Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Оперират ли се единичните кисти?

Здравейте, бих искал да разбера мнението на вашите специалисти относно лечението на кисти­те. Трябва ли да се оперират единичните кисти?

Янко Стефанов – Ямбол

Единичните, или как­то още ги наричат, солитарните кисти, не са основание за безпокой­ство и не се нуждаят от оперативно лечение. Те се срещат при всеки тре­ти човек след 50-годишна възраст. Но трябва да следите за състоянието на кистата с помощта на ултразвук.

Ако диаметърът й е повече от 5-6 см или започне да се повишава артериалното налягане, веднага трябва да се на­правят необходимите из­следвания, защото може да възникне необходи­мост от отстраняване на кистата. Има значе­ние и къде точно е възник­нало това образувание: ако е в непосредствена близост до кръвоносни­те съдове на бъбреците, има опасност от външно притискане на кистата върху бъбречната ар­терия. В такъв случай може бързо да се развие артериална хипертензия. При такава ситуация размерът на кистата вече няма значение, тя задължително подлежи На отстраняване. Добре е, че подобни ситуации се наблюдават изключител­но рядко и кистите се склерозират с помощта на въвежданото в тях склерозиращо вещество (етилов спирт).

ВНИМАНИЕ!

Манипулацията се изпъл­нява под пълна упойка, като тръбичката се вкарва в кис­тата чрез разрез на кожата. Операцията се провежда под контрола на ултразвуков апарат. Преди склерозира­ното на кистата се налага да се направи рентгеново изследвано с въвежданото на контрастно вещество около нея. Тръбичката, чрез която се вкарва склерозиращото вещество, остава няколко дни вътре в кистата и изпълнява роля та на дренаж. Извежда се няколко дни след като киста­та е вече склерозирана.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *