Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Народната медицина помага при ангина

–         Слез: използват се листата и цветовете на слеза. Една супена лъжица от изсушената билка се залива с една четвърт литра вряща вода и се оставя да престои докато изстине. Прецежда се и се пие по една винена чаша 3 пъти на ден.

–          Мушмула: приготвя се отвара, като една супена лъжица листа от мушмула се варят 15 или 20 минути в една четвърт литра вряща вода. Течността се прецежда и след като поизстине с нея се прави гаргара.

–          Черен бъз: приготвя се запарка като две чаени лъжички изсушени цветове от черен бъз се заливат се една четвърт литра вряща вода. Оставят се да престоят 10 – 15 минути, след което течността се прецежда и се пие на глътки. Запарката се прилага и при хрема, кашлица и прегракване на гласа.

–          Кукуряк: изсушени корени на кукуряк се стриват на прах и се поръсват върху тесто, разточено на лента. Тестото се слага като компрес на гърлото  така че да обхване сливиците. Държи се една нощ. При децата се слага два или три пъти на ден и престоява по половин час.

–          Ангилика: използва се коренището с корените и плодовете на ангиликата. Една чаена лъжичка от ситно надробената билка се залива с една четвърт литра студена вода и се оставя да престои половин час. След това сместа се кипва и се вари няколко минути. Течността се прецежда и се изпива на няколко пъти за един ден.

–          Лимон: сок от половин лимон се разрежда с половин чаена чаша вода. Със сместа се прави гаргара няколко пъти на ден.

–          Жълт кантарион: вземат се 8 или 10 стръка жълт кантарион и се варят в един или два литра вода. Болният се надвесва на съда и вдишва парата с отворена уста. Инхалацията продължава 10 или 15 минути.След това се взема една чаена лъжичка стрита сушена чубрица и се разбърква с 250 г пчелен мед. Гърлото на болния се намазва отвън с тази смес, обвива се добре със вълнен шал и се оставя така за няколко часа.

–          Ленено семе: счукват се 200 г ленено семе и се залива с 3 литра вряща вода. След като изстине запарката се прецежда и със нея се прави гаргара. Лечението трае 2 или 3 дни.

–          Мед: няколко пъти на ден се прави гаргара с една супена лъжица мед, разтворена в една чаена чаша топла вода.

–          Меча пита, джоджен: В две чаени чаши вряща вода се пускат по две или три стръкчета меча пита или джоджен. Варят се, докато течността  остане на половина. След това се прецежда и с нея се прави гаргара няколко пъти на ден, като всеки път болният отпива по една или две глътки от нея.

–          Камшик, черна боровинка, ленено семе: вземат се по 100 г стръкове от камшик, 50 г листа от черна боровинка, 30 г ленено семе. Една супена лъжица от сместа се вари пет минути в две чаени чаши вода, оставя се да кисне 2 часа и се прецежда. Със прецедената отвара се прави гаргара пет пъти на ден през три часа. Лечението продължава 10 дни след изчезване на възпалението.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *