ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да подобрим храносмилането си?

Здравейте, кои продукти подобряват храносмилането и кои пречат или го забавят. Намирам противоречива информация и се надявам вие да внесете яснота. Някои твърдят, че киселото мляко е вредно за възрастните хора, други – че е полезно. А и не само за него. Затова разчитам на вас и на вашите специалисти. В семейството ми се стараем да се храним здравословно и сме объркани – кое може и какво не трябва да се яде.

Христина Калинова – Велико Търново

Ще ви посочим кои са полезните и кои – вредните продукти за храносмилането.

ПОЛЕЗНИ ХРАНИ

  • Млечнокисели продукти: за разлика от пълномасленото мляко, което често разстройва храносмилането, кисело-млечните продукти му помагат. Те допринасят за нормализиране на чревната микрофлора, като по този начин влияят не само върху процесите на храносмилането, но и на имунитета.
  • Чисти ръце: в тях е нашето здраве, особено когато става дума за корема. Върху кожата на ръцете ни се струпват огромен брой бактерии и вируси. Ако не измиете ръцете си преди хранене, изпращате повечето от тях направо в устата си. Именно по този начин проникват в организма ни салмонелата, дизентерията и другите сериозни заболявания. За да избегнете това, не забравяйте да измиете ръцете си преди ядене. Ако няма наблизо мивка използвайте специални антибактериални кърпички или гел.
  • Плодове и зеленчуци: те са богати на целулоза – едно  наистина уникално вещество, факт е, че целулозата е своеоб­разна природна метла! Тя стимулира перисталтиката и улеснява пречистването. Диетични фибри са отлично средство за борба със запека и наднорменото тегло.
  • Вода: за здравето на стомаха ни е много важно да се |пие ежедневно най-малко 1,5 литра чиста вода. Тя „измива“ вътрешните органи, притъпява апетита и подобрява състоянието на червата.
  • Обръч, грация и килимче: за да е здрав стомахът ни, а заедно с него и талията ни да е тънка, трябва да следим за състоянието на коремните си мускули. Те предпазват вътрешните органи, поддържат тонуса на червата и ни даряват с красива фигура. За да са винаги във форма, редовно въртете о6ръч, правете упражнения за стягане на коремните мускули.

КАКВО МОЖЕ ДА ВИ НАВРЕДИ

  • Отравяне: отравянето с некачествени продукти, химикали, алкохол влияе негативно върху целия организъм като цяло и конкретно на стомаха (или по-скоро на съдържанието му). Важно е да следите това, което ядете, и да се отнасяте с повишено вни­мание към заведенията за бързо хранене и ръчно произведените храни. Специална забрана за консумирането на такава храна се налага през лятото!
  • Възпалителни процеси: ако са в областта на корема, може да бъдат остри или хронични. Например острият апендицит освен болката може да доведе при разкъсване до перитонит – тежко състояние, което изисква сериозно лечение. Хроничното въз­паление на яйчниците или на пикочните пътища може да доведе до разрастване на съединителната тъкан. По този начин се образуват различни сраствания – пречки за нормалната чревна перисталтика. И след като няма нормална двигателна активност, няма и адекватно храносмилане и изпразване.
  • Паразити: в стомаха могат да се настанят различни па­разити, започвайки с простите острици (глисти) и завършвайки с трудните за диагностициране ламблии. За да се избегне това, трябва да миете ръцете си със сапун и вода след всяко излизане навън и преди хранене. Както и старателно да приготвяте месото и рибата, добре да измивате зеленчуците и плодовете преди сервиране.
  • Дисбактериоза: това е бич за съвременния човек и истин­ски враг на стомаха. При нарушение на чревната микрофлора страда кожата и много други органи. Да не говорим за факта, че се нарушава нормалното и редовно изпразване на червата. Непълноценната функционална активност на червата удря върху имунитета, намалява защитните сили на организма.
  • Бира: отдавна известна истина е, че коремът расте право пропорционално на изпитото количества бира! Но страдат също и черният дроб, и червата, така че да не забравяме за умереността!

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Как да подобрим храносмилането си?

  1. Pingback: Хигиената е ключов фактор за предпазване на хранителни отравяния през лятото

  2. Pingback: Запасете се с активен въглен против отравяне през лятото! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *