ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Огън в стомаха, кисел вкус в устата – симптом на какво заболяване са

Киселини, оригване, кисел вкус в устата. Кой обръща внимание на такива дреболии?

Междувременно това са признаци на една от най-често срещаните болести на хранопровода – гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), която с течение на времето може да доведе до рак. Според статистиката всеки четвърти градски жител има рефлуксна болест.

Гастроезофагеалният рефлукс е промяна в контракциите на хранопровода и стомаха (мотилитет), които създават възможност храната да се движи в обратна посока. Така съдържанието на стомаха и неговите агресивни компоненти (солна киселина, жлъчка и др.) попадат обратно в хранопровода, където не би трябвало да бъдат. Киселината разрушава лигавицата на хранопровода и причинява хронично възпаление. Повече за това досадно, болезнено и труднолечимо заболяване научаваме от професор Леонид Лазебник, гастроентеролог.

Леонид Лазебник

Наличието на кисел вкус в устата се дължи преди всичко на естеството и начина на хранене. В мегаполисите масово и често се злоупотребява с вредни храни, хората се хранят набързо и в движение.

Ще изчезне ли заболяването ако храненето се подобри?

Дисмотилитетът се дължи на различни фактори. Първо, това е неврогенен процес. Колкото по-мобилна е психиката на човек, толкова по-често той е преследван от стрес и толкова по-голям е рискът от едно такова разстройство на храносмилането.

Някои хора имат предразположение към заболяването поради вродена слабост на съединителната тъкан. Често рефлуксът възниква и заради повишаване на интраабдоминалното налягане – при жените например се случва заболяването да започне по време на бременност, а при мъжете – при редовно вдигане на тежести (дори и да са тежести във фитнеса). Наблюдава се и при хора с наднормено тегло. Но дори като се вземат предвид всички тези обстоятелства, при градските жители, които ядат бързо и предпочитат вкусна, но вредна храна, рефлуксът се появява по-бързо и се лекува по-трудно.

Оригването и киселините, например, след обилно хранене, периодично се появяват при всеки.

Как да различим случайните признаци от първите симптоми на заболяването?

Човек е болен от ГЕРБ, когато рефлуксите стават чести, продължителни и се появяват след всяко хранене, независимо от качеството му.

В никакъв случай не трябва да се примирявате с ежедневните киселини. „Огънят в стомаха“ не е просто неприятна случка. С течение на времето симптомите само ще се увеличават. Често тези признаци се комбинират с ретростернална болка и имитиращи пристъпи на стенокардия. В допълнение към киселините и оригването, например, могат да се появят усещания за кома и парене зад гръдната кост. Много проучвания са доказали, че хората с ГЕРБ посещават кардиолог по-често, отколкото гастроентеролог. От постоянното навлизане на киселинно съдържание в устната кухина, зъбите се разрушават, а венците се възпаляват.

При някои пациенти киселината се излъчва толкова високо, че дразни задната част на гърлото, причинявайки упорито възпаление

Също така съдържанието на стомаха може да влезе в бронхите, което води до пневмония. Неприятен симптом е нощната кашлица или кашлица при преместване в хоризонтално положение. Микропукнатини в лигавицата на хранопровода могат да причинят постоянна загуба на малко количество кръв, което е изпълнено с развитието на анемия.

Основната опасност от рефлукс на жлъчката е за хранопровода

С течение на времето върху лигавицата се образуват ерозии, в тежки случаи на тяхно място се появява перфорация (язви). Дори след излекуване често има стеснение на мястото на нараняването, което затруднява преглъщането на храна.

Колкото по-дълго човек страда от кисел вкус в устата, толкова по-обширна е лезията

Най-страшното усложнение на рефлуксния езофагит е метаплазията или хранопровод на Барет, дегенерация на тъканите на хранопровода, която се диагностицира при 5% от пациентите с ГЕРБ. Това е предраково състояние, което увеличава риска от рак на хранопровода с 30 до 40 пъти.

Тъй като симптомите на много заболявания на стомашно-чревния тракт са сходни, само лекар може да постави диагноза въз основа на оплакванията на пациента. Гастроскопията се счита за златен стандарт в диагностиката на ГЕРБ.

Как се маскира гастроезофагеалната рефлуксна болест?

– Кариес;
– Фаринфит;
– Бронхит;
– Пневмония;
– Стенокардия.

Как се лекува рефлуксната болест?

Традиционната терапия включва прием на два вида лекарства – за потискане на киселинността и нормализиране на подвижността, тоест за отслабване на рефлукса на киселина и жлъчка в хранопровода.

Тъй като съвременните лекарства са високоефективни, човек се подобрява за сравнително кратко време. След като се почувстват по-добре и се отърват от неприятния кисел вкус в устата, мнозина, уви, отказват да приемат лекарства.

При никакви обстоятелства това не трябва да се случва. Рефлуксната болест е хронично заболяване и симптомите се връщат рано или късно.

Задачата на лечението е да се гарантира, че ремисията ще трае възможно най-дълго и преди следващото възпаление лигавицата има време да се възстанови напълно. Следователно, курсовете на лечение са доста дълги (1-3, а често и до 6 месеца). Ако бъдат спрени преждевременно лекарствата, едно възпаление ще се припокрие с друго, състоянието на лигавицата ще се влоши и прогнозата няма да бъде толкова оптимистична.

Също така трябва да е ясно, че лошото хранене ще анулира всички усилия на лекарите.

Може бързо да се премахнат киселините с разтвор на сода и други лекарства за спешна помощ. Защо лекарите не ги препоръчват?

Основната задача на лечението е предотвратяване на киселините, тъй като именно те водят до ерозия, язви на хранопровода и неговата дегенерация. Следователно киселините трябва да бъдат премахнати по всякакъв начин. Въпреки това, антиацидите (съединения на алуминий и магнезий, както и натриев бикарбонат, които неутрализират солната киселина в стомаха) при продължителна употреба имат обратен ефект – разрушаването на солната киселина води до увеличаване на нейното производство. Следователно, при честа употреба, киселинността не намалява, а напротив, се увеличава.

Същият ефект дава и използването на разтвор на сода – често срещан народен метод за премахване на киселините. Неконтролираният и редовен прием на соден разтвор облекчава киселините за кратко време, а след себе си оставя дразнене на стомашната лигавица. Ето защо е по-добре да се свържете с лекар, който ще ви даде направление за гастроскопия и след прегледа ще предпише средствата, които трябва да имате винаги в домашната си аптечка.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Наблюденията показват, че гастроезофагеалната рефлуксна болест засилва активността на коронавируса, способността му да прониква в тялото през увредената лигавица. Пациентите с това заболяване имат 2-3 пъти по-висок риск от тежка коронавирусна инфекция, хоспитализация и смърт.

Източник: www.gastro-j.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *