ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билки и добавки за здравето на жените и нормализиране на хормоните

Хормоните до голяма степен управляват нашия живот. Те играят роля в оформянето на настроението, цикъла на съня и енергийните нива

хормоните

От хормоните зависи апетита и свързаните с него колебания на теглото и, разбира се, нашата репродуктивна функция.

За да са балансирани хормоните, има разработени различни естествени лекарства и добавки, предназначени да поддържат здравето на жените.

Първо би било полезно да знаете какви признаци показват, че имате проблем с хормоните, за да можете да предприемете правилните стъпки. По този начин ще може да поддържате здравословен баланс в тялото!

Как да разберете, че балансът на хормоните е нарушен?

Хормоналният дисбаланс може да доведе до умора, проблеми със съня, проблеми с наддаването на тегло, чуплива коса и нокти и особено тревожни симптоми на ПМС.

Когато нашите естроген, тестостерон и прогестерон са в дисбаланс, това обикновено води до комбинация от умора и наддаване на тегло. Тези симптоми също могат да бъдат резултат от това, че хормонът инсулин не работи оптимално поради консумацията на твърде много сладкиши и въглехидрати. Въпреки че много от нас смятат, че хормоните са свързани само с репродуктивния цикъл, те всъщност участват в много различни процеси в тялото, особено когато става въпрос за инсулин. Ако понякога имате моменти, в които се чувствате твърде уморени или усещате „мъгла в главата“, това може да се дължи на инсулинова нестабилност или хормонален дисбаланс.

 

Хормонът кортизол ни изважда от равновесие, когато сме изложени на силен стрес . Ако постоянно сме под тревога, дисбалансът на кортизола може да предизвика чувство на безпокойство, желание за поглъщане на големи количества храна, за да се успокоим, и също така може да затрудни добрия сън.

Накратко, хормоните са свързани с функционирането на различни телесни системи. Затова е важно да сме наясно с превантивните мерки, които може да се предприемат, така че да са в хармония с нашето тяло!

Естествени средства за възстановяване на хормоналния баланс

Следете какво използвате. Обърнете голямо внимание на диетата. Всички знаем какво е добре да ядем и какво не, но изглежда по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Това са само част от видовете храни, които можете да добавите към дневното менюто, за да поддържате в нормални граници хормоналния баланс.

Увеличете здравословните мазнини

Включването на здравословни мазнини в диетата, под формата на храни като авокадо и ядки, помага за производството на прогестерон и естроген.

Бонус: Консумацията на здравословни мазнини също така ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време, което може да намали апетита.

Увеличете фибрите и ферментиралите храни

Фибрите, намиращи се в плодовете и зеленчуците, и ферментиралите храни като кисело зеле, кисели краставички и комбуча, поддържат здравето на червата и подпомагат доброто храносмилане. Когато червата функционират перфектно, нашите хормони работят в единство, гладко и без усилие.

Увеличете кръстоцветните зеленчуци

Зеленчуци като карфиол, броколи и зеле се свързват с излишните естрогени в организма, обработват ги и ги изхвърлят от тялото.

Намалете захарта и зърнените храни

Освен очевидните храни (хляб, сладкиши, десерти), опитайте да сведете до минимум плодовете с високо съдържание на захар, зърнените храни под формата на тестени изделия и дори бобовите растения. Ако се чувствате по-енергични, по-леки и имате по-чиста мисъл и добра концентрация, това може да означава, че е възпрепятствано възникването на инсулинов дисбаланс. Инсулиновият дисбаланс се случва след прием на храни с високо съдържание на захар и тестени изделия.

Сън, сън и още сън

Вероятно сте чели за това колко важен е съня. За ползите от здравословния сън се пише и говори често, защото е важно. Когато спим (и сънят е наистина добър), тялото се успокоява и регенерира. Докато спим по 7-9 часа на нощ, то работи за възстановяване на баланса на хормоните. При достатъчно ежедневен нощен сън нашият организъм освобождава и GH (соматотропен хормон, хормон на растежа), който насърчава образуването на здрави клетки, помага на организма да се възстанови и повишава издръжливостта.

Добавки и аминокиселини за балансиране на хормоните

Адаптогенни растения: Тези видове растения ни помагат да регулираме и контролираме стреса в тялото, което действа като допълнителна линия на защита срещу заболявания, свързани със стреса. Освен че предпазват от стрес, адаптогените могат да поддържат органите в тялото, които произвеждат и регулират хормони, като щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, и също така поддържат нивата на инсулин.

Тези растения включват:

Ашваганда

Ашваганда е особено полезна за функцията на щитовидната жлеза. Практикуващите холистична медицина са използвали ашваганда за лечение на свръхактивна и неактивна тироидна и надбъбречна умора. Въпреки че концепцията за надбъбречната умора като заболяване не е широко възприета в западната медицина, много от практикуващите алтернативна медицина признават надбъбречната умора като проблем, причинен от прекомерен емоционален стрес, умствено или физическо претоварване.

Когато надбъбречните жлези започнат да се претоварват, за да се справят със стреса, това може да доведе до дисбаланс на прогестерона и кортизола.

Родиола

Родиолата помага да се увеличи енергията по време на стрес. Също така е доказано, че може да понижи нивата на кортизол.

Други полезни билки за постигане на добър хормонален баланс

Жълт кантарион

Жълтият кантарион няма пряко действие върху хормоните. Тази популярна билка се използва, за да тушира някои неприятни последици от нарушения хормонален фон, а именно: депресия и изразени симптоми на менопауза. Освен това, неговата употреба е полезна и при такива състояния, като силно безпокойство и усещания като болка, слабост или задух.

Куркумин

Куркуминът противодейства на индуцирания от лития оксидативен стрес и възпаление. Възстановява антиоксидантната защита и намалява провъзпалителните цитокини. Освен това, редовната употреба на куркумин води до подобрения в дегенеративните промени на щитовидната жлеза.

За да бъдат осъществени всички благоприятни промени за щитовидната жлеза, куркуминът трябва да се приема в комбинация с биоперин.

Босилек

Босилекът се използва за регулиране нивата на кортизола. По този начин естествено намалява психичния стрес и тревожност. Някои изследвания показват, че помага за изхвърляне на натрупаните в околната среда тежки метали, които могат да причинят хормонален дисбаланс.

Л-тирозин

Л-тирозинът има особено ценни свойства за щитовидната жлеза. Това е аминокиселина, която тялото естествено произвежда от друга аминокиселина, наречена фенилаланин.

Тирозинът е основен предшественик на хормоните на щитовидната жлеза и надбъбречните хормони. Той подобрява реакцията на стрес и помага за регулиране на метаболитните процеси в тялото.

Селен

Селенът е микроелемент, който е важен компонент за ензимите, участващи в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза. Той осъществява и антиоксидантната защита на щитовидната жлеза.

Селенът също така е активен имуномодулатор, което означава, че помага за регулиране и нормализиране на имунната система.

Ти Лайф – при дисфункция на щитовидната жлеза

Най-ефективните билки и минерали за здравето и добрата работа на щитовидната жлеза в една капсула!

Капсулите Ти Лайф подкрепят здравословната и балансирана функция на щитовидната жлеза. Съдържат изцяло натурални съставки: Л-тирозин, куркумин, биоперин, жълт кантарион, коприва и селен.

Приемът на капсулите Ти Лайф естествено облекчава симптоми като умора, промени в емоционалното състояние и запек. Тези, както и други състояния, съпътстват хормоналния дисбаланс.

6-те натурални билкови и минерални компонента помагат за цялостно хармонизиране работата на щитовидната жлеза и ендокринна система на тялото. Ако приемате капсулите Ти Лайф в продължение на поне три месеца може да балансирате нивото на хормоните, за да намалите появата на такива неприятни усложнения като гуша и възли на щитовидната жлеза.

Капсулите Ти Лайф са естествена формула за енергия и фокус.

Етерични масла за баланс на хормоните

Етеричните масла са чудесни и могат да се добавят към обичайните душ-гелове или соли за вана.

Те съдържат много различни съединения, които им придават полезни свойства. Тези им свойства влияят на тялото и емоционалното състояние (и на хормоните!).

Препоръчват се следните етерични масла, които може да подобрят хормоналния баланс:

Маслото от лавандула е популярно етерично масло, което може да успокои нервната система. Известно е, че помага за намаляване на ефектите от стреса и промените в настроението, както и подпомага дълбокия, възстановителен цикъл на съня. Когато сме в спокойно или в неутрално състояние, е много по-вероятно хормоните да работят заедно.

Маслото от мащерка може да помогне за балансиране нивата на прогестерона, като поддържа нормалното производство на този конкретен хормон. Поради това маслото от мащерка може да подобри съня и дори да намали неприятните проявления на менопаузата.

Много е приятно, и в същото време полезно, да се добавят масла от лавандула и мащерка към вечерните бани, за да се отпуснете след дълъг и уморителен работен ден.

Масло от градински чай може да помогне за балансирането на естрогените, тъй като съдържа фитоестрогени. Твърди се, че това специфично масло помага за намаляване симптомите на ПМС и може да регулира менструалния цикъл. Добре е и да се втрива масло от градински чай директно в кожата на корема по време на спазми.

За добрия хормонален баланс може да се използват и ето тези минерали и билки

Такъв прием е наложителен особено ако диетата не включва най-здравословните храни. За да добавите малко повече възможности за вас, ако предпочитате да експериментирате с хранителни добавки повече отколкото с етерични масла, ето един полезен списък, свързан с хормоналния баланс.

Витамин D е основен елемент от нашата диета (обикновено под формата на добавка), тъй като е трудно да се намери в храните и да се набави, освен ако човек не се излага редовно на слънце през деня. Полезно е да приемаме добавки с витамин D, особено през зимата, когато чувстваме, че изпадаме в сезонна депресия.

Маслото от вечерна иглика е древен лек, използван при проблеми с плодовитостта и неприятни предменструални симптоми. То съдържа доволни количества мастни киселини.

Пробиотиците, подобно на ферментиралите храни, подпомагат здравето на червата и храносмилането и ни осигуряват полезни бактерии, които могат да помогнат за производството на хормони като грелин, лептин и инсулин.

Сара Бейкър

Докато много от нас изпитват симптоми на хормонален дисбаланс, има достатъчно начини да си помогнете за облекчаване на тези симптоми, и в крайна сметка да балансираме производството на хормони чрез различни естествени лекарства и добавки.

Както при всяка нова билка и лечение, трябва да се консултирате с лекар, преди да ги добавите към диетата си.

Тази статия е написана от Сара Бейкър, сертифициран треньор по холистично хранене и здраве и основател на BalancedBabe.com. Между работата с клиенти и развитието на своята уелнес марка, Сара прекарва по-голямата част от времето си в популяризиране на достъпен и пълноценен здравословен начин на живот чрез медиите.

 

Източници: www.healthline.com, www.vitaeinternational.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *