ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Прополис: уникални лечебни свойства, рецепти и приложение

Уникални лечебни свойства има тинктурата от прополис. Пчелният продукт впечатлява и с изразен подмладяващ и антибактериален ефект

прополис

Прополис е пчеларски продукт, който спокойно може да се нарече магическо природно лекарство.
Дори съвременната медицина приема това уникално вещество, тъй като природата е успяла да създаде наистина съвършена лекарствена формула. Самата дума е от латински произход и грубо се превежда като „пчелен клей“. Лепкавата субстанция се получава чрез смесване на пчелни храносмилателни ензими и смолистите вещества на растенията.

Пчелите активно използват прополиса за защита на питите и кошера, „залепвайки“ връзките на пчелните пити, входа на кошера и други части от домовете си. Също така, с помощта на прополис, насекомите сякаш дезинфекцират жизненото си пространство. Изсипват го върху остатъците от вредители, които са попаднали в кошера, а останките се балсамират – така действа прополисът.

Лечебните свойства на прополиса са известни от древността

Веществото е споменато и от Авицена в неговите трактати. И в същото време медицината продължава да намира нови и нови активни елементи в прополиса. Към днешна дата в това вещество са идентифицирани около 200 активни вещества. Излишно е да казваме, че обхватът му на приложение за медицински цели е повече от широк.

Прополисът съдържа разнообразие от смолиобразуващи вещества – флавоноиди, които са в основата на лечебните му свойства. Освен това е богат и на етерични масла, аминокиселини и захари. Има и високо съдържание на ензими, цяла гама от витамини и минерали. Списъкът може да бъде продължен, разбира се. Струва си да се отбележим, че това вещество съдържа почти всички витамини, които съществуват в природата и около 20 минерала. Не толкова отдавна в прополиса бяха открити елементи, подобни на антибиотиците.

Важно е също, че можете да използвате прополиса по различни начини – вътрешно, като компрес върху кожата, под формата на различни разтвори и тинктури, които също могат да се използват както външно, така и вътрешно. Може дори просто да го дъвчете. Когато е студен, е твърд, а при нагряване прополисът става пластичен. В същото време високите температури не вредят на полезния му състав.

Накратко за основните свойства на прополиса

Дезинфекция

Прополисът се използва за борба с голямо разнообразие от микроби. Ангина, отит, синузит, възпаление на лигавиците и други вирусни лезии могат да се лекуват с прополис. Прополисът унищожава и различни гъбички. За това се използват алкохолни тинктури и различни мехлеми с добавка на веществото. Интересно е също така , че с помощта на прополиса можете да се отървете от паразитите в тялото.

Дермопластични свойства

Отдавна е известно, че прополисът има изразени регенеративни свойства, като регенерира тъканите. Ето защо с негова помощ се лекуват рани, абсцеси, измръзване и изгаряния. Прополисът се използва вътрешно при гастрит и подобни увреждания на стомашно-чревната лигавица.

Елиминира токсините

Прополисът има антитоксичен ефект, поради което е показан при чернодробни заболявания и различни натравяния. Интересното е, че се използва дори при наркотична и алкохолна интоксикация.

Укрепване на имунитета и обогатяване на организма с витамини

Прополисът е мощен имуномодулатор, който действа на клетъчно ниво. В допълнение, това вещество има толкова богат спектър от витамини, така че е в състояние да възстанови дефицита на почти всеки елемент в тялото.

Антивирусна сила

Прополисът е в състояние да потисне активността на вирусите и да намали броя им в организма.

Помощ при съдови заболявания

Препаратите с прополис се използват за превенция и като част от лечението на различни съдови заболявания, като атеросклероза и хипертония. Прополисът се назначава и при хемороиди и разширени вени.

Антиоксидантни свойства

Днес експертите споменават прополиса в списъка на веществата, които могат да се борят с раковите клетки. Антиоксидантните свойства на веществото се използват и в козметологията, тъй като веществото има свойства против стареене.

Прополисът е уникален и с това, че практически няма противопоказания. Не могат да го използват единствено хора, които са алергични към пчелни продукти. Но, като се има предвид високата концентрация на активни елементи, би било по-добре препаратите с прополис и тяхната дозировка да бъдат предписани от специалист.

Какво лекува прополисът?

Както вече стана ясно, прополисът е пряко отговорен за асептиката на кошерите и изобщо на местата, предразположени към развитие на вируси и бактерии. Забележителни сред свойствата на прополиса са неговите антиоксидантни и антимикробни ефекти, активността му като имуностимулант, както и неговото аналгетично, анестетично и противовъзпалително действие.

Пчелите, опрашващи дървета и цветя, са истинските носители на живота на Земята. Без тяхната неуморна служба ние просто не бихме могли да се изхранваме.

В същото време те създават и много други полезни продукти, включително:

▪ Прополис;
▪ Пчелен прашец;
▪ Пчелен мед;
▪ Пчелен восък;
▪ Пчелно млечице;
▪ Лечебна пчелна отрова.

Установено е, че пчелният прополис предотвратява образуването на плака чрез инхибиране активността на определени ензими, които синтезират глюкани от захарозата. Прополисът, заедно с другите пчелни продукти, е изследван с известен успех за способността му да контролира растежа на туморите.

От друга страна, пчелният прашец често се нарича суперхрана. Той съдържа почти всички хранителни вещества, от които организма ни се нуждае. Около половината от протеина му е под формата на свободни аминокиселини, които са готови за директно използване от тялото.

Суровият мед, друг мощен противоинфекциозен и противовъзпалителен пчелен продукт, е естествена алтернатива на антибиотиците

Трябва да се има предвид факта, че традиционните антибиотици стават все по-неефективни срещу определени микроби. Междувременно решението може да се намери на всеки пазар или в здравословния магазин…

Какво трябва да знаете за меда?

Не всеки мед е направен по един и същ начин. Антибактериалната активност на някои видове мед е 100 пъти по-силна от други!

Обработеният, рафиниран мед НЕ Е подходящ за лечение. Всъщност, обикновеният „премиум“ домашен мед, който може да се купи от магазина за хранителни стоки, е по-вероятно да влоши състоянието, особено ако се консумира често. Той няма да осигури същите ползи за здравето както суровия мед.

Медът от манука е специален вид мед, който е одобрен за медицинска употреба, заради това че е супер мощен! Затова той е и по-скъп (в зависимост от разфасовката цената му варира от 99 до 199 лева).

Но, ако не може да си позволите мед от манука, може да използвате суров мед за лечение на леко изгаряне, без значение дали е от огън, ток или слънчево изгаряне, или при не много сериозни рани у дома.

Медът с добро качество има редица предимства за локална грижа при наранявания:

▪ Извлича течност от раната;
▪ Високото съдържание на захар инхибира растежа на микроорганизми;
▪ Пчелите работнички отделят ензим (глюкоза оксидаза) в нектара, който след това освобождава ниски нива на водороден прекис, когато медът влезе в контакт с раната;
▪ Благодарение на химическата реакция между меда и тъканите, заздравяващите рани не миришат лошо.

Медът от манука обаче е специален продукт

Много клинични проучвания показват, че новозеландският мед, направен от цветен прашец, събран от цветовете на храста манука (лечебно растение), може ефективно да убие над 250 клинични щама бактерии, включително устойчиви видове като:

▪ Резистентен на метицилин Staphylococcus aureus;
▪ Метицилин-чувствителен Staphylococcus aureus;
▪ Резистентни на ванкомицин ентерококи;
▪ Helicobacter pylori (може да причини стомашни язви).

С нарастващата заплаха от резистентни към антибиотиците инфекции и прекомерната употреба на мощни лекарства, връщането към меда като естествена холистична лечебна терапия има смисъл поради много причини.

Всъщност, медът е традиционна терапия за борба с инфекциите до началото на 20-ти век, когато употребата му постепенно изчезва, тъй като пеницилинът заема централно място. Например, използването на суров мед вместо локални антибиотици и лекарства за кашлица е лесен начин за намаляване на зависимостта от хапчета и сиропи.

Суровият мед, ако се яде умерено, може да подобри здравето

Трябва да сте внимателни единствено ако страдате от симптоми на висок инсулин като:

▪ Наднормено тегло;
▪ Високо кръвно налягане;
▪ Висок холестерол в кръвта;
▪ Диабет.

Ако имате повишени нива на инсулин е нужно да ограничите приема на мед, както и на захар и зърнени храни, тъй като това ще го повиши още повече.

В каква форма може да се използва прополис:

▪ Алкохолни тинктури;
▪ Водни настойки;
▪ Дъвчене като дъвка (най-ефективният метод).

Лечение с прополис: още лечебни свойства и приложения

Peдoвнaтa yпoтpeбa нa пpoпoлиc и пpепарати, пpигoтвeни нa ocнoвaтa нa пpoпoлиc, cъc cигypнocт щe дoпpинece зa yвeличaвaнe нa зaщитнитe cили и пoдмлaдявaнe нa opгaнизмa, тoecт зa yвeличaвaнe нa aĸтивния твopчecĸи живoт. Bcичĸo тoвa e пoдpoбнo oбяcнeнo в ĸнигaтa “Πpoпoлиc – митoвe и фaĸти” нa извecтният pycĸи пpoфecop Ивaн Πaвлoвич Heyмивaĸин.

Поради сложния си химичен състав прополисът има широк спектър от ценни биологични свойства. По-специално такива важни като стимулиране на имунобиологичните процеси (прополисът повишава съдържанието на имуноглобулини А и Е и фагоцитната активност на левкоцитите). Убива различни коки, има пагубен ефект върху патогените на салмонелозата, туберкулозата, коремния тиф, а също и върху някои протозои.

Професор Ивaн Πaвлoвич Heyмивaĸин

През последните две десетилетия на 20-ти век интересът към пчелния клей като лечебно средство се е увеличил неимоверно.

Съвременните изследователи са установили някои особени ефекти на прополиса, като например:

▪ Бактериостатичен (забавя растежа на редица бактерии);
▪ Бактерициден (убива някои бактерии);
▪ Фунгициден (смъртоносно действа срещу 11 вида повърхностни гъбички и патогени на кожата на краката);
▪ Анестетичен (облекчава болката 5,2 пъти по-силно от 2% новокаин);
▪ Противовъзпалителен, допринасящ за епителизацията на рани, като влияе положително върху специфичните и неспецифичните защитни сили на организма и др.

При рани, изгаряния и други кожни наранявания прополисът помага за лечение на локалните нагноения, стимулира гранулирането и регенерацията на тъканите, увеличава растежа на фибробластите, което води до смекчаване развитието на белези след изгаряния и бързо зарастване на фрактури. Премахването на превръзки, които предварително са били обработени с чист прополис или прополисни мехлеми изобщо не боли, тъй като не залепват по раните.

Полезни за хемопоезата (производство на кръвни клетки) са микроелементите: желязо, мед, манган, кобалт и др., които са част от прополиса.

Установено е, че прополисът стимулира трофичните функции, както и функционирането на цялата имунна система поради допълнително производство, по-специално на пропердин, който засилва фагоцитозата. Освен това, прополисът поддържа специфичния имунитет чрез повишаване нивото на гама глобулините.

Прополисът участва и в регулирането на ендокринната система. Установен е ефектът му върху кората на надбъбречната жлеза и хипофизата, което допринася за освобождаването на нужните хормони.

Прополисът има противоязвени свойства

Той също така нормализира секреторната функция на стомаха, намалява продължителността на лечението на различни заболявания. Малките концентрации на прополис подобряват двигателните и секреторните функции на стомаха, докато големите концентрации, напротив, ги отслабват.

В допълнение, прополисът:

▪ Регулира дейността на стомашно-чревния тракт чрез увеличаване на жлъчната секреция;
▪ Заздравява язвите на стомашно-чревния тракт;
▪ Понижава нивата на холестерола;
▪ Има положителен ефект върху чревната подвижност.

Понижавайки нивото на холестерола, някои компоненти на прополиса допринасят и за предотвратяване на атеросклероза на съдовете, което играе важна роля за превенцията на сърдечни заболявания и инсулти.

Без да оказва отрицателно въздействие върху човешкия организъм, прополисът помага за пречистването му, насърчава дезактивирането на отровите, премахвайки ги от тялото.

Прополисът и препаратите, в чиито състав участва, (алкохолни и водни екстракти, мед с прополис, таблетки, мехлеми, супозитории и др.) действат:

▪ Стягащо;
▪ Омекотяващо;
▪ Облекчават сърбежа;
▪ Дезодорират;
▪ Намаляват чувствителността на организма към определени алергени;
▪ Действат антитоксично;
▪ Тонизират.

Освен това прополисът стимулира обмяната на веществата, регенерацията на тъканите, хемопоезата, намалява съсирването на кръвта, подобрява храносмилането, повишава издръжливостта и работоспособността на организма и състоянието на жлезите с вътрешна секреция.

Флавоноидите, които се съдържат в прополиса, имат противовъзпалителен ефект при заболявания на ставите, кожата и лигавиците

Те укрепват съединителната тъкан и кръвоносните съдове, предотвратяват окисляването на витамин С, намаляват активността на определени ензими, които причиняват разграждането на хрущяла и междуклетъчната тъкан.

Прополисът се използва и при заболявания на лигавиците на носа, възпаление на максиларните и околоносните синуси, дихателните пътища и средното ухо.

Приложим е при почти всички патологии на храносмилателния тракт.

Подпомага здравето и добрата работа на урогениталните органи. Например при хронични заболявания на семенните мехурчета и простатната жлеза, както и при аденом на простатата.

В отоларингологията се използва например при загуба на слуха, фарингит, отит, ринит, тонзилит

В пулмологията – при заболявания като бронхит, хронична пневмония, бронхиална астма.

На първо място, прополисът е показан при настинки, бактериални и вирусни инфекции, заболявания на стомашно-чревния тракт и метаболитни нарушения.

Прополисът лекува грип, ишиас (възпаление на седалищния нерв) и венерически заболявания.

В миналото прополисът е бил широко използван в народната медицина

От него са се правили мехлеми за заздравяване на рани, тъй като действа като успокояващо и стягащо средство.

В момента е приложим при почти всички кожни заболявания, леки и дълготрайно незарастващи рани, възникнали поради възпаления.

Има доказателства за благотворното действие на прополиса при хемороидни, гинекологични и много други заболявания.

Общите показания за терапевтична употреба на прополис са, както следва:

▪ преждевременно стареене на кожата;
▪ остеомиелит;
▪ главоболие, мигрена;
▪ хроничен гастрит;
▪ холелитиаза;
▪ хроничен хепатит;
▪ холецистит;
▪ ректални фисури;
▪ заболявания на пикочните пътища и бъбреците;
▪ невралгия;
▪ ставни заболявания;
▪ локална анестезия;
▪ прочистване на тялото;
▪ мастит;
▪ доброкачествени и злокачествени тумори;
▪ предразположеност към тромбоза;
▪ метаболитни нарушения;
намаляване на имунитета.

Прополисът е ефективен при лечение на гнойни процеси, продължително незарастващи рани, изгаряния и измръзвания от всякаква степен. Може да се назначи като профилактично средство при лечение на следоперативни рани, като локален анестетик при различни операции. Във всички тези случаи прополисът се прилага перорално.

Препаратите с прополис се използват за лечение на косопад

Може да помогнат например при алопеция ареата (косопад с кръгли огнища с различни размери). При лечение на фокална алопеция (плешивост) на главата успешно се прилагат 30% прополисов мехлем и 30% спиртен екстракт от прополис. След 2 седмици, най-късно 6 месеца след началото на втриването на прополисовите препарати, плешивостта изчезна при 82% от лекуваните пациенти.

Прополисът се използва за лечение на кожни заболявания – ювенилни брадавици, пиодермия (пустулозни кожни лезии), циреи и карбункули, микоза (гъбично заболяване на кожата и ноктите), невродермит, трихофитоза и псориазис.

Възпалителните процеси в устната кухина се лекуват с 2-4% алкохолен или спиртно-етерен екстракт от прополис

След изпаряване на етиловия алкохол или диетиловия етер върху третираната с такъв екстракт участък се образува тънък филм от прополис, който се задържа един ден. Този филм има анестетични свойства и бактерициден ефект.

Рецепти с прополис за различни заболявания, които може да си направите сами

Рецептите в статията са от книгата “Прополис – митове и факти” на известният руски професор Иван Павлович Неумивакин.

Атеросклероза

При атеросклероза, както и коронарна болест на сърцето, виене на свят, сърцебиене, хипертония и нарушения на съня се препоръчва следната рецепта:

– Прополис (20-процентна спиртна тинктура) – 1 част;
– Глог (аптечна тинктура) – 1 част.

Смесете аптечната тинктура от плодовете на глог с 20-процентната алкохолна тинктура от прополис.

Приемайте по 20-30 капки 2-3 пъти на ден 20-30 минути преди хранене.

Лекарството има изразен антисклеротичен ефект, тонизира сърдечния мускул, повишава кръвообращението в него, помага за нормализиране на сърдечния ритъм, подобрява съня, намалява високото кръвно налягане.

Болести на вените

В случай на нарушение на периферната венозна циркулация традиционната медицина препоръчва следното билково лекарство.

Прополисът, под формата на 20% алкохолно-водна емулсия трябва да се приема с мляко или чай 3 пъти на ден преди хранене. Препоръчително е да приемате млякото с прополис в продължение на 15-20 дни. Курсът на лечение се повтаря на всеки 3-4 месеца.

При трофични язви традиционната медицина препоръчва използването на мехлем от прополис в комбинация с цветен прашец и следната колекция от лечебни растения:

– Бутрак триделен – 20 гр.
– Жълт кантарион – 20 гр.
– Сладник (корен) – 15 гр.
– Кориандър (семена) – 15 гр.
– Лайка (цвят) – 10 гр.
– Обикновена луличка – 10 гр.
– Благолюбив бял смил – 10 гр.

Смесете медицински вазелин и предварително натрошения прополис, за да получите мехлем. Разтопете го на водна баня на много слаб огън за 5-7 минути, така че прополисът да се разтвори максимално. Добавете идеално стритите билки и разбъркайте. Охладете леко и прецедете през много фина цедка или тензух. Използвайте като мехлем – нанесете на възпалените места.

Болести на гърлото, устата и зъбите

За лечение на тонзилит, фарингит, обостряния на хроничен тонзилит и др., както и за тяхната профилактика е ефективно билковото изплакване с тинктура от прополис.

От билките, описани по-горе, се прави отвара. 1 супена лъжица от смесените и стрити лечебни треви се залива с вода (не повече от 250 милилитра) и се оставят на котлона докато водата заври. Махат се и се настояват до стайна температура. След това се прецежда. Добавете 20-процента алкохолна тинктура (50-60 капки) от прополис и използвайте за изплакване на устата 4-5 пъти на ден.

При болки в гърлото и ангина се прави гаргара с така приготвеното билково лекарство, като за целта може да се загрее леко.

И още една рецепта при болки в гърлото и тонизлит

– Прополис (10% спиртен екстракт) – 10 мл.
– Мед – 100 гр.
– Алое (сок) – 30гр.

Смесете меда със сока от алое и добавете спиртния екстракт от прополис. Прилагайте получената смес ежедневно (2 пъти на ден) в продължение на 20-30 дни.

При гингивит, стоматит, начални стадии на пародонтоза, кандидоза

Препоръчва се следната успокояваща процедура – измийте възпалените места с водороден прекис, подсушете, след това капнете с пипета няколко капки 50% тинктура от прополис и отново подсушете, докато се образува тънък прополисов филм.

При зъбобол

Ако ви боли зъб, използвайте парче прополис с големина на грахово зърно – трябва да го прикрепите към корена на зъба или внимателно да го поставите в образувалата се дупка, или да го обвиете около зъба, докато болката изчезне.

Смята се, че аналгетичният ефект на етеричното масло от прополис е многократно по-голям от анестезиращия ефект на новокаина, и днес в официалната практика в стоматологията е позволено използването на 2-4% алкохолен разтвор на прополис.

И още една рецепта при проблеми със зъбите

– Блатен аир (корени) – 100 гр.
– Медицински спирт – 1 литър
– Прополис – 12-20 гр.

Разделете спирта наполовина. Сложете в едните 50 мл. корените от блатния аир (настъргани, ако са свежи или начупени и стрити ако са сухи). В другите 500 мл. се разтваря прополиса.

Филтрирайте и двете тинктури и използвайте едновременно: 1 с.л тинктура от блатния аир смесете с 1 чаена лъжичка тинктура от прополис. Изплакнете болните зъби с този разтвор в продължение на 3 минути, като ще е добре да направите това преди лягане. Продължителността на лечението е до един месец. Болката изчезва след 2-3 дни.

По време на изплакване алкалоидите на прополиса и аира проникват в дълбоките точки на болните зъби. Блатният аир обезболява корените, а прополисът запечатва всички микропукнатини. Зъбите спират да болят. Забелязва се, че при такова изплакване дори слабите корени се укрепват и престават да създават проблеми.

При заболявания на стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища

– Прополис 100 гр.
– Мляко 1,5 л.

Сварете прясното пълномаслено мляко, свалете от котлона и охладете до 60-70°C, добавете натрошен прополис и разбъркайте, докато прополисът се разтвори напълно, след което филтрирайте. Когато млякото се охлади, отстранете слоя втвърден восък от повърхността. Препоръчително е да се приема прополисово мляко по 100 мл. 3-4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

При хроничен гастрит с ниска киселинност се препоръчва следното лекарство.

– Прополис (10% алкохолен екстракт) – 7 мл;
– Мед – 78 гр;
– Каланхое (сок) -15 мл.

Смесете мед (за предпочитане акациев), сок от каланхое, алкохолен екстракт от прополис и поставете на водна баня при температура 45°C за 20-30 минути като разбърквате непрекъснато.

Получената емулсия с прополис има кремообразна консистенция и приятна миризма. Съхранявайте в тъмни стъклени буркани или шишета.

Взимайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден един час преди хранене. Курсът на лечение е 1-2 месеца.

При стомашна язва се препоръчва използването на тинктура от прополис

– Прополис (30% тинктура) – 1 ч.л.
– Вода 50 мл.

Тинктурата от прополис се разрежда с вода и се пие един час преди закуска. Курсът на лечение е 2-3 седмици.

За лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника, особено при млади хора

– Прополис -10 гр.
– Масло от шипка или масло от морски зърнастец – 100 мл.

Пречистен, внимателно натрошен прополис се залива с масло от шипка. Можете да използвате и масло от морски зърнастец.

Сложете получената смес на водна баня за 30 минути, като разбърквате със стъклена пръчка, след това филтрирайте през 2 слоя марля и изсипете в съд от тъмно стъкло. Непосредствено преди употреба добавете 30% маслен разтвор на витамин Е (токоферол ацетат) – 1 мл. от лекарството на 10 мл. от приготвения прополисово-маслен разтвор.

Предпазни мерки при терапевтична употреба на прополис

Прополисът обикновено се счита за нетоксичен. Въпреки това, няма проучвания за ефекта на прополиса върху организма при продължителен прием (в рамките на 4-5 месеца). А подобни изследвания, смятат експертите, са необходими във връзка с широко разпространените случаи на продължително самолечение с прополис. В крайна сметка той съдържа много неизследвани компоненти, неразтворими във вода и алкохол.

Свръхчувствителността към прополиса може да се прояви като алергично възпаление на кожата

Свръхчувствителността към пчелния клей може да се усети като гадене и във влошаване на общото състояние дори при подушването му.

Свръхчувствителност към прополис под формата на локални алергични реакции се проявява като правило при външно лечение на кожни заболявания с прополис. Най-често това се наблюдава при дълбоки кожни лезии от причинителя на трихофития. Сравнително често се наблюдава свръхчувствителност при пациенти, страдащи от кожна туберкулоза, трофични язви и пиодермия, и относително рядко при пациенти с псориазис, алопеция и хиперкератоза.

Свръхчувствителност към прополис може да се наблюдава и в случаите, когато се използва под формата на инхалации или се прилага през устата.

Алергичните реакции бързо изчезват след спиране на лечението.

Експертите предполагат, че в бъдеще ще бъдат открити още повече лечебни свойства на прополиса. Но докато представителите на официалната медицина все още нямат недвусмислено мнение относно безопасността на използването му в широката медицинска практика, трябва да се внимава, когато се прилага за медицински цели.

Повишена предпазливост при лечението с прополис е особено важна за тези, които страдат от екзема, диатеза, бронхиална астма и имат повишена чувствителност към ужилване от пчели – в тези случаи по-често се отбелязва индивидуална непоносимост към прополиса.

Страничните ефекти се наблюдават, при предозиране. Ето защо, стриктно спазвайте препоръките (дозировка и режим) за приемане на препарати с прополис, тъй като злоупотребата може да доведе до летаргия, загуба на апетит, увеличаване броя на левкоцитите в кръвта, а понякога и до алергични реакции (обикновено проявени под формата на на сърбеж, зачервяване на кожата и обрив по нея, по-рядко треска, слабост и други общи симптоми), изчезващи след прекратяване на лечението с прополис.

Източник: ayzdorov.ru, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *