневник за главобол. Записвайте дните, в които то ви притеснява, колко силно е, какви хапчета приемате или по какви начини си помагате да го облекчите.

Когато човек започне да записва всичко, свързано с главоболието, възникват интересни открития. Например, че жаждата или гладът, липсата на сън или твърде много сън, прекомерното натоварване, продължителния мързел или обездвижване, както и други промени могат да провокират главоболие. И тогава е достатъчно просто да не допускате такова състояние, отколкото да се чудите какви хапчета да вземете по-късно.

Всичко е индивидуално, не бива да забравяме това. Някой може да има силно главоболие след преяждане. А друг може да го боли главата, тъй като не е ял скоро. Студеният душ помага на някого на фона на „дърпащо“ главоболие, докато при други горещия върши същата работа.

И макар да няма универсален съвет как да облекчите главоболието в жегата, има универсално напомняне как да определите какво ще ви помогне да се справите с него. И как да го предотвратите.

Воденето на дневник не означава, че винаги трябва да държите специална тетрадка под ръка. Може да записвате бележки на телефона, като посочите деня, часа на главоболието, интензивността и каква терапия използвате.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *