Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Социални мрежи – как се отразяват върху психиката на тийнейджърите?

Използването на социални мрежи може да има отрицателни и полжителни ефекти върху тийнейджърите

социални мрежи
Социалните мрежи са неизменна част от живота на младежите

Децата в тийн годините пркарват повече време от всякога пред екраните и в различните социални мрежи.

Използването на социалните медии и времето пред екрана, което децата прекарват, се е увеличило рязко през последните години. Тийнейджърите споделят, че прекарват почти час и половина на ден в различните социални платформи.

В същото време проблемите с психичното здраве като депресия са се увеличили сред децата между 12 и 19 годишна възраст от началото на 2010 година. Това показва проучване от 2021 на „Common Sense Media“.

Може ли да има връзка между тези тенденции? Ето какво казват експертите за това как прекарването на време в различните социални мрежи влияе на тийнейджърите.

 

Отрицателни ефекти от използването на социални мрежи

 

Мозъкът на децата между 12 и 19 все още се развива, което го прави особено уязвим към вредните аспекти на социалните медии. Ето четири начина, по които те могат да повлияят негативно:

 

  1. Психично здраве

Проучванията показват, че някои тийнеийджъри страдат от нарушения на съня, а други са по-разсеяни през учебния ден. Липсата на сън може да допринесе за лошо представяне в училище и дори да увеличи риска от проблеми с психичното здраве.

„Въпреки че все ооще не можем да кажем нищо за пряката причинно-следствена връзка, виждаме силни отрицателни корелации в някои области”, казва Неха Чудхари, детски и юношенски психиатър в “Harvard Medical School”. Според докторката, социалните медии може да са свързани с депресия, понижено самочувствие и чувство за самота.

Всъщност голямо проучване от 2019 г. установява, че младите хора, които прекарват повече от три часа в социалните мрежи, са изложени на по-висок риск от разстройства на психичното здраве, като депресия или тревожност.

социални мрежи
Неха Чудхари, детски и юношенски психиатър в “Harvard Medical School”
  1. Ниска самооценка за въшния вид

Изследванията откриват връзка между социалните мрежи и ниската самооценка за въшния вид. Социалните платформи създават среда, в която тийнейджърите се сравняват с често редактираните снимки на връстници, знаменитости и влиятелни лица.

Линда Чармараман, учен в „Центъра за жени в Уесли” и директор на „Изследователската лаборатория за младежта, медиите и благосъстоянието”, установа, че 21% от тийнейджърите изпитват срам заради телата си.

Чармараман казва, че момичетата са особено уязвими.

 

  1. Натиск от връстници

Натискът от връстници (социален натиск) не е нищо ново за децата в тийн годините. Социалните медии обаче го влошават, защото те им дават голяма свързаност. Децата преди не са имали толкова социални контакти в ежедневния си живот.

Тийновете се влияят особено от харесвания в сайтовете като Instagram и Facebook. Те са по-податливи на социален натиск и са по-склонни да следват трендове и моди, одобрявани от връстниците им, независимо дали те са добри или лоши.

 

  1. Кибертормоз

Чаудхари казва, че социалните мрежи отварят вратата за децата да се сравняват със своите връстници онлайн и да отхвърлят приоритета на личното общуване. „Нещо повече, от гледна точка на психичното здраве, социалните медии въведоха нови рискове”, категорична е психиатърката.

В социалните мрежи те могат да бъдат тормозени, дори когато си седят вкъщи. Кибертормозът е голям проблем и може да се отрази сериозно на психичното здраве на децата. Най-лошото е, че от него няма как да избягат. Известни са случаи, в които кибертормозът води до повишена тревожност, депресия, злоупотреба с вещества и дори мисли за самоубииство.

 

Въпреки тези негативи, социалните мрежи могат да имат и положителен ефект

 

Анкета на „PEW Research Center” във Вашингтон стига до интересни резултати. 31% от тийнейджърите казват, че използването на социални медии им влияе „предимно положително”, докато само 24% казват, че им действа „предимно отрицателно”. Останалите 45% отговарят, че социалните медии не са им повлияли.

„Използването на социалните мрежи има положителни страни. То може да допринесе за чувство за социална свързаност и принадлежност, лично задоволство и самочувствие. Също така те помагат в емоционалното изразяване, контрола и развитието на идентичността при юношите”, казва Чармараман.

Източници: https://www.insider.com; https://www.commonsensemedia.org; https://explorecourses.stanford.edu/instructor/nchaud; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *