Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5-те най-чести симптоми на нисък тестостерон

Добра идея е да се изследвате, ако забележите следните признаци на нисък тестостерон

нисък тестостерон
Мъжете с нисък тестостерон са по-податливи на депресивни състояния и резки промени в настроението

Тестостеронът е важен хормон за мускулите, здравината на костите и сексуалното здраве, особено при мъжете. Ниските нива на хормона могат да причинят редица здравословни проблеми и неразположения, за които все повече хора търсят лечение, според д-р Елиз Брет, ендокринолог в Ню Йорк.

„Мисля, че вече има по-голяма осведоменост за този проблем и пациентите се отпускат по-лесно да си признаят за него, отколкото в миналото.”, казва докторката.

Дали имате нисък тестостерон се определя с кръвен тест. Някои от най-често срещаните признаци на състоянието включват промени в настроението, липса на енергия, проблеми с концентрацията и сексуалното здраве.

тестостеронов дефицит
д-р Елиз Брет, ендокринолог

Ето кои са 5-те най-чести симптоми на нисък тестостерон според експерите:

 

  1. Понижено либидо

Намаленото сексуално желание е най-честото оплакване, което подсказва за наличието на този хормонален проблем. Според Брет това е сред основните причини мъжете да се тестват за понижени нива на тестостерон.

Важно е да се отбележи, че един ден или дори седмица с ниско либидо обикновено не е причина за безпокойство.

„При недостиг на мъжкия полов хормон ниското сексуално желание може да трае месеци”, категорична е ендокриноложката.

Други потенциални причини за краткосрочна или дългосрочна загуба на сексуално желание включват стрес, липса на сън и притеснения за представянето в леглото.

 

  1. Промени в настроението и симптоми на депресия

Друг често срещан симптом, свързан със занижените нива на тестостерон, е постоянно, общо чувство за емоционално неразположение. Особено в комбинация с някои от другите признаци на състоянието, това е причина да се направят изследвания.

„Виждам много мъже, които често изпадат в депресивни състояния или имат резки смени на настроението. За това е нужно да се обърне внимание на тези сигнали.”, казва д-р Брет

 

  1. Умора и ниска физическа издръжливост

Мъжете с нисък тестостерон често съобщават, че имат осезаема загуба на енергия. Чувството за умора през деня и неспособността за спряване с дейности, които са могли да извършват преди, са сред сигурните симптоми на състоянието.

Занижените нива на хормона може и да възпрепятстват обичайната издръжливост по време на тренировка и да се отразят на физическата форма на мъжа.

 

  1. Проблеми с играждането и поддържането на мускулна маса и сила

Тъй като тестостеронът е важен хормон за играждането на мускули, ниските му стойности могат да доведат до загуба на сила, мускулна маса или невъзможност за изграждането й.

Нужно е да се отбележи, че използването на терапия с тестостерон при лиспата на дефицит може да има неочаквани странични ефекти.

 

  1. Влошена памет и концентрация

Друг симптом на дефицит на тестостерон са когнитивните проблеми. При страдащите от този хормонален дисбаланс се наблюдават нарушения на с концентрацията и способността за запомняне.

 

Здравословният начин на живот може да помогне за справяне с и предотвратяване на състоянието

 

Живеенето по здравословен начин намалява риска от всички хормонални проблеми. Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на това състояние, здравословното хранене и редовната физическа активност със сигурност биха помогнали в тази насока.

Поддържането на нормално тегло, тренировките, отказването от тютюнопушенео и избягването на прекомерна употреба на алкохол са ключови за предотвратяването на множество здравословни проблеми.

„Храненето е изключтелно важно”, казва д-р Брет. „Вашата диета трябва да се състои основно от плодове, зеленчуци, ядки и семена, като ограничите месото, захарта и пържените храни.”, категорична е докторката.

Ако тестът установи, че имате нисък тестостерон, лекарите ще търсят основните причини за състоянието. Те могат да включват:

  • Нараняване или инфекция на тестисите
  • Заболяване на хипофизната жлеза или други хормонални нарушения
  • Лекарства, като кортикостероиди и опиати
  • Генетични състояния, като синдром на Клайнфелтер
  • Злоупотреба с алкохол и наркотици

Лечението на състоянието включва попълване на дефицита на тестостерон с помощта на гел, инжцекции, хапчета или тестостеронови лепенки.

Важно е лекар да определи дозите и времетраенето на терапията, тъй като неправилното третиране на проблема може да попречи на спосбността тялото да произвежда тестостерон по естествен път.

Източници: https://www.insider.com; https://www.medicalnewstoday.com; https://pixabay.com/

Камагра
Камагра – за повишаване на либидото и тестостерона

нисък тестостерон

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *