Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хванете момента: Какво е микросън?

Най-вероятно всеки лично е изпитвал, бил е в състояние на микросън или е наблюдавал това явление при други хора

микросън

Учените наричат ​​микросън онзи неволен сън, който продължава милисекунди или няколко секунди, обикновено не повече от 15, казва д-р Елена Колесниченко, психотерапевт, психолог и сомнолог.

Как да го разпознаем?

Външни признаци, по които е възможно да се определи, че човек е в състояние на микросън, са откъснат поглед или кимане, когато главата бързо пада надолу и след няколко части от секундата се връща в предишното си положение, внезапно стряскане, затваряне очи. Но такива признаци далеч не винаги са налице – човек, който преживява микросън, може да бъде невъзможно да се различи от буден човек, като дори очите може да останат отворени.

Елена Колесниченко

Каква е същността на явлението микросън?

Микросънят не е същото като обикновения сън. При заспиване, когато сънят е нормален, се променя функционалното състояние на мозъка като цяло. По време на микросън само една малка част от мозъка заспива, докато останалата част от него остава активна. Това може да обясни например факта, че много хора не чувстват нищо по време на микросън, те спят и може да им се струва, че за кратко са спрели да обръщат внимание на заобикалящата ги среда. По време на епизод на микросън реакцията на хората към външни стимули, звукови или визуални сигнали намалява. Човек престава да възприема външна информация по същия начин, както по време на будност “, обяснява Елена Колесниченко.

Опасно ли е и защо?

Разбира се, възниква въпросът: не е ли опасна ситуацията, когато човек изведнъж се изключи и самият той не разбира това?

„Микросънят вероятно не е вреден за здравето. Ако изпаднете в състояние на микросън в безопасна среда, където моментната загуба на внимание няма потенциално значими последици, тогава не би трябвало да има проблем.

Микросънът може дори да доведе до краткосрочно повишаване на производителността, въпреки че няма да замени пълноценният, дълбок сън“, предупреждава сомноложката Колесниченко.

Опасните последици от микросъня са злополуки, които могат да възникнат по време на шофиране, работа с машини и извършване на всяка друга задача, която изисква концентрация. Дори с отворени очи водачът на автомобил в състояние на микросън няма да види внезапно изтичал на пътното платно пешеходец, червен светофар и няма да забележи, че колата му е излетяла в насрещната лента, отбелязва специалистката.

Защо се появява?

Една от основните причини за микросън е липсата на сън, казва Елена Колесниченко. По-голямата част от възрастните се нуждаят от между 7 и 9 часа сън на нощ. По-малкото сън допринася за влошаване на концентрацията и увеличава риска от микросън. Скорошно проучване на шофьори след 27 часа лишаване от сън установи, че повече от 74% от тях са изпитали микросън след средно 52 минути шофиране.

Друга възможна причина за микросън е нарушение, което причинява прекомерна сънливост през деня. Например, безсъние, обструктивна сънна апнея и разстройство на съня при работа на смени. Работниците, които не се трудят на редовна смяна, са почти три пъти по-склонни да участват в автомобилна катастрофа. Тези, които страдат от безсъние или обструктивна сънна апнея, също е по-вероятно да предизвикат катастрофи, съответно с 33% и 29%.

Хората, които спят достатъчно и добре си почиват, също могат да изпитат микросън, например, когато извършват монотонна досадна работа, предупреждава специалистката.

„Освен това, някои лекарства могат да причинят сънливост през деня, като по този начин увеличават риска от епизоди на микросън“, казва Елена Колесниченко.

Дали е необходимо да се лекува?

В момента микросънят не се определя като патологично състояние или един от симптомите на някакво заболяване, така че няма медицинско лечение. Но ако смятате, че имате чести епизоди на микросън, въпреки че спите достатъчно през нощта, помислете за разговор с лекар.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да избегнете опасностите от микросън:

▪ Спазвайте график на сън и се опитайте да спите достатъчно.

▪ Посетете незабавно Вашия лекар, за да идентифицирате и лекувате нарушения на съня и други здравословни проблеми.

▪ Не шофирайте след безсънна нощ или некачествен сън. Върнете се вкъщи след края на нощната смяна с обществен транспорт или такси, тъй като работещите нощната смяна обикновено изпитват сънливост, докато шофират.

▪ Правете почивки от монотонната работа или спрете по време на дълго шофиране.

▪ Преместете сложните задачи, които изискват концентрация, в първата половина на нощната смяна. Рискът от епизоди на микросън през работната нощ се увеличава рано сутрин.

▪ Дремете 15-20 минути, но не повече от 30, ако сте уморени. Такъв сън няма да предизвика изразена инерция на съня. Инерция на съня е неприятно състояние, което възниква веднага след събуждане, съпроводено от слабост, сънливост и летаргия. Кратката дрямка ще ви разведри за известно време и ще предотврати неволното заспиване.

▪ В бъдеще може да има специални джаджи за шофьори, които следят нивото на умора. Учените проучват възможността за използване на акустична стимулация за предотвратяване на заспиването по време на шофиране.

Не подценявайте микросъня. И ако ситуацията ви тревожи, можете да се свържете със специалист, който ще ви помогне да разберете причините и да ви предложи варианти за корекция.

Източник: bluesleep.ru

Антибактериална възглавница от мериносова вълна – за спокоен и качествен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *