ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо дневната сънливост е опасна?

Дневната сънливост не винаги е само физиологична необходимост. Може да се случва и заради наличието на онкологично заболяване, например

дневната сънливост

Дневната сънливост се появява заради ситуации, които задължително изискват посещение при лекар.

За да се определи хроничната сънливост, която може да показва развитие на патология, има специален тест, състоящ се от няколко въпроса с множество отговори, оценени по скала от точки. Колкото повече точки, толкова по-голям е рискът. Този тест може да бъде направен само от специалист-сомнолог.

Съществуват много причини, поради които може да се развие сънливост през деня. Така например тези, които не са се наспали през нощта, ще искат да спят през светлата част от денонощието. Причина за сънливостта може да е домашен любимец, който изисква внимание през нощта, съпруг, който хърка или пък има някакви зависимости (по-често алкохолна зависимост). Също така в списъка с патологичните причини за нощните събуждания могат да се добавят и някои специфични проблеми на мъжете. След една определена възраст на някои от тях им се налага да ходят до тоалетната, събуждат се няколко пъти на нощ, а след това трябва отново да заспят.

Проблемът с нощните събуждания, които ще доведат до желание за дрямка през деня, може да се крие и в състояния, предизвикани от стрес или депресия. Тревожните мисли, синдромът на хроничната умора и синдромът на неспокойните крака са сред скритите причини, които пречат на съня.

Сънливостта през деня може да се появи и без проблемен нощен сън

Умората и дневната сънливост са често срещани симптоми на много заболявания. Те включват:

▪ инфекции и вируси;
▪ онкологични заболявания;
▪ заболяване на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм;
▪ анемия;
▪ автоимунни заболявания: лупус, ревматоиден артрит, множествена склероза, синдром на Сьогрен;
▪ хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
▪ заболявания на сърдечно-съдовата система, като сърдечна недостатъчност или исхемия;
▪ фибромиалгия;
▪ хронична болка;
▪ затлъстяване;
▪ болест на Паркинсон;
▪ прием на някои лекарства – за лечение на хипертония, антихистамини, някои болкоуспокояващи, лекарства за морска болест.

Умората и постоянната сънливост са много чести симптоми на диабет

През 2018 г. учените дори предложиха да се въведе понятието „синдром на диабетната умора“, което описва съвкупността от подобни симптоми.

При хората с диабет функцията за производство и използване на инсулин – хормонът, който доставя глюкоза от кръвта до клетките – е нарушена. Ако инсулинът се произвежда в малко количество, клетките на тялото получават недостатъчно глюкоза и поради това гладуват. Човек усеща това като срив и постоянна сънливост. Ако пациент на инсулинова терапия приема твърде много инсулин, тогава нивото на глюкозата в кръвта му става твърде ниско, поради което клетките започват да гладуват отново с течение на времето и той пак е в състояние, в които изпитва срив.

Диабетът може да доведе до множество усложнения – от увреждане на бъбреците и сърдечни заболявания до депресия, което е възможно да влоши хроничната умора и сънливостта.

Освен това, един от симптомите на диабет и висока кръвна захар е никтурията, тоест честото нощно уриниране. То само по себе си може да влоши качеството на съня.

Необходимо е да се разбере и разграничи желанието за сън от сънливостта, причинена заради наличието на някакъв патологичен проблем

Затова трябва да се консултирате с лекар. Освен това е нужно да спазвате хигиена на съня и дневен режим – лягайте и ставайте по едно и също време. В някои случаи, ако много ви се спи, може да практикувате така наречения микросън за 15-20 минути, след което ще се почувствате почти възстановени.

Има хора, които нямат достатъчно енергия за цял ден, например такива, които стават в 4-5 часа сутринта. До обяд те вече имат цял ​​ден зад гърба си и може да им се приспи. Заради това необходимостта от почивка за тях става важна.

Наличието на някои заболявания и проблемите със съня често имат двупосочен ефект

Липсата на добър сън може да попречи на възстановяването и също така да подскаже появата на здравословни проблеми като болестта на Паркинсон, например. Нови изследвания показват, че склонността към сънливост през деня е възможно да има и генетичен компонент.

Последици от прекомерна дневна сънливост

Сънливостта може да има широки последици за здравето и ежедневния живот. Последиците от прекомерната сънливост през деня включват:

– Повишен риск при управление на автомобил и при работа с машини;
– Намалена производителност по време на работата или при академично представяне;
– По-лошо качество на живот;
– Проблеми с регулирането на настроението и емоциите;
– Социални проблеми и трудности във взаимоотношенията.

Прекомерната сънливост може да бъде особено опасна за младите хора, за работниците на смени, медицинския персонал и онези, чиято работа е свързана с шофиране.

Дългосрочното лишаване от сън е ангажирано и с по-висок шанс за развитие на диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и други хронични състояния. Дневната сънливост при децата може да повлияе на развитието, докато при по-възрастните хора сънливостта през деня повишава риска от падане и може да бъде рисков фактор за когнитивно увреждане, загуба на паметта и по-ранна смърт.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трябва да посетите лекар, ако се чувствате уморени през цялото време, ако прекомерната сънливост през деня засяга ежедневния ви живот или ако смятате, че това може да е признак на основно заболяване.

Специалистът (не е задължително да е сомнолог) ще назначи някои тестове и изследвания и ще ви зададе въпроси относно навиците ви за сън, за да се опита да определи причината за вашата сънливост. Може да се наложи да отговаряте на въпроси, свързани с партньора ви, с това дали той или вие хъркате или движите краката си през нощта. Ако подозират нарушение на съня, може да ви насочи към специалист по сън, за да проведе повече тестове.

Методите за лечение на дневната сънливост зависят от причината. Лекарят вероятно ще започне, като препоръча съвети за хигиена на съня и ще ви насърчи да спите повече. Те могат да коригират лекарствата, които приемате, и също така ще работят с вас, за да се състави план за лечение на основните заболявания, които трябва да бъдат лекувани самостоятелно.

Източник: www.sleepfoundation.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *