ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как домакинските задължения подобряват здравето на възрастните хора?

С наближаването на старостта, диагнози като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер и деменция ужасяват много хора

Симптомите на когнитивно увреждане, казват експертите, включват ограничение или невъзможност за възприемане, фокусиране, запомняне, планиране на действия, както и вземане дори на най-простите решения, мислене и общуване.

В допълнение, наличието на хронични заболявания при възрастните хора, като артериална хипертония, затлъстяване и захарен диабет, провокират развитието на когнитивни нарушения. И ако ограниченията се увеличат, те естествено засягат както общото здраве, така и ежедневните домакински дейности, намалявайки качеството на живот на възрастните хора, отбелязват специалистите.

От ежедневната практика знаем, че дори леката физическа активност инхибира естественото стареене, тъй като работата на сърдечно-съдовата и дихателната система се регулира, а паметта и вниманието се тренират“, обяснява Олга Котелникова, медицинска сестра, специалист по грижи за възрастни хора. Във връзка с това не бива да забравяме, че онези функции на тялото, които не използваме, започват да се влошават.

Помощ за дома

Не е тайна, че общата физическа активност е превенция на когнитивните увреждания при възрастните хора.

 Дария Догадова

Някои от тях са доста активни. Занимават се например със скандинавско ходене, карат колело или ски, имат къщи на село, обработват земя и гледат животни. Но за други дори обхождането на дома вече е активно натоварване. В случай, че възрастния човек няма възможност да спортува, дейността трябва да е осъществима, доколкото позволяват възможностите и условията. Добра помощ в превенцията е вършенето на най-простите домакински задължения”, казва Дария Догадова, медицинска сестра и специалист в грижите за възрастни хора .

С възрастта, разбира се, става по-трудно да се правят много неща, но колкото по-дълго човек е активен, толкова по-добре.

Колкото и да ги обичате и колкото и да не ви е проблем да се грижите за възрастните си роднини, помнете: важно е да не се опитвате да правите онова, което те все още могат да направят сами“, съветва Дария Догадова.

Седмични задължения

Възрастният човек трябва да се ориентира добре къде живее. За да е възможно това, е необходимо да се поддържа ред в дома, всяко нещо трябва да има свое място, подчертава Олга Котелникова. Освен това, отбелязва тя, е важно възрастните хора да имат дневен режим, както и достатъчно количество нощен сън. И да вършат домакинска работа през деня.

Ежедневните домашни дейности помагат за поддържане на здравето

Те включват:

▫ да подреждат масата преди хранене;
▫ да помагат при приготвянето на ястия;
▫ да раздигат масата след като са се нахранили;
▫ да пометат пода;
▫ да избършат праха;
▫ пране и гладене, както и по-нататъшно сортиране на дрехи и спално бельо.

Различните видове домакинска работа имат различни ефекти

Интензивността на задълженията по почистването е свързана със специфични когнитивни области.

Тежката домакинска работа, например, ще доведе до повишаване на оценките за внимание. Към тежката домакинска работа спадат например дейности като миене на прозорци и врати, почистване и поддържане на двора и др.

Леката домакинска работа, от друга страна, най-вече е от полза за подобряване на паметта.

По-честата и интензивна домакинска работа е свързана с подобрени резултати за баланс и координация.

Например оправянето на леглото на възрастните хора може да изглежда като лесна задача за вас, но ако те свършат това сами, възможно е да ги настрои за по-продуктивен ден.

Според експертите в грижите за възрастни хора, изпълняването на някои на пръв поглед елементарни домакински задължения може да имат определени положителни страни. Затова, ако човек на възраст поддържа ред в кухнята, това му позволява да се чувства в безопасност и да има добър апетит. Миенето на чинии на ръка може да помогне за намаляване на тревожността и дори за облекчаване на стреса. Ако има съдомиялна, тя пак ще бъде полезна. Изпразването, пускането, зареждането и сортирането на съдовете изискват концентрация и внимание.

При чистене с прахосмукачка много мускули в тялото участват в движението. Почистването за двадесет минути е добра кардио тренировка, казват експертите.

А поддържане ред и чистотата във вашата къща/апартамент или двор е полезно за подобряване функционирането на сърдечно-съдовата система. Движейки се, ние се борим с наднорменото тегло, това е ефективна тренировка за цялото тяло.

Освен това има положителен ефект върху състоянието на човека и разнообразната работа, извършвана от пръстите (плетене, бродиране и т.н.). Чрез прости действия се подобрява умствената дейност и паметта.

Как да мотивирате по-възрастния човек да бъде по-активен?

Сигурно познавате по-възрастни хора, които биха могли да се възползват малко от повишаване на активността. А може би се чудите като цяло как да направите така, че те сами да вършат някаква домакинска работа. Най-важното в случая е да забравите за заповедния или снизходителен тон. Давайте предложения, а не заповеди.

Може да използвате контролни списъци за онова, което трябва да се свърши, които ще съставите заедно.

И не на последно място – подарете на своите близки красиви престилки, ръкавици и подходящи уреди, които те без затруднение биха могли да ползват.

Научете вашите баби и дядовци да не пренебрегват ежедневните дейности – това ще им помогне за поддържане на умствената яснота и когнитивното здраве за по-дълго време.

Възлагайте и онези задачи, с които те могат да се справят. По този начин близките ви ще се чувстват нужни, а вие облекчени и спокойни за тяхното емоционално и физическо здраве.

Източник: eaomedia.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *