Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Когато дишането е трудно: Какво е кардиална астма?

Чували ли сте някога за състояние, наречено „кардиална астма“? Чудили ли сте се дали това е същото като астмата на дихателните пътища?

Или може би кардиална астма възниква като усложнение на астмата?

Всъщност нито едно от двете не е вярно. Кардиалната, позната още и като сърдечна астма, е напълно отделно състояние от бронхиалната астма. Това е по-скоро набор от симптоми, отколкото действителна медицинска диагноза. Всъщност дори не е астма, въпреки често използвания термин. Нека разгледаме проблема по-обстойно.

През 21 век болестите на сърцето и кръвоносните съдове все още са едни от най-често срещаните. Те водят до усложнения, инвалидизация и ранна смърт на пациентите. Ето защо е изключително важно да се помогне на хората своевременно, както с добра и ефективна лекарска намеса, така и с базисна информация.

Кардиалната астма е сериозно и често подценявано усложнение. Развива се при:

• тежка хипертония;
• остър миокарден инфаркт;
• тежки сърдечни аритмии;
• декомпенсация на сърдечни дефекти и други заболявания.

Патологията се характеризира със задушаване, силна слабост, след което може да има нарушение на съзнанието и развитие на белодробен оток.

Защо се развива сърдечна астма?

Както вече стана ясно, това е термин, използван за описване на симптоми, подобни на астма, които могат да се появят при левостранна сърдечна недостатъчност. Етап, при който долната камера на сърцето (наречена лява камера) не е в състояние да изпомпва кръвта ефективно. Когато това се случи, може да причини респираторни симптоми като задух и хрипове, които лесно могат да бъдат сбъркани с астма.

Тъй като причините за астма и сърдечна недостатъчност са различни, поставянето на правилна диагноза е жизненоважно: ако астмата започне да се лекува с предназначените за нея лекарства, то сърдечната недостатъчност може да се влоши.

Често респираторните симптоми на сърдечна недостатъчност могат да бъдат първи или най-изявени. Но заедно с това те ще се появят и с други, някои от които могат да бъдат пропуснати или приписани на други заболявания, сред които:

• Хронична умора;
• Постоянна слабост;
• Задух при легнало положение или при упражнения;
• Неочаквано наддаване на тегло със задържане на течности;
• Липса на апетит или гадене;
• Оток (подуване на тъканите, главно на долните крайници);
• Трудност при концентриране;
• Бърз или неравномерен сърдечен ритъм;
• Повишена нужда от уриниране през нощта (никтурия).

Симптоми като тези, особено ако са постоянни или се влошават, могат да показват нещо различно от астма. Кардиалната астма е особено често срещана при възрастни хора, като при близо една трета от тях хриповете ще се проявят още при поставяне на първата диагноза.

Рискови фактори, които разграничават двете заболявания

Най-общо казано, сърдечната недостатъчност обикновено се появява при други хронични здравословни състояния, като:

• Високо кръвно налягане;
• Диабет;
• Затлъстяване;
• Пушене;
• Заболяване на коронарната артерия;
• Предишен инфаркт или сърдечна травма;
• Нарушения на сърдечния ритъм;
• Проблеми със сърдечните клапи.

Астмата, от друга страна, може да засегне дори и най-здравите хора.

Особености при възникване

Татяна Виноградова

При намаляване на мускулната контрактилност на сърцето в белите дробове възниква стагнация (натрупване) на кръв, което причинява механична компресия на алвеолите (въздушните мехурчета), където обикновено се осъществява газообмен. И следователно, болният човек ще усеща тежест и дискомфорт в гърдите, чувство на неудовлетвореност от дишането и след това пристъп на суха кашлица, обяснява д-р Татяна Виноградова, кардиолог и специалист по ултразвукова диагностика.

„По аналогия с бронхиалната астма, причината за задушаване ще бъде натрупването на голямо количество вискозни слузести храчки в малките бронхи и последващият им спазъм. Сърдечната астма е по-тежко и страшно състояние, което изисква спешна хоспитализация в интензивно отделение или реанимация за лечение и наблюдение. Особеното е, че се развива бавно и постепенно. Забелязва се едва когато лечението е не само наложително, но и доста по-трудно“, предупреждава кардиоложката.

Сърдечна астма: как да я разпознаем?

Сърдечната астма е придружена от редица симптоми като:

• чувство на тревожност;
усещане за задръстване или натиск в областта на гърдите;
• изпотяване и силна слабост;
• суха дразнеща кашлица, особено в легнало положение;
• невъзможност да се лежи по гръб;
• болка в гърдите (естеството на болката зависи от заболяването на сърцето);
• хриптящ дъх.

„При развитието на белодробен оток ще има бълбукащо дишане и хрипове в гръдния кош и отделяне на розови пенливи храчки от устата“, обяснява Татяна Виноградова.

Диагностика на сърдечната астма

Тъй като симптомите на сърдечна астма са имитиращи, възможна е погрешна диагноза. Освен факта, че диагностицирането на астмата е сложно, някои практикуващи „скачат“ към нея като причина въз основа само на симптомите. Преглед на рисковите фактори, медицинската история и симптомите, които не са свързани с дишането, може да предложи други възможности.

Дори ако първоначалните симптоми сочат астмата като причина, оценката на белодробните звуци с помощта на стетоскоп често може да я разграничи от други състояния като сърдечна недостатъчност.

При левостранна сърдечна недостатъчност често могат да се чуят пукащи звуци (наречени хрипове), когато въздухът се опитва да премине през пълни с течност дихателни пътища. Може да има и така наречения „трети сърдечен звук“, при който двата нормални сърдечни удара са придружени от вибриращ шум, докато вентрикулът се пълни с кръв.

Тези звуци не са характерни за астмата. Дори по време на астматичен пристъп, звуците в гърдите обикновено се ограничават до хрипове (с висок тон на свистене) по време на издишване.

Лабораторни тестове и процедури

Въз основа на първоначалните констатации, вашият лекар може да назначи някои допълнителни тестове и изследвания. Ако се подозира астма, обикновено ще бъдете насочени към пулмолог или пулмологична лаборатория за оценка със спирометрия и други начини за изследване на белодробната функция.

Ако се подозира сърдечна недостатъчност, могат да се извършат редица общи лабораторни тестове, образни изследвания и процедури за потвърждаване на диагнозата.
Можете да ги получите първоначално или само след провеждане и преглед на белодробните тестове:

Такива изследвания включват:

◾ Натриуретични пептиди, кръвен тест, който открива хормон, освободен при повишено вентрикуларно налягане;

◾ Ехокардиограма, неинвазивен ултразвуков тест, който може да визуализира колко добре сърцето изпомпва кръвта;

◾ Електрокардиограма (ЕКГ), използвана за измерване на електрическите импулси по време на сърдечния ритъм за откриване на нередности;

◾ Стрес тестове, при които се оценяват ЕКГ и дихателната функция, докато тренирате на бягаща пътека или стационарно колело;

◾ Ядрено-магнитен резонанс на сърцето, детайлно образно изследване, с помощта на мощни магнитни и радиовълни;

◾ Компютърна томография (CT) ангиография , 3-D образно изследване, използващо серия от рентгенови лъчи за картографиране на структурата на сърцето;

◾ Рентгенова снимка на гръдния кош , обикновено по-малко полезна при диагностициране, но може да помогне за изключване на други причини за сърдечна дисфункция.

Важно е да потърсите пълна и правилна диагноза на вашето състояние, независимо дали се подозира сърдечна недостатъчност или астма.

Лечение на кардиална асма

Лечението на левостранната сърдечна недостатъчност зависи до голяма степен от тежестта на заболяването и степента на сърдечно-съдовото увреждане. Симптомите на сърдечна астма също могат да бъдат лекувани, но никога изолирано.

Лечението на сърдечна недостатъчност обикновено включва лекарства за подобряване на сърдечния дебит, намаляване на кръвното налягане и облекчаване на структурния стрес в засегнатата камера. Само това може да помогне за облекчаване на симптомите на кардиална астма при много хора, особено при такива с по-леко изразено заболяване.

Лекарствата, които обикновено се използват за лечение на сърдечна недостатъчност, включват:

• Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), лекарства за високо кръвно налягане, често използвани, когато сърдечната недостатъчност е систолична (възникваща, когато сърцето се свива);

• Ангиотензин 2-рецепторни блокери, използвани при непоносимост към АСЕ инхибитори;

• Бета-блокери , които намаляват кръвното налягане чрез забавяне на сърдечния ритъм;

• Дигоксин, използван за засилване на сърдечните контракции при хора със систолна сърдечна недостатъчност;

• Диуретици, които намаляват кръвното налягане чрез насърчаване на уринирането;

• Антиаритмици, които намаляват налягането при пълнене на лявата камера и умерено подобряват сърдечния дебит.

Превантивни действия

Има определени правила за превенция на сърдечна астма. Сред тях са:

• спазвайте правилна диета, когато е необходимо да ограничите солта до 4-5 гр/ден, не злоупотребявайте с приема на течности в случай на сърдечна недостатъчност;

• внимателно и редовно приемайте лекарства, предписани за заболявания като коронарна артериална болест, хипертония, захарен диабет, аритмия и други;

• избягвайте прекомерно физическо и психо-емоционално претоварване;

• ако състоянието се влоши, незабавно се консултирайте с лекар: общопрактикуващ лекар или кардиолог. Лекарят ще оцени обективно състоянието на пациента и ще предпише терапия, а при необходимост ще го насочи за спешно лечение в болница.

Сърдечната астма е подвеждащ термин и такъв, който подчертава объркването, което може да възникне при диагностициране на симптоми, подобни на астма. Като симптом на сърдечно заболяване, сърдечната астма не се лекува самостоятелно. Това изисква грижите на кардиолог, който може да диагностицира, лекува и управлява левостранна сърдечна недостатъчност. При подходящи грижи респираторните симптоми на сърдечна недостатъчност могат да се облекчат заедно с другите симптоми.

Източници: kp.ru, www.urmc.rochester.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *