Теория на конспирацията: Вярно ли е, че почти всеки има лаймска болест?

През последните няколко години диагнозата лаймска болест се чува все по често

лаймска болест
Например Шаная Туейн, Аврил Лавин , Алек Болдуин и наскоро Джъстин Бийбър говориха за това, че страдат от лаймска болест.

Нека разберем защо толкова активно се коментира това заболяване, дали е хронично и какво общо има теорията на конспирацията с него.

Какво е лаймска болест?

Другото име на лаймската болест е борелиоза и се причинява от няколко вида бактерии, наречени Borrelia. Те се предават чрез ухапване от кърлежи. Борелиозата се среща главно в Северна Америка, Европа и Азия, но в Австралия не може да бъде заразна. Вярно е, че поради изменението на климата местообитанието на кърлежите, които пренасят инфекции, постепенно се разширява. Затова паякообразните могат да се появят на места, на които не са били забелязвани преди.

Характерен симптом на борелиозата е така наречената мигрираща еритема, когато зоната на зачервяване на кожата постепенно се разширява от мястото на ухапване, просветлявайки в центъра.

Други симптоми, които могат да приличат на грип, включват треска, втрисане, главоболие и болки в тялото, подути лимфни възли и общо неразположение. Борелиозата се диагностицира и лекува успешно с антибиотици (курсът отнема до един месец) и е важно да се лекува навреме – в противен случай острите симптоми могат да изчезнат сами, но ще има риск от дългосрочни последици. Според Валентин Ковалев, специалист по инфекциозни болести, „хронична“ борелиоза не е съвсем правилно определение. Ако не се проведе адекватно лечение, можем да говорим за късен стадий на заболяването, който се проявява предимно под формата на тежък артрит, тоест възпаление на ставите. При такъв артрит се предписват антибиотици и НСПВС. Случва се инфекцията да не е причината, а само спусъкът за възпаление на ставите и тогава лечението ще бъде различно. За да се потвърди, че артритът се причинява именно от борелия, чрез PCR метод се анализира ставна течност, която се взима по време на пункция.

Някои пациенти могат да изпитват неразположение или болка в продължение на няколко месеца след лечението

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) наричат ​​това „лаймски синдром след лечение“. Такова състояние не изисква антибиотична терапия и по-продължителният им курс не ускорява нормализирането на благосъстоянието.

Австралийските специалисти говорят за „хронично заболяване, подобно на лаймската болест” и настояват, че е не само безсмислено да се лекува с антибиотици, но и опасно – както за самия пациент, така и за световната общност. Такава практика е свързана с разпространението на бактериална резистентност към антибиотици – глобален риск, който може да засегне много хора.

Хронична ли е лаймската болест?

Хроничната лаймска болест, със симптоми, напомнящи синдрома на хроничната умора, беше обект на медийно отразяване преди няколко години. The Huffington Post през 2013 г. публикува статия, озаглавена „Чувствате ли се зле? Освен ако не е доказано друго, може да имате лаймска болест.“ Статията е за това, че почти всяко заболяване може да се обясни с борелиозата и е възможно да я хванете напълно незабелязано, защото „всеки от нас поне веднъж е минавал през гората“. Вярно е, че на уебсайта Science-Based Medicine бързо се появи опровержение: хроничната лаймска болест не съществува, въпреки че редица лекари вече са изградили цяла индустрия около нейната диагностика и лечение.

Дори преди това The Lancet публикува статия, че защитниците на хроничната лаймска болест са част от антинаучно движение, включително, например, ХИВ дисиденти и антиваксъри, и насърчават алтернативни лечения, които не са доказано ефективни и често са опасни. Така наречените „Лаймски грамотните лекари“ (LLMDs) действат неетично – открито заблуждават пациентите, казвайки, че повечето тестове дават фалшиво отрицателни резултати, но болестта все още трябва да се лекува, в противен случай ще доведе до аутизъм, множествена склероза, вродени аномалии по време на бременност и болест на Алцхаймер.

Лаймските активисти позиционират заболяването като широко разпространено, трудно за диагностициране и почти нелечимо

Според тях то е с неспецифични симптоми като умора, мускулни болки, замаяност или проблеми със съня. Подобно на други антинаучни движения, лайм активистите, както ги наричат, са създали цял свят, паралелен на науката – със свои собствени асоциации, публикации, изследвания и медицинска практика. Естествено, те предлагат „болните“ да бъдат прегледани и лекувани само в определени лаборатории и клиники, а методите на лечение са опасни – например хронична антибиотична терапия. Там, освен „хронична лаймска болест“ се предлага лечение на онкологични заболявания чрез прием на хранителни добавки (но не какви да е, а изрично препоръчани от тях), инфузии, витамини и естествени вещества (каквото и да означава това) и хипертермия.

Понякога измамниците биват наказани – гореспоменатата статия на Lancet дава примери за уволнения от университетски катедри, присъди за фалшификация, дисциплинарни мерки за употреба на ветеринарни лекарства върху хора, интравенозно приложение на водороден прекис или лечение на лаймска болест без предварителен преглед. Имаше присъди за продажба на медицинско оборудване и лекарства за лечение на несъществуваща епидемия и дори лишаване от свобода след смъртта на пациент, който е бил „лекуван“ с инжекции с бисмут.

Защо хората вярват?

Хората често следват антинаучни движения – важна роля играят манипулирането на фактите, заиграването с емоциите, вярата в теориите на конспирацията, когнитивните изкривявания и недоверието към официалната медицина. Освен това има състояния, за които причините все още не са установени и няма окончателно лечение – например синдром на хроничната умора или фибромиалгията. Желанието все пак да се открие причината и лечението е разбираемо. Но то идва от онези, които разпространяват информация за червеи, които засягат всички подред, хронична лаймска болест или болест на гръдните импланти. Това включва и диагнозата и опитът за „лекуване“ на цитомегаловирус или вируса на Epstein-Barr, който почти всеки има и е безопасен за огромното мнозинство от хората.

Статия, публикувана в Environmental Health Perspectives обяснява психопатогенезата на хроничната лаймска болест

Там са споменати причините, поради които хората толкова често вярват в тази диагноза и не искат да се откажат от нея. Според авторите пациентите са привлечени от факта, че така се отговаря на няколко въпроса наведнъж: има ясна външна причина за неразположението, а инфекцията може да се припише на социално приемливи дейности като туризъм или градинарство. Това е по-поносимо от осъзнаването, че слабостта или проблемите със съня са причинени например от заседнал начин на живот. В същия текст се посочва, че поне половината от пациентите, които идват в такива „специализирани“ клиники, имат депресия или прекомерен стрес. Минали травми и депресия могат да бъдат отговорни за персистирането на симптомите, дори когато инфекцията с лаймска болест е била успешно излекувана.

Всичко това означава, че при хронично неразположение, болка и дискомфорт има смисъл да не се търси инфекция, а психологическа помощ

Вярно е, че в повечето случаи пациентите не се съобразяват с тази препоръка – напротив, те са обидени от лекаря, който се опитва да ги насочи за консултация с психиатър. Друг фактор е страхът от хронични или доживотни лечения, особено хормонални. Такава терапия може да бъде предписана например при хроничен артрит.

Лаймските активисти, от друга страна, са склонни да вярват, че ако артритът може да бъде следствие от борелиозата, тогава борелиозата трябва да се лекува. На хората изглежда им допада идеята да пият силни антибиотици година-две, но накрая така или иначе ще могат да се отърват от болестта.

В крайна сметка заради такова мислене положението дори става по-зле

Привържениците на съществуването на хроничната лаймска болест често използват термини като „детоксикация“, „хормонален баланс“, „пречистване от тежки метали“ и „подсилване на имунната система“. Всичко това май сме чували и преди – ту от феновете на детоксикиращите смутита, ту от реклама на интравенозни витаминни вливания, а също и от хора, които са сигурни, че почти цялото население на Земята е заразено с паразити.

Налице е и друга теория на конспирацията: когато въведете в търсачката „защо лаймската болест“ на английски, Google предлага опции като „защо лаймската болест е биологично оръжие, създадено от човека“.

Благодарение на интернет, псевдонауката се разпространява по-бързо от всякога

Най-популярната англоезична група за лечение на хроничната лаймска болест има около 15 000 души. Членовете обменят публикации например за половото предаване на борелиоза, адреси на клиники и, разбира се, домашни лечения – от костен бульон с комбуча до метиленово синьо (да, същото синьо, познато и като МС) интравенозно. Както често се случва с псевдонауката, понякога изглежда впечатляващо и може да бъде лесно за неспециалист да попадне в тези мрежи. В такива групи се събират и пари за лечение; аргументът е прост – лекарите пренебрегват болестта и трябва да отидете на терапия, например в Полша (там се намира една от най-големите псевдоклиники в Европа).

Какво да се прави?

Наистина може да се разболеете от борелиоза след ухапване от кърлеж. Затова, когато отивате в гори, паркове и села трябва да се доверите на обичайните предпазни мерки като тесни дрехи, затворени обувки и репеленти. От болестите, пренасяни от кърлежи, единствената налична засега ваксина е срещу кърлежовия енцефалит и се препоръчва за жителите на ендемични райони, както и за тези, които планират да ги посетят, например, да ходят на туризъм. Ако кърлежът все още е заседнал в кожата – трябва да се свържете със спешното отделение възможно най-скоро. Често се чува, че кърлежът трябва да е на кожата поне 36 часа, за да предаде лаймска болест, но тези данни се потвърждават преди всичко за американския континент. В Евразия кърлежите са често срещани и могат да предадат инфекцията за по-малко от един ден.

Хората, които дълго време страдат от неспецифични симптоми – от умора до мускулни болки – е важно да не се поддават на вярванията на лайм-активистите. Ако след посещение при лекаря се изключат обективните причини за неразположението, струва си да се свържете със специалист по психично здраве – такова състояние може да е признак, например, на депресия.

Източници: www.thelancet.com, washingtonpost.com, www.outsideonline.com, www.ctinsider.com

Оценете статията
Оценка 5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.