ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Запомнете признаците на ангината, за да не я бъркате с други вирусни инфекции

За да бъде открита болестта, трябва при болки в гърлото просто да отворите уста и сами да раз­гледате сливиците си. Ако имате представа как са изглеждали преди оплакванията, ще бъде по-лесно да разпознаете дали са се променили.

Като прочетете нашата статия, станете, отидете до огледалото и огледайте сливиците си. При тежки форми лесно се открива увеличението им, но в начални стадии и при по-леки форми на болестта е малко по-трудно.

Разбира се, по-информативни са признаците на заболяването:

  • Болка в гърлото при преглъщане – тя може да се мести към ушите.
  • Усещане за сухота в гърлото, както и паре­не.
  • Повишаване температурата на тялото – от незначителна до 39-40 градуса.
  • Нарушаване на общото състояние – слабост, сънливост, треска, главоболие.
  • Увеличаване на лимфните възли – под долната челюст и близо до шията и усещане на болезненост при опипване.
  • Изменение в сливиците – могат да се видят много добре, ако си отворите устата срещу огле­далото.
  • Катарална ангина – сливиците са леко увели­чени, зачервени са и понякога са покрити със слуз и гной. Езикът е обложен с налеп. Това е една от най-често срещаните форми на ангината.
  • фоликулярна ангина – признаците са същи­те, както и при катаралната, но са по-изразени. Основното тук е, че по сливиците се появяват жълтеникаво-белезникави точки – по този начин изглеждат възпалените фоликули. Температурата на тялото най-често е до 39 градуса, общото състояние е лошо. Относно кръвния анализ – повишено СУЕ и т.нар. неутрофилна левкоцитоза. И тази форма на ангината се среща доста често.
  • Лакунарна ангина – прилича на фоликулярната, но е по-тежка. По сливиците се появяват както гнойни точки, така и гноен налеп.
  • Флегмонозна ангина – сливиците буквално „плуват“ в гной. Възниква при отслабнал имунитет, при масивно заразяване с микроби или при непра­вилно лечение на по-леките форми на ангината. Най-често флегмонозната ангина е едностранна.

Тези 4 форми са най-разпространени. Има и други, които се срещат по-рядко – например гъбична или херпетична. Но във всички случаи диагнозата ангина трябва да бъде поставена от лекар.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *