ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви лоши тайни крият пилетата бройлери?

В България пилетата бройлери се консумират по-често от червеното месо, да не говорим за рибата

пилетата
Пилетата, отглеждани във ферми са увеличили размера си поне 4 пъти от 50-те години насам

Но въпреки предпочитанията на повечето от нас, пилетата се купуват на случаен принцип, без да знаем нещо за произхода и понякога изпадаме в недоумение. Охладено, замразено, вносно или българско пилешко месо да купим? Крият ли някакви тайни производителите на пилетата бройлери от нас? Полезно ли е това месо и трябва ли изобщо да ядем пилешко?

За предпочитане е пред свинското и агнешкото, но…

„Пилешкото месо има редица предимства пред месото от едър рогат добитък“, казва диетологът Виктор Конишев , доктор на медицинските науки.

Първо, по-лесно се усвоява. Ето защо се използва в диетичното хранене при редица заболявания. Второ, в пилешкото месо съотношението на калций и фосфор е по-добро, отколкото в червеното месо – това е по-благоприятно за усвояването на калция, който е важен за нас. Но в говеждото и свинското месо има повече желязо, който също е много важен елемент за човешкото здраве. При неговия дефицит се развива анемия. Важно е да прецените коя част от пилето предпочитате и сте в състояние да изядете – те се различават по хранителна стойност. Например, бялото месо на пилешките гърди съдържа значително по-малко мазнина (и това е полезно), отколкото бутчетата или крилцата, където месото е леко по-тъмно и не толкова сухо и безвкусно, като това от пилешките гърди. В месото от бутчета обаче има повече желязо, което е полезно за нас, отколкото в гърдите.

Виктор Конишев

Така че, ако говорим за ползите, тогава трябва да разберете нуждите си и да купувате по-често онези части от пилето, които са подходящи за вас по отношение на хранителните свойства. Например, ако се борите с излишни килограми или имате висок холестерол, по-добре е да ядете гърди. Бутчетата или крилцата са за предпочитане при склонност към анемия. Това се случва по-често при жените. Те губят повече желязо поради бременност, кърмене и малката кръвозагуба по време на критичните дни (месечен цикъл). Но дори и за тях ще бъде полезно да откажат кожата – това е най-дебелата, най-мазната част от птицата и няма никаква полза от нея. Изключение правят супите, в които мазнината от пилешката кожа може да се използва, без да се добавя друга.

Правила за купувача

Кое пиле е най-добро? 99,9 процента от хората купуват охладени бройлери – цяло пиле или части от тях. И това е разбираемо, защото те се продават буквално навсякъде – от кварталния магазин до големия хипермаркет. Трудно е да се намери (свободно отгледано) пилешко месо дори и на организираните фермерски пазари. Освен това много хора харесват вкуса му и рядко изпадат в размисъл има ли полза от това месо, за което току що са си дали парите…

Нека го кажем веднага: това не е най-добрият, но не и най-лошият избор. Няма нищо по-безполезно (да не кажа вредно) от замръзнала птица. Освен това, охладеното не винаги е прясно. Повечето замразени пилета се подправят с нещо подобно на саламура, в която има много и различни добавки. Те са необходими за задържане на водата в месото. И в замразеното пилешко месо може да има много такива добавки (стабилизатори) – до 25-30 процента. И проблемът е не само, че такова пиле има по-малко месо и повече вода, но винаги има и много фосфати (добавки E450-452), които са токсични за кръвоносните съдове. И дори след готвене, такава птица обикновено е неапетитна. Оттук и най-важното правило: можете да купувате замразено птиче месо само ако не съдържа такива добавки. Затова внимателно четете етикета на пилешкото месо, преди да го сложите в кошницата.

И ето правилото за най-доброто птиче месо: това е месо от свободно отглеждано и естествено хранено пиле

Производителите винаги посочват това на опаковката. То (месото) дори изглежда различно от пилето, което идва от птицеферма. Такова пиле няма толкова огромни гърди и бедра, не е напомпано, като „културист“. Ако нашите баби, които са отглеждали пилета, ги видят, щяха да се ужасят, като ги сбъркат с чудовища – спрямо 1957 г. теглото на пилетата се е увеличило над 4 пъти. Но това не са ГМО птици, те са достигнали това състояние с помощта на проста селекция, условия на задържане (по-малко движение) и специфична храна. Де факто тези птичи „колоси“ стоят на глинени крака. Имат хипертрофирани, но лошо функциониращи мускули, меки кости и деформирани стави, и затова се движат много малко. Имат болни сърца и черен дроб. Поради това до 3 процента от птиците умират от сърдечна недостатъчност. И заради огромните гръдни мускули, те не могат да се чифтосват. Полза от такова месо няма никаква.

Най-добре е само бутчета?

Пилешкото бутче е по-крехко и ароматно от останалото месо. Поради високото съдържание на мазнини се счита за една от най-калоричните части от тялото на пилето. В сравнение с пилешките гърди, бутчето има по-малко минерали, но повече витамини.

Защо е добре да се предпочете малкото количество мазнини в пилешкото бутче:

– съдържа полезни киселини;
– помага при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт;
– подобрява състоянието на опорно-двигателния апарат и нервната система, кръвоносните съдове;
– намалява нивата на захарта;
– нормализира кръвното налягане, подобрява състава на кръвта;
– подобрява имунитета, има антибактериален ефект;
– има положителен ефект върху състоянието на кожата, ноктите и косата.

Въпреки това, пилешките бутчета могат да причинят алергична реакция, особено ако се приготвят с кожата (ако е обработено с фосфати).

Пилешкото месо по своите свойства е най-полезното от всички видове меса. За съжаление, в стремежа към ниско съдържание на мазнини, много хора започват да ядат твърде много птиче месо. По този начин те се лишават от здравословни мазнини, които не само не са вредни, но и необходими в оптимални количества за тялото ни. Основното нещо в диетата е балансът, а не нискокалоричното съдържание. Дори при отслабване.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *