ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога болката в кръста се дължи на камъни в бъбреците?

Как да различите обикновената болка в крсъста от болка, причинена от камъни в бъбреците?

болка при камъни в бъбреците
Хидратацията и диетата са ключови за предпазване от камъни в бъбреците

На всички ни се е случвало. Усещате болка в долната част на гърба, не сте имали тежка тренировка и не си спомняте да сте се удряли в нещо. Каква е тази странна болка и как да разберете дали има нещо общо с бъбреците? В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Когато пациент влезе в спешното отделение с болки в долната част на гърба, има няколко непосредствени възможности, които минават през ума на лекаря. Те включват: разтягане, ишиас, дискова херния, и вероятно, бъбречна инфекция и/или камъни в бъбреците в зависимост от местоположението на болката.

 

Къде и как се усеща болката от камъни в бъбреците?

 

Болката най-често е от едната страна на тялото. Тя обикновено се появява внезапно, докато болката при разтягане или дискова херния започва да се усеща постепенно. При бъбречно-каменна болест болката може да се усеща и в предната част на корема.

Болковият синдром може да е придружен и от други симптоми като:

  • Болка при уриниране
  • Гадене
  • Кръв в урината

Болката при камъни в бъбреците:

  • Е силна и остра в долната част на гърба
  • Може да се разпространи в областта на слабините
  • Идва на вълни
  • Може да наподобява на болка като при разтегнат мускул

 

Кой е изложен на най-голям риск от камъни в бъбреците и може ли да се предпазим от заболяването?

 

Бъбречните камъни се образуват, когато в урината се натрупват вещества, които не мога да се разградят. В същото време в урината може и да липсват определени вещества, необходими за предотвратяване на образуването на камъни. Урината е пълна с минерали и ако не е достатъчно разредена, тези отлагания могат да заседнат и да блокират пикочните пътища.

Камъните могат да варират от песъчинки до размера на топка за пинг-понг. По-малките могат да преминат през отделителната система без да разберете, но по-големите причиняват много силна болка и дискомфорт.

Повечето хора могат да развият болестта. Рисковите фактори включват фамилна анамнеза за бъбречно-каменна болест, дехидратация и прекомерна консумация на храни с високо сдържание на протеини и/или натрий.

За да се предпазите от заболяването е препоръчително да наблягате на храни, богати на калций, тъй като той намалява риска от образуване на камъни. Друг ключов фактор е хидратацията. Изключително важно е да пиете достатъчно течности, тъй като дехидратацията прави урината твърде концентрирана, което от своя страна прави минералите по-склонни да се слепват и да образуват песъчинки и камъни.

Ако усетите болка в бъбреците, която не изчезва или се влошава, посетете личния си лекар. При остра, режеща болка незабавно посетете спешно отделение или се свържете с бърза помощ.

Източници: https://www.medicalnewstoday.com; https://www.drozshow.com; https://www.rghospitals.com/

хортензия корен
ХОРТЕНЗИЯ – натурално средство за изкарване на песачинки и разтваряне на камъни в бъбреците

болка при камъни в бъбреците

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *